Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ερχεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης.


Τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης σχεδιάζει να επαναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο, «πρόκειται για ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο το οποίο μέσω και του νέου Οικοδομικού Κανονισμού σκοπεύει στην αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας , από τις αρχές του 2013 θα είναι έτοιμο το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών.
Η Τράπεζα Γης αποτελεί ένα «ταμείο» δικαιωμάτων ανάπτυξης με την μορφή των άυλων τίτλων για όσα ακίνητα δεν μπορούν να εξαντλήσουν το συντελεστή δόμησης σε μια περιοχή γιατί διέπονται από ένα ειδικό καθεστώς προστασίας όπως για παράδειγμα, είναι διατηρητέα.

Οταν κάποιος χρειάζεται δικαίωμα ανάπτυξης μπορεί να το αγοράσει, και συχνά μάλιστα σε μια γνωστή προκαθορισμένη τιμή. Πλέον αυτού, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων τους από την πώληση των δικαιωμάτων για να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για την προστασία κοινοχρήστων χώρων ή κτιρίων, μέσω της αγοράς των δικαιωμάτων που τα αφορούν.Επιπλέον χρήματα από επιχορηγήσεις ή έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ανάπτυξης, μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να αγοράσουν άλλα δικαιώματα, και έτσι να εξυπηρετήσουν καλύτερα και σκοπούς δημόσιας ωφέλειας, εκτός από τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

Σήμερα στην Ελλάδα, οι τίτλοι που είναι σε ισχύ, από βαρυνόμενα διατηρητέα ακίνητα (που δεν μπορούν να εξαντλήσουν το ΣΔ και έχουν κάνει μεταφορά συντελεστή δόμησης) ανέρχονται σε 244.000 τ.μ , ενώ οι τίτλοι από τα βαρυνόμενα ρυμοτομούμενα ακίνητα (π.χ οικόπεδα που προορίζονται από τους δήμους για κοινωφελείς σκοπούς) είναι 184.000 τ.μ.Για να λειτουργήσει όμως η μεταφορά συντελεστή δόμησης, χρειαζόταν να φτιαχτούν ειδικές ζώνες υποδοχής ΣΔ. Οι ζώνες αυτές ουδέποτε δημιουργήθηκαν για αυτό και το μέτρο της μεταφοράς συντελεστή κατέπεσε τρεις φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες να κατέχουν στα χέρια τους χιλιάδες ανενεργούς τίτλους και σήμερα να επιλέγουν τα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.

Στο σημείο αυτό έρχεται η Τράπεζα Γης που θα λειτουργεί σε επίπεδο (πιθανότατα) δήμου και θα αποτελεί ένα μηχανισμό διαχείρισης των δικαιωμάτων γης εν γένει της ακίνητης ιδιοκτησίας, με στόχο τη δημιουργία πλαισίου.