Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Αυθαίρετα: Ξαναδηλώστέ τα στο νέο νόμο 4178/2013.



Στον νέο νόμο 4178/2013 θα πρέπει να υπαχθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία "τακτοποίησης" με τον προηγούμενο νόμο 4014/2011.

Αυτό προβλέπει χθεσινή εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ, η οποία εκδόθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικό τον Ν. 4014/2011.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος ορίζει ότι για ολοκληρωμένες πράξεις υπαγωγής για τις οποίες έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου και έχει περαιωθεί η διαδικασία αυτομάτως ή μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου εκδίδεται πράξη ολοκλήρωσης της υπαγωγής κατά τις διατάξεις του Ν. 4178/2013.

Παράλληλα, στον νέο νόμο πρέπει να υπαχθούν και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις. Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ, ως εκκρεμείς νοούνται οι πράξεις υπαγωγής για τις οποίες είτε δεν έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου είτε δεν έχουν υποβληθεί στο πληροφορικό σύστημα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και σχέδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις μετά από αίτηση απαιτείται η μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης υπαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα κατά τις διατάξεις του νέο νόμου. Για την αίτηση δεν υφίσταται ειδικός περιορισμός ως προς το χρόνο, πέραν της γενικής χρονικής ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι 6/2/2015.

Μάλιστα, εφόσον απαιτηθεί η έκδοση βεβαίωσης πράξης υπαγωγής για την υποβολή σε δημόσια αρχή ή η έκδοση βεβαίωσης για δικαιοπραξία, για την έκδοσή τους απαιτείται προηγούμενη μεταφορά των στοιχείων των δηλώσεων στις διατάξεις του 4178/13.

Τι γίνεται με το πρόστιμο

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι σε περιπτώσεις όπου από την μεταφορά των στοιχείων το πρόστιμο που υπολογίζεται με το νέο νόμο είναι μεγαλύτερο από αυτός της πράξης υπαγωγής δεν θα καταβάλλεται το επιπλέον ποσό και θα εκδίδεται πράξη ολοκλήρωσης σύμφωνα με το ποσό που έχει υπολογιστεί.

Σε περιπτώσεις όπου από την μεταφορά των στοιχείων το πρόστιμο που υπολογίζεται με το νέο νόμο είναι μικρότερο από αυτό της πράξης υπαγωγής οι προς καταβολή επόμενες δόσεις (το συνολικό ποσό που υπολείπεται) αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με το νέο υπολογισμό του προστίμου κατά τις διατάξεις του Ν. 4178/2013

Τα ανωτέρω ισχύουν για τον υπολογισμό του προστίμου στις εκκρεμείς υποθέσεις όπου κατά τη μεταφορά των δηλώσεων δεν μεταβάλλονται τα πολεοδομικά στοιχεία της δήλωσης (χώροι - επιφάνειες) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη επιμέρους συντελεστές. Εφόσον κατά την αίτηση για μεταφορά των στοιχείων στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 μεταβάλλονται και τα πολεοδομικά στοιχεία της δήλωσης (χώροι-επιφάνειες) η καταβολή των επόμενων δόσεων αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με το νέο υπολογισμό και ανεξαρτήτως εάν το συνολικό ποσό είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τον υπολογισμό της πράξης υπαγωγής κατά το Ν. 4014/2011.

Πάντως, για πρώτη φορά στην εγκύκλιο διευκρινίζεται από το ΥΠΕΚΑ ότι προσεχώς, με υπουργική απόφαση, θα καθοριστούν οι περιπτώσεις και η διαδικασία τυχόν επιστροφής προστίμων όταν το πρόστιμο που υπολογίζεται σύμφωνα με το νέο νόμο είναι μικρότερο του ποσού που είχε καταβληθεί για την ολοκληρωμένη πράξη υπαγωγής.

Καλαφάτης: Τίθενται στέρεες βάσεις για το πλαίσιο αναμόρφωσης των περιοχών που πλήττονται από την αυθαίρετη δόμηση

Την ίδια ώρα υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας χθες στο 14ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας - PRODEXPO 2013, ανέφερε ότι με τον νέο νόμο των αυθαιρέτων για πρώτη φορά "θεσπίστηκαν κατηγορίες με πολεοδομικά κριτήρια για την υπαγωγή κτισμάτων και χρήσεων στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και δίνονται κίνητρα στους πολίτες να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου και να αποκτήσουν ξανά "εξαφανισμένα" περιουσιακά τους δικαιώματα. Τίθενται στέρεες βάσεις για το πλαίσιο αναμόρφωσης των περιοχών που πλήττονται από την αυθαίρετη δόμηση μέσω των μηχανισμών του "περιβαλλοντικού ισοζυγίου" .

Όμως πέραν της καταγραφής, της κατηγοριοποίησης της αυθαιρεσίας που επιτυγχάνεται με τις προβλέψεις του νέου Νόμου, πέραν και του κοινωνικού προσήμου του, υπάρχει και κάτι ακόμη εξαιρετικά κρίσιμο. Για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε αυτή την προσπάθεια έχει προβλεφθεί ένας πλήρης μηχανισμός, ένα οπλοστάσιο, στη διάθεση της Πολιτείας:

- Αεροφωτογραφίες για απόδειξη του χρόνου κατασκευής,
- Ηλεκτρονική καταγραφή και έλεγχος για όλα τα κτίρια
- Ελεγκτές δόμησης για κάθε αδειοδότηση
- Βεβαίωση μηχανικού για όλες τις μεταβιβάσεις".

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι ΥΠΕΚΑ και όλες οι υπηρεσίες του που εμπλέκονται στην διαδικασία είναι σε διαρκή συντονισμό για την τήρηση και σωστή εφαρμογή του Νόμου.