Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ενεργειακά φτωχοί οι 6 στους 10 Έλληνες.



Σοβαρό πρόβλημα προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα αποδεκτό επίπεδο θερμοκρασίας στο σπίτι τους αντιμετωπίζουν 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Η έρευνα έγινε σε 814 άτομα στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον ορισμό της "ενεργειακής φτώχειας", όπως αναφέρει ο υπεύθυνος για την έρευνα, καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, είναι μια κατάσταση του νοικοκυριού όπου θα πρέπει να πληρώνει περισσότερο από το 10% του εισοδήματός του για να έχει στο σπίτι του ένα αποδεκτό επίπεδο θερμοκρασίας. Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ενέργειας (π.χ. φωτισμό, κ.λπ.).

Όπως προκύπτει από την έρευνα:

-το 64% των πολιτών δυσκολεύονται πολύ ή σχετικά, να πληρώσουν τους λογαριασμούς για τη θέρμανση του σπιτιού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν το 65% των πολιτών ηλικίας 45 ετών και πάνω, οι μη εργαζόμενοι (72,7%), άνεργοι (72,5%), νοικοκυρές (70,1%), ενώ το 78,6% όσων η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έχουν πρόβλημα με τη θέρμανση.
-το 62,4% δίνει περισσότερο από 10% του εισοδήματός του για θέρμανσης με τις νοικοκυρές (70,1%), αγρότες (68,8%), επιχειρηματίες (63,6%) να έχουν το πιο μεγάλο πρόβλημα.
-σχεδόν 8 στους 10 (78,6%) χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση απ' ό,τι χρειάζονται επειδή δεν φτάνει το εισόδημά τους (νοικοκυρές (89,6%), άνεργοι (82%) και συνταξιούχοι (81,1%)).

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι παράγοντες που ευνοούν την ενεργειακή φτώχεια είναι:

-το χαμηλό εισόδημα (με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις)
-οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου (σε σχέση με πέρυσι το Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 45,2% ακριβότερο, το φυσικό αέριο 17% και το ρεύμα 16,3%)
-τα ενεργειακά σπάταλα κτίρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων της Αθήνας φτάνει τις 29 κιλοβατώρες τον χρόνο ανά κυβικό, ενώ στη Δανία δεν ξεπερνά τις 14 κιλοβατώρες, στη Γερμανία τις 21 και στην Ολλανδία τις 20 κιλοβατώρες.

Αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες τους για ενέργεια. Ομως η μείωση της ενέργειας συνδέεται με τη μείωση της ποιότητας ζωής.