Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στο διαδίκτυο πωλούνται πάνω από 10 ελληνικά νησιά.


Το ξέρατε ότι έχουν βγει «στο σφυρί» μέσω ιστοσελίδων εδώ και χρόνια, ελληνικά ιδιωτικά νησιά, οι τιμές πώλησης των οποίων ξεκινούν από 1,5 εκ. ευρώ και φτάνουν σε δεκάδες εκατ. ευρώ;;; Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι στην ιστοσελίδα private islands online υπάρχουν αγγελίες πώλησης για πάνω από δέκα νησιά μεταξύ των...
οποίων είναι: η Καρδιώτισσα (κοντά σε Σίκινο και Φολέγανδρο) έναντι 6,5 εκατ. ευρώ, η Ναυσικά (στα νησιά του Ιονίου) έναντι 6,9 εκατ. ευρώ, το St Thomas (στον Αργοσαρωνικό) έναντι 12 εκατ. ευρώ, το St Athanasios (στον Κορινθιακό κόλπο, κοντά στην Ιτέα) έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, το Λιχνάρι Πενινσούλα (10 λεπτά από τα δυτικά της Κορίνθου) έναντι 3 εκατ. ευρώ, η Μικρή Αμοργός έναντι 6,1 εκατ. ευρώ, το Μόντι (κοντά στην Κεφαλλονιά) έναντι 1,5 εκατ. δολ., αλλά και το Βούβαλος, το Τραγονήσι (στον Σαρωνικό Κόλπο), το St Johns (στον Σαρωνικό Κόλπο, 2 ώρες από την Αθήνα), το Πάτροκλος (κοντά στην Αθήνας) έναντι 150 εκατ. ευρώ και 3 ανώνυμα ελληνικά νησιά, για τα οποία δεν γίνεται γνωστή η τιμή πώλησής τους.

Ιδιαίτερα για το νησί Πάτροκλος έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διάφορους μεταξύ των οποίων είναι μια ισραηλινή εταιρεία (στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του πρώην προέδρου Αριέλ Σαρόν), η Ντονατέλα Βερσάτσε και, τελευταία, επενδυτικό fund από το εμιράτο του Ντουμπάι.

«Το νησί είναι επίπεδο, προσβάσιμο και με έδαφος κατάλληλο για καλλιέργεια. Έχει 5.050 ελαιόδεντρα, πεύκα και πολλές θαμνώδεις περιοχές…. Το κλίμα είναι ήπιο και ευχάριστο καθ όλη την διάρκεια του έτους.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αγγελία πώλησής του στην ιστοσελίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πολύ μικρή απόστασή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (25 χλμ.) και από το λιμάνι του Λαυρίου, καθώς και στο γεγονός ότι μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Πάντως, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους οι Businessweek και οι The economic times, πριν από το Πάσχα του 2008 ο Antoine Maalouf, κατέφτασε στην Ελλάδα έχοντας ασυνήθιστη πρόταση. Ήθελε να αγοράσει ένα ελληνικό νησί. Ο 63εχρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας MMC Group, προσέφερε -κρατηθείτε-,15 δισ. ευρώ σε εγγυητικές επιστολές από τράπεζες της Αμερικής και της Ευρώπης καθώς επίσης και την υπογραφή της Donatella Vercase.

H ιδέα του Maalouf ήταν η εξής: Εκείνος και η εταιρεία του ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν 120 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αγοράσουν το νησί Patroklos, που αλλιώς λέγεται και Donkey Island. Εκεί θα κατασκεύαζαν ένα θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Λας Βέγκας.

Θα είχε καζίνο, γήπεδα του γκολφ και άλλες πολυτελείς εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν έως και 50.000 επισκέπτες ενώ θα απασχολούσε έως 8.000 άτομα.

Αλλά όταν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας ζήτησε γραπτή την υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βοηθήσει το έργο, πήρε την εξής απάντηση από την τότε υπουργού Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά «Τι;;; Δεν εμπιστεύεστε την ελληνική κυβέρνηση;;;»

Ο Maalouf όπως αναφέρει πάντα το δημοσίευμα, δεν έλαβε ποτέ την γραπτή υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης και το project του «πέθανε» αφού λόγω της γραφειοκρατίας, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια.