Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ράβε - ξήλωνε με τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια.




Σύγχυση φαίνεται ότι επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στους ιδιοκτήτες ακινήτων σχετικά με τη φορολόγηση των ενοικίων. Ναι μεν η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη που έφερνε αυξήσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο αυτό, αλλά τώρα φέρεται να προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας νέας κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια.

"Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά τι θα γίνει σε επόμενα φορολογικά νομοσχέδια. Τώρα εάν αποσυρθεί η διάταξη θα παραμείνει η προηγούμενη. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του τί θα γίνει γενικά με τα φορολογικά θέματα, δεν μπορώ να σας εξαγγείλω για τα πάντα. Εμείς πάμε βήμα - βήμα και μιλάμε για το νομοσχέδιο" είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά.

Τα πρώτα σενάρια για τη νέα φορολόγηση των ακινήτων κάνουν λόγο για χαμηλό συντελεστή κοντά στο 5% για εισόδημα από ενοίκιο έως 3.000 ευρώ, συντελεστή 15% για εισόδημα έως 8.000 ή 10.000 ευρώ και άλλα δύο κλιμάκια με τον υψηλότερο συντελεστή να διαμορφώνεται πάνω από το 42%, που είναι σήμερα ο ανώτατος συντελεστής στην κλίμακα εισοδήματος.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι τις μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί η φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, καθώς η σχετική διάταξη δεν αποσύρθηκε, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αναζητείται τρόπος ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν το φόρο, μόνο εάν εισπράττουν το ενοίκιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την αντίθεσή τους με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που τους αφορούν, εξέφρασαν οι φορείς στις τοποθετήσεις τους στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Μεταξύ άλλων την μείωση των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν σταθερές από το 2007, ζήτησε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Επίσης, τάχθηκε κατά της επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, η οποία -όπως είπε- από το 2010 έχει βάλει μια θηλιά στον λαιμό των ιδιοκτητών, που σφίγγει με κάθε νέο νόμο.

Την άμεση προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ετήσια αναπροσαρμογή τους, πρότεινε και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ζήτησε, επίσης, τη διατήρηση του ορίου του αφορολόγητου που επιβάλλεται στις γονικές παροχές και τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα.