Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Κύπρος. Μεγάλες ευκαιρίες για απόκτηση ακινήτου.


Είναι γεγονός ότι ευκαιρίες για την απόκτηση ακινήτων υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν. Τα ακίνητα είναι εκ’ φύσεωςπροϊόν πολυσύνθετο και αποτελούν ιδιάζουσα περίπτωση. Να αναφέρουμε ότι, καλήευκαιρία, δεν θεωρείται μόνο η τιμή αγοράς του ακινήτου, αλλά και η τοποθεσία του καθώς και η ποιότητα κατασκευής του.
Θεωρούμε όμως, πως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες. Σίγουρα αυτές οι ευκαιρίες είναι περισσότερες στις παράλιες τουριστικέςπεριοχές της Πάφου, Λάρνακας, Αγία Νάπας και Πρωταράκαι ειδικότερα σε ότι αφορά στις παραθεριστικές κατοικίες.
Οι εναπομείναντες λιγοστοί ενεργοί επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, μη έχοντας άλλη επιλογή, προσφέρουν σήμερα τα ακίνητα τους σε τιμές κόστους με σκοπό να εισπράξουν την αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλίσουν την επιβίωση τους.
Ταυτόχρονα, στις συνέπειες της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης συμπεριλαμβάνονται αρκετές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις σε ακίνητα. Με το μέλλον να είναι αβέβαιο και την αναμενόμενη περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, οι Τράπεζες φαίνονται έτοιμες να ‘μαζέψουν τα σπασμένα’,δηλαδή τη όποια ρευστότητα μπορούν και να διαγράψουν χρέη από τα προβληματικά δάνεια σε ακίνητα.
Συγκεκριμένα, οι τεράστιες ανάγκες που έχουν οι Τράπεζες όσον αφορά τη ενίσχυση των κεφαλαίων και τη ρευστότητά τους, για πρώτη ίσως φορά τις υποχρεώνουν να είναι διαλλακτικές και έτοιμες να διαπραγματευθούν τιςμειωμένες τιμές προσφοράς προς πώληση ακινήτων, εξασφαλίζοντας έστω και μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ενεργούν ή θα ενεργήσουν οι τράπεζες και οι οποίες τις κάνουν να είναι πιο διαλλακτικές;
• Ο πελάτης να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις – δόσεις του, παρά την προσπάθεια της τράπεζας για αναδιάρθρωση της δόσης και γενικότερα του δανείου.
• Το δάνειο να είναι ανεξασφάλιστο, δηλαδή η σημερινή εκτίμηση του ακινήτου να είναι μικρότερη από το ποσό του δανείου.
• Ο εγγυητής (στην περίπτωση που υπάρχει) αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι υψηλού ρίσκου για τις τράπεζες (π.χ. επιχειρηματίες ανάπτυξης γης).
• Με δεδομένες τις πολεοδομικές αμνηστίες, σίγουρα οι οποιεσδήποτε εγγυήσεις θα εκλείψουν πριν την εκποίηση του ακινήτου. Η διαδικασία εκποίησης με τα κυπριακά δεδομένα είναι χρονοβόρα, εφόσον απαιτούνταιπερισσότερα από 6 χρόνια.
Να προσθέσουμε στις πιο πάνω προϋποθέσεις το γεγονός, ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα προβληματικά δάνεια έχουν συναφθεί σε ξένο νόμισμα με τα πλείστα να είναι σε Ελβετικό Φράγκο. Τα συγκεκριμένα δάνεια θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω του συναλλαγματικού κινδύνου και οι τράπεζες σήμερα επιθυμούν να αντιμετωπίσουν.
Ποιο είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα;
Με αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες δέχονται τις υφιστάμενες προσφορές και παραχωρούν πιο εύκολα τα συγκεκριμένα ακίνητα, πολύ πιο κάτω από το ποσό του δανείου που έγινε για την αγορά του.
Οι κρίσιμοι καιροί που διερχόμαστε και η σημαντική απώλεια που είχαν οι τράπεζες λόγω και του "κουρέματος" των Ελλαδικών ομολόγων, τις οδήγησε στην απόκτηση μιας νέας νοοτροπίας. Έτσι σπεύδουν να εξασφαλίσουν όσο περισσότερη ρευστότητα μπορούν, αφού την έχουν τόση ανάγκη.
Εδώ είναι που υπάρχουν οι ευκαιρίες, για όποιο έχει φυσικά τα χρήματα, για την απόκτηση ακινήτου. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τη συμπεριφορά των τραπεζών, όμως η στρατηγική τους σήμερα είναι να ξεφορτωθούν τα προβληματικά δάνεια και να επωμιστούν το κόστος που τους αναλογεί. Σίγουρα, αύριο όταν η οικονομική τους κατάσταση βελτιωθεί η στρατηγική τους θα είναι διαφορετική.
sigmalive.com