Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

10Ο RED BUSINESS FORUM: ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ - Ανασύνταξη του brand «Ελλάδα» για να έρθουν μεγάλες επενδύσεις.



Στιγμιότυπο από το χθεσινό RED Business Forum, το οποίο είχε χορηγό επικοινωνίας την «Ημερησία»
Η ανασύνταξη της εμπορικής ονομασίας, δηλαδή του brand «Ελλάδα» αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση μεγαλύτερου μεριδίου από το ποσό των 10 δισ. δολαρίων όπως υπολογίζονται οι ετήσιες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην τομέα του τουρισμού παγκοσμίως. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια του 10ου RED Business Forum που έγινε χθες με χορηγό επικοινωνίας την «Ημερησία». Η βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών αξιοποιώντας τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την αντιστροφή της κακής εικόνας που δημιουργήθηκε για τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης, τόνισαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση.

Πεδίο με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα αποτελεί ο τουρισμός. Το 2015, υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των συνθηκών της αγοράς, αναμένεται να κλείσει στο σύνολό του με περίπου 26 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και άνω των 14,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, όταν το 2014 είχε κλείσει με 24,2 εκατομμύρια αφίξεις και 13,4 δισ. ευρώ σε έσοδα.

Δεδομένου ότι περίπου οι μισές άμεσες ξένες επενδύσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αφορούν τον τουρισμό και τα ακίνητα, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων και η άμεση ολοκλήρωση μεγάλων -σημειακών- έργων όπως το Ελληνικό ή η αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων μπορούν να δώσουν το «σήμα» στους ξένους επενδυτές, προκειμένου να εντάξουν την Ελλάδα στους επενδυτικούς τουρισμούς.

Σημαντική είναι η ανάδειξη και των ξεχωριστών περιοχών της χώρας, καθώς εκτός από τα νησιά που αποτελούν «παραδοσιακό» προορισμό, τεράστιες είναι οι δυνατότητες και των μεγάλων πόλεων μέσω των βελτιωμένων υποδομών. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της βελτιωμένης πρόσβασης που προσφέρει η Εγνατία οδός, φέτος στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση τουριστών που χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητό τους για να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Τι ζητούν
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και πολιτική σταθερότητα, ώστε να επιστρέψουν οι επενδυτές που εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

«Οι περισσότεροι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να την εγκαταλείπουν. Φαίνεται, ακόμη, ότι οι απαιτούμενες αποδόσεις που λαμβάνουν υπόψη το κρατικό ρίσκο, είναι υπερβολικά υψηλές», σημείωσε ο κ. Τάσος Κοτζαναστάσης, διευθύνων σύμβουλος της 8G Capital Partners. Ο κ. Πάρις Βαρφής, οικονομικός διευθυντής της Grivalia ΑΕΕΑΠ, σημείωσε πως οι επενδυτές πάντα υπάρχουν, το θέμα είναι να υπάρξει σταθερότητα και σοβαρότητα στο πολιτικό πεδίο. Επενδύσεις γίνονται και σήμερα δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθυντής Επενδύσεων της «Εθνική Πανγαία» ΑΕΕΑΠ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει υλοποιήσει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. στην Ελλάδα τους τελευταίους 18 μήνες μήνες.

«Επενδυτές υπάρχουν, αλλά το ζήτημα είναι τι επενδυτές θα προσελκύσουμε», πρόσθεσε ο κ. Βασίλης Δεληκατερίνης, οικονομικός διευθυντής της «Τέρνα Ενεργειακή», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι επιθετικοί επενδυτές που αναζητούν τη γρήγορη απόδοση και να επικεντρωθεί η προσπάθεια σε συντηρητικούς επενδυτές που αναζητούν τη μακροπρόθεσμη απόδοση.

Σε ό,τι αφορά το προϊόν, τα «ποιο ενδιαφέροντα ακίνητα βρίσκονται στα κόκκινα δάνεια», σημείωσε η κ. Σπυριδούλα Μπούτου επικεφαλής συμβουλευτικής ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας προσθέτοντας ότι υπάρχει ο φόβος υπερπροσφοράς ακινήτων στην αγορά, αν ανοίξουν οι πλειστηριασμοί.