Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

1.000 εργολάβοι βάζουν "λουκέτο" μέχρι τέλος του έτους.



Τις 1.000 θα φτάσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών, οι εταιρείες του κλάδου που θα βγουν εκτός αγοράς εξαιτίας της αγοραστικής «ανομβρίας» και της αδυναμίας αποπληρωμής δανείων προηγούμενων ετών.
Παράλληλα, 50-80 χιλιάδες άμεσα εργαζόμενοι στην οικοδομή έχουν μείνει στην ανεργία ενώ τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις 100.000. Περίπου 160 επαγγέλματα συναφή με τον κλάδο της οικοδομής, που απασχολούν σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, εξαιτίας της κρίσης στην οικοδομή και την κτηματαγορά.
Όπως επισημαίνει στο www. ered.gr, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, Δημ. Καψιμάλης, σχεδόν 100 εταιρείες το μήνα εγκαταλείπουν το επάγγελμα και 800 μέχρι στιγμής έχουν βάλει λουκέτο. «Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τους λεγόμενους αλεξιπτωτιστές, ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί συνάδελφοι που είχαν χρόνια στο επάγγελμα», τονίζει και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αναστηλωθεί η οικοδομή.
Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι σε 29 από τους 51 νομού πανελλαδικά, υπάρχουν καταγγελίες για στάση πληρωμών ή για μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων. Ειδικά στην Αττική, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικοδομή, εκατοντάδες συνεργεία δεν έχουν δουλειά εδώ και μήνες.
Το πρόβλημα γίνεται και έντονα κοινωνικό καθώς οι περισσότεροι από τους οικοδόμους που μένουν χωρίς δουλειά είναι οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι είτε εγκαταλείπουν την Ελλάδα είτε αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Πηγή www.ered.gr