Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

ΠΟΜΙΔΑ: στο "εκτελεστικό" απόσπασμα οδηγούνται τεράστιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.Επείγουσα επιστολή απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ, χθες Κυριακή προς το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι με το ΣΝ που δόθηκε σε διαβούλευση την Παρασκευή το βράδυ και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 9 το πρωί εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αναλυτικότερα αναφέρει "Με τις διατάξεις του σν που δώσατε σε «διαβούλευση» μέσα σε μια Κυριακή, και χωρίς καμιά απολύτως ουσιαστική διαβούλευση μαζί μας, οδηγείτε κυριολεκτικά στο εκτελεστικό απόσπασμα τεράστιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων. Συγκεκριμένα, με διατάξεις που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν:
1. Επιβάλλετε στυγνή φορολόγηση στα αποδεδειγμένα ανείσπρακτα μισθώματα, εξωθώντας την κοινωνία σε αναγκαστικές εξώσεις, αλλά και αυτοδικίες, αφού και οι νόμιμες εξώσεις σήμερα απαγορεύονται.
2. Αυξάνετε τη φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητάτε την καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους.
3. Καταδικάζετε σε αφανισμό και κατεδάφιση τα διατηρητέα κτίρια της χώρας μας άνω των 100 ετών, επιβάλλοντας συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, παρά τη ρητή διάταξη του Συντάγματος (24 παρ.6) και την κυρωμένη από τη χώρα μας Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (Σ28.1).
4. Η επιβολή συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ στην εκτός σχεδίου γη ήταν πάγιο αίτημά μας, με αποκλειστικό στόχο να υπάρξει δυνατότητα της αναγκαίας αντίστοιχης ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους της αστικής περιουσίας, η οποία αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στη δημευτική διπλή φορολόγηση ΕΝΦΙΑ με βάση αντικειμενικές αξίες που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, και όχι να αποτελέσει αυτό ένα ακόμη στυγνό φορολογικό μέτρο σε βάρος της ιδιοκτησίας.
Με αλλεπάλληλες επιστολές μας σας ζητήσαμε να μας καλέσετε σε άμεση και ουσιαστική διαβούλευση για τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία συμβαίνει να γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αφού για μας είναι κυριολεκτικά θέματα «ζωής και θανάτου», πλην ματαίως. Σας καλούμε να το πράξετε έστω και τώρα."

Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα στο συμπληρωματικό φόρο, όχι τα διατηρητέα και τα Αγροτεμάχια

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι "Οι κατηγορίες ακινήτων που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες τους με συμπληρωματικό φόρο από 1.1.2015, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του σν που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν είναι τα διατηρητέα και τα αγροτεμάχια, όπως αρχικά προέκυπτε από την προσπάθεια «αποκρυπτογράφησης» των αλλεπάλληλων γριφωδών νομοθετικών ρυθμίσεων. Είναι τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η απαλλαγή των οποίων είχε προστεθεί εμβόλιμα με το άρθρο 126 του Ν.4316/2014 (ΦΕΚ Α 270) ως δύο τελευταία εδάφια και τα οποία καταργήθηκαν με την υποπαρ. Δ.3. του άρθρου 2 του πρόσφατου Ν.4336/2015 (ΦΕΚ Α 94/14.8.2015), με αρχική ισχύ κατάργησης από 19.8.2015, η οποία με το σν μετατίθεται αναδρομικά την 1.1.2015, ώστε να έχει άμεση ισχύ.

Τα καταργούμενα εδάφια που είχαν προστεθεί στο τέλος της σχετικής ρύθμισης, είναι στην πραγματικότητα τα εξής:
«Επίσης στη συνολική αξία του πρώτου εδαφίου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των ξενοδοχειακών κτιρίων του άρθρου 8 της 1129485/479/Γ0013 ΠΟΛ/1996 (Β΄ 1152) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και η αξία των δικαιωμάτων επί των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων / διαμερισμάτων, εφόσον διαθέτουν σχετικό Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις. Δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.».