Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Στο Ε9 τα αυθαίρετα που τακτοποιήθηκαν.



Στο έντυπο Ε9, θα πρέπει όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων "τακτοποίησαν" τις αυθαίρετες κατασκευές, να τις δηλώσουν με την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες ακινήτων, από εδώ και στο εξής θα φορολογούνται για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους. Σημειώνεται ότι με βάση την επιφάνεια των κτισμάτων υπολογίζονται μεταξύ άλλων ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της προισταμένης της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου, του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύσει τοwww.taxheaven.gr σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο υπόχρεος, για τις ανάγκες συμπλήρωσης του εντύπου Ε9, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια. Ωστόσο το υπουργείο τονίζει ότι σύμφωνα με την παράγραφο 22 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011, "για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του ίδιου νόμου, δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη".