Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αυθαίρετα: πληρώνουν 1-2 δόσεις και μετά σταματάνε την καταβολή.



Η οικονομική κρίση "χτύπησε" και τα αυθαίρετα. Ενώ μέχρι το Μάρτιο κατατίθεντο κατά μέσο όρο, γύρω στις 3.500 δηλώσεις την ημέρα, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμοί μόλις που ξεπερνούν τις 500.Αλλά και από αυτούς που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, κυρίως αρκετά φτωχά και μεσαία νοικοκυριά, που θα έπρεπε να πληρώσουν 4 έως 5 χιλιάδες ευρώ για να "τακτοποιήσουν" τα ακίνητά τους, αφού πλήρωσαν μία ή δύο δόσεις, στη συνέχεια, όπως αναφέρει το "Εθνος της Κυριακής", σταμάτησαν την καταβολή χρημάτων.

"Οι πολίτες, αν και θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, εντούτοις τηρούν στάση αναμονής καθώς φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν στο άμεσο μέλλον να αποπληρώσουν το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση και πλήρωσαν κάποιες από τις δόσεις, τους τελευταίους μήνες έχουν κηρύξει... στάση πληρωμών λόγω έλλειψης χρημάτων. Πρόκειται κυρίως για φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που έσπευσαν να κάνουν ρύθμιση για επιφάνειες από 20 έως 80 τ.μ. και το πρόστιμο δεν ξεπερνούσε τα 4.000-5.000 ευρώ. Αφού πλήρωσαν μία ή δύο δόσεις στη συνέχεια σταμάτησαν την καταβολή χρημάτων ριψοκινδυνεύοντας πάντως να βγουν έξω από τη ρύθμιση ή να πληρώσουν περισσότερα χρήματα στο μέλλον" αναφέρεται.

Πληροφορίες, μάλιστα θέλουν, τον περιορισμένο αριθμό των δηλώσεων να βάζει σε νέες σκέψεις το υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην τρίτη κατά σειρά παράταση της προθεσμίας, η οποία, σημειωτέον, λήγει στις 30 Ιουνίου. Ως πιο πιθανή νέα ημερομηνία όπου θα πέσει οριστικά η αυλαία της τακτοποίησης με βάση τον νόμο 4014/2011 φέρεται η 30ή Σεπτεμβρίου, καθώς τότε λήγει και η προθεσμία για την υποβολή του τεχνικού φακέλου για τις υποβαλλόμενες μετά την 28η Φεβρουαρίου, αιτήσεις. www.buildnet.gr