Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Όσοι "γλίτωσαν" περισσότερα από 300 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα ελεγχθούν.




Σε όσους φορολογούμενος το ποσό του ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά τουλάχιστον 300 ευρώ λόγω των αλλαγών που έκανε το υπουργείο Οικονομικών τόσο στον τρόπο υπολογισμού του φόρου όσο και στη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων, δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από έλεγχο στην εφορία σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση της γενικής γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαίδου, που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ και αφορά όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν το ποσό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται μετά την τελευταία εκκαθάριση που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Η απόφαση αναφέρει ότι "στις περιπτώσεις εκκαθάρισης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 της παρούσας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του N. 4223/2013". Επίσης, σημειώνεται ότι η "μη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3β του άρθρου 6 του Ν. 4223/2013" αναμένεται ότι θα αφορά και στα καινούργια εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν για όσους δικαιούνται έκπτωσης (π.χ πολύτεκνους, ανάπηρους, άτομα που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για έκπτωση κλπ).

Στην πράξη, όλα τα ανωτέρω σημαίνουν ότι όσοι γλίτωσαν ή θα γλιτώσουν περισσότερα από 300 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ , δεν θα υποχρεωθούν να περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Η πρόβλεψη της απόφασης, εκτιμάται ότι αφορά σε περισσότερους από 150.000 φορολογούμενους.

Τέλος, αναφέρεται στην απόφαση ότι στα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα υπάρχουν ορισμένες "ειδοποιήσεις" από το υπουργείο Οικονομικών τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Για παράδειγμα αναφέρονται τα εξής:
-Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝΦΙΑ πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση.
-Στις περιπτώσεις, στις οποίες η μηχανογραφική εκκαθάριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1184/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΟΛ 1184 όριζε ότι η ΓΓΔΕ μπορεί να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ βάσει "παραδοχών" σε περίπτωση έλλειψης στοιχείων. Γι' αυτό όπως δει αυτή τη σχετική ένδειξη θα πρέπει να ελέγξει το εκκαθαριστικό του.