Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αυθαίρετα: Σήμερα παρουσιάζονται οι βασικές προβλέψεις και διατάξεις του σχεδίου νόμου.



Σήμερα το πρωί στις 11:00, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, θα παρουσιάσει, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, τις βασικές προβλέψεις και διατάξεις του σχεδίου νόμου "Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο", πριν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση.

Σύμφωνα, με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έως σήμερα, όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης του αυθαιρέτου τους, σε 100 μήνες, με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ ενώ αντίστοιχα θα υπάρχουν και εκπτώσεις για εφάπαξ καταβολή. Ο νέος νόμος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2014.

Επίσης, σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, παλιννοστούντες ομογενείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.), για τις οποίες είχε προβλεφθεί μείωση του ειδικού προστίμου ως και 85%, φαίνεται ότι προστίθενται και οι μακροχρόνια άνεργοι με έκπτωση 50% του προστίμου της τακτοποίησης του αυθαιρέτου εφόσον πρόκειται για κύρια κατοικία.

Ακόμα, φαίνεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός του προστίμου με τα ποσά που θα καταβληθούν (από την έναρξη εφαρμογής του νόμου) για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και τη στατική επάρκεια αυθαιρέτων προ του 2003.