Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Αλλαγές στη δόμηση σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων - τι ισχύει για τα ακίνητα με "πρόσωπο" σε δρόμο.




Σημαντικές αλλαγές στη δόμηση σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων φέρνει το άρθρο 10 του Νομοσχεδίου για τη "Συμπλήρωση των διατάξεων περί εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις", το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, κατά πλειοψηφία και επί της αρχής του ενώ σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί και επί των άρθρων και των τροπολογιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή χθες κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, "Είναι πολύ σημαντικό που στη διάρκεια των επιτροπών όλοι αντιληφθήκαμε το ειδικό βάρος αυτής της διάταξης και καταφέραμε με τις παρατηρήσεις όλων των συναδέλφων, να τη βελτιώσουμε, ώστε να είναι στέρεα από συνταγματικής άποψης. Τι επιλύεται; Με τις διατάξεις του ν. 3937/2011 ουσιαστικά αναιρέθηκε το δικαίωμα χιλιάδων πολιτών να οικοδομήσουν στα μικρά χωριά μας σε οικισμούς κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων, επειδή δεν υπήρχε εγκεκριμένο δίκτυο δρόμων. Για την έγκριση δε της πολιτείας θεσπίστηκε το 2011 μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, την οποία ούτε οι πολίτες μπορούν να αντέξουν αλλά ούτε και οι υπηρεσίες του κράτους. Κατά την επεξεργασία του προβλήματος αυτού από το Υπουργείο αναδείχθηκαν και παραλογισμοί.

Οι δρόμοι έχουν ασφαλτοστρωθεί, έχουν περάσει δίκτυα, συντηρούνται και καθαρίζονται από τους δήμους, αλλά δεν είναι δρόμοι. Δηλαδή, τα ακίνητα των πολιτών έχουν πραγματικά "πρόσωπο" σε δρόμο, αλλά δεν έχουν μέχρι σήμερα νομικά κατοχυρωμένο "πρόσωπο" σε δρόμο.

Το θεραπεύουμε σε ένα πλαίσιο πολιτικής που αντιμετωπίζει με πραγματισμό και λογική τα προβλήματα του παρελθόντος. Δίδεται λύση, διευκολύνονται οι πολίτες, μειώνεται η γραφειοκρατία, μπαίνουν αποκλειστικές προθεσμίες στην διοίκηση. Φέρνουμε στην επιφάνεια χαμένα περιουσιακά δικαιώματα πολιτών, που με πρόσφατο νομοθέτημα είχαν εξαφανιστεί. Αυτό αφορά δεκάδες χιλιάδες πολίτες, λαϊκές κυρίως οικογένειες, και αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο σημερινά υπαρκτά προβλήματα.

Επιπλέον, γλιτώνουν πολλά από τα κόστη των μελετών, καθώς τα αναγκαία έγγραφα τα συντάσσουν οι ιδιώτες και τα συγκεντρώνει η αποκεντρωμένη διοίκηση για κάθε οικισμό. Επαναλαμβάνω δε ότι επαναφέρουμε στην επιφάνεια χαμένα περιουσιακά δικαιώματα".