Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Αυθαίρετα: στις 29.513 οι αιτήσεις.



Οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα στον νέο νόμο έως και το μεσημέρι (3/10/2013) έφτασαν στις 29.513
Τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων υπαγωγής κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των δηλώσεων υπαγωγής, ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεων υπαγωγής στο νόμο 4178/2013 έφτασαν έως και σήμερα το μεσημέρι στις 29.513. Από αυτές σε επεξεργασία βρίσκονται 21.563, σε αρχική υποβολή 3.794, σε υπαγωγή 2.148 και σε οριστική υπαγωγή 2.008.

"Η εφαρμογή του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης έχει ξεκινήσει και προχωρά. Όσο περισσότερο εξοικειώνονται οι μηχανικοί, οι υπηρεσίες και οι πολίτες με τις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερο θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που φέραμε. Για αυτό το λόγο το ΥΠΕΚΑ ξεκινά δράσεις ενημέρωσης μηχανικών και υπηρεσιών στην Περιφέρεια, ξεκινώντας αύριο από τη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, εκδώσαμε εγκύκλιο εφαρμογής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και τα μέχρι στιγμής ερωτήματα, όσο απλά και αν ήταν" ανέφερε σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι "Η Πολιτεία με το νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για λυθεί επιτέλους το σύνθετο αυτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα, όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια για την αποπληρωμή του προστίμου.

Θέλω όμως να σημειώσω με έμφαση κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα. Η χώρα άλλαξε σελίδα και η Πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Θέλουμε και μπορούμε να τη σταματήσουμε.

Βάζουμε «κόκκινη γραμμή» στην αυθαιρεσία, προχωρούμε τον αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό, δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν τα περιουσιακό τους δικαίωμα. Παρουσιάσαμε μία ρύθμιση χρήσιμη και ωφέλιμη για όλους".