Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ηλεκτρονική απόχη για ιδιοκτήτες και ενοικιαστήρια.




Τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια θα συμπληρώνονται μέσω ίντερνετ όπως γίνεται και με τις δηλώσεις εισοδήματος.

Στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των ιδιοκτητών ακινήτων που ενοικιάζουν, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα το υπουργείο Οικονομίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την τεράστια διαρροή φόρων που προκύπτει είτε από «μαϊμού» μισθωτήρια είτε και από τους «ξεχασιάρηδες» που δεν κάνουν καν συμβόλαια.

Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προβλέπει ότι μέσα στο 2012 θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική κατάθεση των ενοικιαστηρίων έτσι ώστε να σταματήσει η απίστευτη «χαρτούρα» και η ταλαιπωρία στις εφορίες καθώς κάθε χρόνο κατατίθενται χιλιάδες χειρόγραφα μισθωτήρια.

Τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια θα συμπληρώνονται μέσω ίντερνετ όπως γίνεται και με τις δηλώσεις εισοδήματος. Πιθανότατα, με την κατάθεσή τους θα δίνονται αντίγραφα ώστε να έχει στη διάθεσή του και ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής και με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται ακόμη και η φυσική παρουσία των δύο πλευρών στην Εφορία. Μαζί με τα μισθωτήρια θα μπορούν ενδεχομένως να κατατίθενται και διάφορα δικαιολογητικά όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό που συνοδεύει κάθε νέα ενοικίαση ακινήτου άνω των 50 τ.μ.

Ελεγχος
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι θα μπορεί να προχωρά ευκολότερα σε διασταυρώσεις των στοιχείων, τόσο του ιδιοκτήτη που δηλώνει το εισόδημα από τα μισθώματα όσο και του ενοικιαστή που δηλώνει το ενοίκιο ως έξοδα, είτε για το σπίτι είτε για την επιχείρησή του. Σήμερα, τα συμβόλαια ενοικίασης κατατίθενται χειρόγραφα. Μοναδικός τρόπος των εφοριακών να κάνουν διασταυρώσεις είναι να επεξεργαστούν τα έντυπα Ε2 και Ε1.

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν το σύνολο του ενοικίου που εισπράττουν ενώ και ενοικιαστές εμφανίζουν μικρότερο μίσθωμα.

Με την ηλεκτρονική υποβολή η Εφορία θα μπορεί να ελέγχει όλα τα στοιχεία, ακόμη και τα τετραγωνικά του ακινήτου μέσω του ενεργειακού πιστοποιητικού αλλά και του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Πηγή www.imerisia.gr