Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ρώσοι αναζητούν πολυτελή ακίνητα και εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Forbes, Ρώσοι επενδυτές, αναζητώντας κάπου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους μακριά από την Ρωσία και την τρέχουσα οικονομική της κρίση, ψάχνουν πολυτελή ακίνητα και εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα καθώς οι τιμές έχουν πέσει κατά 50% από το 2009.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το άρθρο, το οποίο συνοδεύεται και με γράφημα από την Τράπεζα της Ελλάδας που δείχνει τη βουτιά στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια "Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα είναι έτσι και αλλιώς ισχυρές και έγιναν ακόμη περισσότερο με τη συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη ότι πολλοί Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται εντόνως για την Ελλάδα. Πριν από κάποια χρόνια, ανάλογο ενδιαφέρον είχαν δείξει για το Λονδίνο και άλλα στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ"
Παράλληλα, τονίζει ότι από το τρίτο τρίμηνο του 2008 έως τις μέρες μας, οι συνολικές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πέσει κατά μέσο όρο κοντά στο 40%. Ωστόσο, σημειώνει ότι ενώ οι επενδυτές από πολλές χώρες διερωτούνται γιατί το αν μια επένδυση στην Ελλάδα θα είναι επισφαλής, καθώς η χώρα μπορεί κάποια στιγμή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, οι Ρώσοι δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις ανησυχίες των άλλων επενδυτών.
Τέλος, το άρθρο σημειώνει πως ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών των ακινήτων, η υψηλή φορολογία και τα capital controls, δημιουργούν πολλά προβλήματα στο ελληνικό real estate, αλλά και συνολικά στην οικονομία της. Η πολιτική συγκυρία παίζει καθοριστικό ρόλο στον ευαίσθητο τομέα του real estate αλλά η πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτούμενων, είναι ένα καλό σημάδι, αλλά αν δεν βρει συνέχεια και η χώρα συνεχίσει να έχει προβλήματα, τότε, ακόμη και οι Ρώσοι επενδυτές θα αναζητήσουν άλλους προνομιακούς τόπους για να επενδύσουν τα χρήματά τους.