Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πιέσεις στην αγορά ακινήτων στη Γαλλία από την άνοδο των επιτοκίων.



Αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων της Γαλλίας από την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, αναμένουν οι ειδικοί, καθώς εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και μια πιθανή νέα άνοδος των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιούλιο θα υποχρεώσουν τις γαλλικές τράπεζες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκιά τους. Ηδη, η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ από 1% σε 1,25% τον Απρίλιο έχει ενσωματωθεί στα στεγαστικά δάνεια της χώρας, επηρεάζοντας περισσότερα τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που ενισχύθηκαν κατά 0,2% περίπου κατά μέσον όρο.
Μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Athena Mortgages, που ειδικεύονται στη γαλλική τραπεζική αγορά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναμένουν και νέες αυξήσεις, καθώς οι τράπεζες κινούνται για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα περιθώριά τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον προσεχή Ιούλιο, μια νέα αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαια, ιδίως αν συνεχιστεί η άνοδος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Ηδη, τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 2,8%, από 2,7% τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 3,2%. Μάλιστα, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι προς τα τέλη του καλοκαιριού θα πρέπει να αναμένεται και νέα άνοδος του πληθωρισμού, που έως τότε προβλέπεται ότι θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.
Πηγή www.kathimerini.gr