Δίκτυο διαχείρισης απομακρυσμένων και διάσπαρτων ακινήτων, των οποίων η αξία τοποθετείται στα 14 δισ. ευρώ, δημιουργείται υπό την αιγίδα της Μονάδας Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ.
Ουσιαστικά, μέλη της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμώνων, μηχανικοί της εταιρείας Σαμαράς & Συνεργάτες, νομικοί και οικονομολόγοι, με επικεφαλής τον σύμβουλο ακινήτων Νίκο Μανομενίδη, θα παρέχουν υπηρεσίες προς ομογενείς που θα επιθυμούσαν είτε να πουλήσουν (το αναξιοποίητο ακίνητό τους στην Ελλάδα) είτε να τοποθετηθούν στο εγχώριο real estate.
Πρόκειται ίσως, για μία «καλοζυγισμένη» επιχειρηματική ιδέα, με δεδομένη την κρίση διαρκείας που χειμάζει την κτημαγορά.
Όπως ανέφερε, χθες, σε ειδική εκδήλωση ο κ. Μανομενίδης, το cluster θα παρέχει πιστοποιημένες υπηρεσίες σε Έλληνες ομογενείς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, αλλά το σύνθετο φορολογικό καθεστώς, η αδιαφάνεια και η...απόσταση τους αποθαρρύνουν. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες απευθύνονται σε ομογενείς σε 140 χώρες, ενώ μόνο σε Αμερική και Αυστραλία υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια και 375 χιλιάδες κάτοικοι ελληνικής καταγωγής.
Κληροδοτήματα
Εκτός από τους ομογενείς, το εν λόγω μεσιτικό δίκτυο θα παρέχει υπηρεσίες σε κληροδοτήματα και θα αναλαμβάνει υποθέσεις σχολαζουσών κληρονομιών (είναι χωρίς αποδέκτη ή ο κληρονόμος αναζητείται).
Εξάλλου, σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών της χώρας ξεπερνά τις 15.000 και αποτελείται από περίπου 12.000 κληροδοτήματα και περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 70 νέες υποθέσεις.
Την ίδια στιγμή, βάσει έρευνας που διενέργησαν οι μεσίτες σε 285 μικρά και μεσαία κληροδοτήματα, η αξία ανά φορέα κυμαίνεται από 11 χιλιάδες ευρώ έως 8,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η ετήσια απόδοση ακινήτων (ως μισθώματα επί της αξίας ακινήτων) υπολογίζεται στο 3% με εύρος από 0% (που σημαίνει πως τα ακίνητα είναι αναξιοποίητα) έως 16%.
Σύμφωνα με το νόμο 4182/2013 (Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις) καθιερώνεται Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, με σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.
Παράλληλα οργανώνεται Μητρώο προσώπων, φυσικών και νομικών, τα οποία θα έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα εκκαθαριστών, εκτελεστών, διοικητών και διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών.
Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι, λόγω της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ για πρώτη φορά, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών-δηλώσεων του φόρου στα μέσα Ιουνίου, με βάση νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί για ψήφιση, δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.
Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών, θα προβλεφθεί νομοθετικά εύλογος χρόνος για διορθώσεις τυχόν λαθών χωρίς επιβαρύνσεις.
Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου (Ε9) παραμένει ανοικτή (σήμερα είναι η 103η ημέρα λειτουργίας της) και το 50% των δηλώσεων έχει υποβληθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Τουλάχιστον 15 σημεία της φορολογικής δήλωσης που αφορούν στα τεκμήρια των κατοικιών θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει σωστά τα τεκμαρτά ποσά που αντιστοιχούν στις κατοικίες σας.
Το τεκμήριο υπολογίζεται για κάθε κατοικία την οποία χρησιμοποίησε για τη διαμονή του ο φορολογούμενος, είτε αυτή ήταν ιδιόκτητη, είτε ενοικιαζόμενη είτε δωρεάν παραχωρημένη. Ειδικότερα:
1. Τα στοιχεία των κατοικιών συμπληρώνονται στον πίνακα 5.1 του Ε1. Στον πίνακα αυτό πρέπει να δηλώσετε ή απλά να επιβεβαιώσετε αναλυτικές πληροφορίες για τις κατοικίες που χρησιμοποιήσατε πέρυσι, είτε αυτές ήταν ιδιόκτητες είτε ενοικιαζόμενες είτε σάς παραχωρήθηκαν δωρεάν. Για να εμφανιστούν τα στοιχεία κάθε κατοικίας, όπως τα δηλώσατε πέρυσι, πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο που βρίσκεται δίπλα από τη σχετική ένδειξη και να «κλικάρετε» πάνω σ' αυτό. Δηλαδή εάν θέλετε να δείτε τα στοιχεία της κύριας κατοικίας θα πρέπει να «κλικάρετε» στο κίτρινο πλαίσιο που βρίσκεται δίπλα από την ένδειξη «κύρια κατοικία». Από τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σύγκριση με πέρυσι δεν έχετε παρά να επιβεβαιώσετε ότι πρόκειται για την κύρια κατοικία (να χαρακτηρίσετε δηλαδή το εμφανιζόμενο ακίνητο ως «κύρια κατοικία) και στη συνέχεια να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση». Αντίστοιχη διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε και για τη δευτερεύουσα κατοικία σας ή για τις περισσότερες της μιας δευτερεύουσες κατοικίες σας.
2. Αν εμφανίζονται δύο ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί θα πρέπει να κάνετε διαγραφή του πωληθέντος ακινήτου.
3. Αν θέλετε να τροποποιήσετε τα στοιχεία κάποιας κατοικίας, θα πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που εμφανίζεται, αφού επιλέξετε την εγγραφή που θέλετε να τροποποιήσετε, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή της εγγραφής και στη συνέχεια εισαγωγή νέας εγγραφής με τα σωστά στοιχεία. Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, πρέπει να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
4. Αν πρέπει να διαγράψετε μια κατοικία, επειδή το 2013 δεν διαμένατε πλέον σ' αυτήν θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα αποχαρακτηρίσετε το ακίνητο που θέλετε να διαγράψετε (θα σβήσετε το σημείο το οποίο είναι γραμμένο πάνω στο τετραγωνίδιο χαρακτηρισμού του ακινήτου).
5. Για να καταχωρήσετε τα στοιχεία μιας νέας κατοικίας την οποία χρησιμοποιήσατε το 2013 θα πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου». Κατόπιν, να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία του νέου ακινήτου, να το χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
6. Αν μέσα στο 2013 αλλάξατε κύρια κατοικία πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε, να την καταχωρήσετε και στο τέλος να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
7. Αν δίπλα από την ένδειξη «κύρια κατοικία» έχετε επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο αλλά δεν εμφανίζονται τα στοιχεία της κατοικίας που θέλετε να δηλώσετε, τότε θα πρέπει να αναγράψετε εξαρχής όλα τα ζητούμενα στοιχεία, στη συνέχεια να χαρακτηρίσετε την κατοικία ως «κύρια», να την καταχωρήσετε και τέλος να επιλέξετε τη «μεταφορά στη δήλωση».
8. Για την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων της κύριας κατοικίας θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:
- Ένδειξη «κύρια κατοικία»: Γράψτε τη διεύθυνση της κατοικίας αυτής και τις υπόλοιπες τρεις οδούς που περικλείουν το τετράγωνο, σε κάθε περίπτωση. Εάν η κατοικία βρίσκεται σε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, τότε στα στοιχεία της διεύθυνσης του ακινήτου πρέπει να γραφτεί μόνο ο νομός και ο δήμος ή η κοινότητα, κατά περίπτωση.
- Κωδικός 204: Γράψτε τον αριθμό παροχής ρεύματος και συγκεκριμένα τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Αν το ακίνητο δεν έχει μετρητή κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό 999999999.
- Εάν η κύρια κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη πρέπει να επιλέξετε τον κωδικό 203 που βρίσκεται κάτω από την ένδειξη «μισθωμένη κατοικία ή δωρεάν παραχωρημένη».
- Εάν η κύρια κατοικία είναι «μονοκατοικία» πρέπει να επιλέξετε και τον κωδικό 240 που βρίσκεται κάτω από τη σχετική ένδειξη.
- Ενδειξη «θέση-όροφος»: Γράψτε τον όροφο στον οποίο βρίσκεται η κατοικία π.χ. ισόγειο, 1ος κτλ.
- Κωδικός 211: Γράψτε την επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας κατοικίας . Πρέπει να αναγράφεται σε ακέραιο αριθμό τετραγωνικών μέτρων.
- Κωδικός 212: Γράψτε τη συνολική επιφάνεια των ιδιόκτητων ή μισθωμένων βοηθητικών χώρων (γκαράζ ή και αποθήκης) που είναι ανεξάρτητοι, π.χ. βρίσκονται στο υπόγειο ή στον ακάλυπτο χώρο της ίδιας οικοδομής.
- Δεν δηλώνεται η επιφάνεια του χώρου στάθμευσης σε πυλωτή.
- Σε περίπτωση μονοκατοικίας λαμβάνεται υπ' όψιν επιπλέον, αθροιστικά με την επιφάνεια των χώρων του γκαράζ και των αποθηκών, η τυχόν επιφάνεια των άλλων βοηθητικών χώρων, του λεβητοστασίου και του κλιμακοστασίου.
- Κωδικός 231: Εάν κατά τη διάρκεια του 2013 νομιμοποιήσατε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βοηθητικών χώρων (υπογείων, παταριών κ.τ.λ.) σε χώρους κύριας χρήσης, σύμφωνα με το ν. 4178/2013, πρέπει να αναγράψετε την επιφάνεια των χώρων αυτών.
- Κωδικοί 213- 214: Εφόσον η κατοικία είναι ιδιόκτητη, πρέπει να αναγράψετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας του υπόχρεου και της συζύγου, αντίστοιχα. Εάν η κατοικία είναι μισθωμένη πρέπει να αναγράψετε το ποσοστό συμμετοχής καθενός συζύγου στη δαπάνη ενοικίου βάσει του μισθωτηρίου συμβολαίου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει ο αριθμός που θα αναγραφεί να είναι ακέραιος.
- Κωδικός 215: Γράψτε τους μήνες ιδιοκατοίκησης ή μίσθωσης ή δωρεάν παραχώρησης, αν πρόκειται για μισθωμένη κατοικία, μέσα στο 2013.
- Κωδικό 216: Γράψτε την τιμή ζώνης ή την τιμή εκκίνησης ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, μόνο εφόσον η τιμή αυτή είναι από 2.800 ευρώ και άνω.
9. Αν δίπλα από την ένδειξη «πρώτη ή δεύτερη δευτερεύουσα κατοικία» δεν εμφανίζονται τα στοιχεία της κατοικίας που θέλετε να δηλώσετε, τότε θα πρέπει να αναγράψετε εξαρχής όλα τα στοιχεία, στη συνέχεια να χαρακτηρίσετε την κατοικία ως «πρώτη δευτερεύουσα» ή «δεύτερη δευτερεύουσα», κατά περίπτωση, να την καταχωρήσετε και τέλος να επιλέξετε τη «μεταφορά στη δήλωση».
10. Για τη δεύτερη δευτερεύουσα κατοικία, ο αριθμός παροχής ρεύματος πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 206, το εάν είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 209 και το εάν είναι μονοκατοικία πρέπει να αναγραφεί στον κωδικό 242. Τυχόν επιφάνειες βοηθητικών χώρων που μετατράπηκαν αυθαίρετα σε κύριους χώρους και νομιμοποιήθηκαν με το ν. 4178/2013 πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 233.
11. Σε κάθε περίπτωση εξοχικής κατοικίας πρέπει να δηλώσετε τον πραγματικό αριθμό μηνών που διαμείνατε το 2013. Αν δηλαδή διαμείνατε μόνο ένα μήνα σε εξοχική κατοικία (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη) πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό 1 στον κωδικό 222 ή 229 για τους «μήνες ιδιοκατοίκησης ή εκμίσθωσης ή δωρεάν παραχώρησης».
12. Οι κενές κατοικίες δεν συμπληρώνονται στον πίνακα 5.1 του εντύπου Ε1 αλλά στο έντυπο Ε2.
13. Εάν είστε φιλοξενούμενος στην κατοικία κάποιου συγγενή ή φίλου σας θα το δηλώσετε στον πίνακα 5.
14. Η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί ή αντίστροφα δηλώνεται ως εξής:
- Αυτός που παραχώρησε την κατοικία τη δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν «δωρεάν παραχώρηση».
- Αυτός που διέμεινε στην κατοικία τη δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
15. Αν κάποια από τις κατοικίες σας δεν ηλεκτροδοτείτο το 2013 μετά από αίτηση διακοπής που είχατε καταθέσει στη ΔΕΗ θα πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό παροχής ρεύματος. Αν το ακίνητό σας δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης θα συμπληρώσετε ως αριθμό παροχής τον εννεαψήφιο αριθμό 999999999.
Πως θα δηλώσετε τα ακίνητά σας στο έντυπο Ε2
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2013 εισοδήματα από ακίνητα, ή έχουν παραχωρήσει δωρεάν κατοικία στα παιδιά τους ή τους γονείς τους ή διαθέτουν «κενά» ακίνητα θα πρέπει πριν την υποβολή του εντύπου Ε1 να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα).
Στο έντυπο Ε2 πρέπει να δηλώσετε, ξεχωριστά για κάθε ακίνητό σας, τα ενοίκια που εισπράξατε σε περίπτωση εκμίσθωσης ή υπεκμίσθωσης καθώς και τα τεκμαρτά μισθώματα που προκύπτουν από τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων σε τρίτους ή την ιδιόχρηση. Τα ποσά που θα δηλώσετε στο Ε2, θα πρέπει στη συνέχεια να τα μεταφέρετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Ε του εντύπου Ε1.
Σε περίπτωση που έχετε προχωρήσει σε δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κύριας κατοικίας έως 200 τ.μ. προς τα παιδιά σας ή προς τους γονείς σας δεν χρειάζεται να δηλώσετε τεκμαρτό εισόδημα στο Ε2 ούτε στο Ε1, καθώς το εισόδημα αυτό απαλλάσσεται από τη φορολογία. Θα πρέπει όμως να δηλώσετε στο Ε2 τα στοιχεία της κατοικίας.
Η συμπλήρωση του Ε2
- Στήλη 1: Αναγράφεται ο αύξων αριθμός του ακινήτου, για το οποίο δηλώνονται μισθώματα.
- Στήλη 2 «ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ»: Γράψτε τη διεύθυνση του ακινήτου. Εφόσον δηλώνεται κτίριο διατηρητέο, η λέξη αυτή πρέπει επίσης να αναγραφεί σε παρένθεση, κάτω από τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί για τη θέση του ακινήτου.
- Στήλη 3 «θέση». Δηλώνεται ο όροφος διαμερίσματος ή επαγγελματικής στέγης σε πολυκατοικία. Εφόσον δηλώνεται εδαφική έκταση, δηλαδή αγρός, αγροτεμάχιο, οικόπεδο κ.λπ., στη στήλη 3 πρέπει να αναγραφεί το 0.
- Στήλη 4 «χρήση». Δίνεται η πληροφορία για το είδος ή την κατηγορία του ακινήτου, ( «κατάστημα», «οικία», «αγρός», «αγροτεμάχιο», «οικόπεδο» κ.λπ.).
- Στήλη 5 «επιφάνεια»: Αναγράφεται ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου. Η επιφάνεια γεωργικής έκτασης γράφεται σε τετραγωνικά μέτρα.
- Στήλη 18 «Αριθμός Παροχής Ρεύματος»: Γράφονται τα πρώτα εννέα ψηφία από τον «αριθμό παροχής ρεύματος», ο οποίος αναγράφεται σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ καθώς επίσης και στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που διαθέτει το ακίνητο. Ακόμη και σε περίπτωση που δηλώνεται κάποιο κτίσμα που παρέμεινε κενό και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή του, ο αριθμός παροχής ρεύματος πρέπει να δηλωθεί, καθώς το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, στον οποίος αναγράφεται ο συγκεκριμένος αριθμός. Εφόσον δηλώνεται ακίνητο που δεν έχει μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, π.χ. αγροτεμάχιο, τότε στη στήλη 18 πρέπει να συμπληρωθεί ο εννιαψήφιος αριθμός 999999999.
- Στήλη 6 «ονοματεπώνυμο»: Δηλώνεται το όνομα και το επώνυμο του ενοικιαστή του ακινήτου. Εάν δηλώνεται διαμέρισμα, οικία, κατάστημα ή άλλης κατηγορίας κτίσμα που παρέμεινε κενό για μερικούς ή για όλους τους μήνες μέσα στο 2013, τότε στη στήλη 6 πρέπει να γραφτεί η λέξη «ΚΕΝΟ». Εάν το ακίνητο έχει παραχωρηθεί δωρεάν, τότε στη στήλη 6 πρέπει να αναγραφεί το ονοματεπώνυμο του προσώπου που χρησιμοποίησε το ακίνητο και να αναγραφεί σε παρένθεση η φράση «δωρεάν παραχώρηση». Εάν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από τον γονέα στο παιδί ή από το παιδί στον γονέα, τότε, στη στήλη 6, κάτω από το ονοματεπώνυμο του προσώπου στο οποίο έχει παραχωρηθεί το ακίνητο δωρεάν πρέπει να αναγραφεί η φράση «δωρεάν παραχώρηση στον γιό μου» ή «δωρεάν παραχώρηση στην κόρη μου» ή «δωρεάν παραχώρηση στον πατέρα μου» ή «δωρεάν παραχώρηση στη μητέρα μου», κατά περίπτωση.
- Στήλη 7 «Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)»: Δηλώνεται ο ΑΦΜ του «ενοικιαστή». Σε περίπτωση που δηλώνεται κενό ακίνητο, δεν πρέπει να αναγραφεί τίποτα.
- Στήλες 8 και 9: Γράφονται οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου κατά την οποία το ακίνητο ενοικιάσθηκε, παραχωρήθηκε δωρεάν, ιδιοχρησιμοποιήθηκε ή παρέμεινε κενό κατά τη διάρκεια του 2013.
- Στήλη 10 «ΜΗΝΕΣ»: Δηλώνεται ο αριθμός των μηνών του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο το ακίνητο ενοικιάσθηκε, παραχωρήθηκε δωρεάν, ιδιοχρησιμοποιήθηκε ή παρέμεινε κενό κατά τη διάρκεια του 2013.
- Στήλη 11 «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Ή ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΩΜΑ», αναγράφεται το ποσό του μηνιαίου ενοικίου που έλαβε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου από τον ενοικιαστή, κατά τη διάρκεια του 2013. Εάν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση κτίσματος προς τρίτο (φίλο ή αδελφό) ή εάν πρόκειται για ιδιοχρησιμοποίηση κτίσματος, πρέπει να αναγραφεί ένα «τεκμαρτό» ποσό μηνιαίου μισθώματος, το οποίο προκύπτει κανονικά με πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με τον συντελεστή 3,5% και, στη συνέχεια, με διαίρεση του γινομένου που θα προκύψει δια τον αριθμό 12.
- Στήλη 12 «ποσοστό συνιδιοκτησίας», πρέπει να αναγραφεί μόνο ο αριθμός του ποσοστού συνιδιοκτησίας, χωρίς το σύμβολο %.
- Στήλη 13, αναγράφεται το ετήσιο ποσό εισοδήματος που αποκτήθηκε από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση κατοικίας, Σε περίπτωση που δηλώνεται κατοικία μέχρι 200 τ.μ., της οποίας έχει παραχωρηθεί δωρεάν η χρήση από γονείς σε παιδιά ή από παιδιά σε γονείς δεν αναγράφεται τεκμαρτό εισόδημα.
Κενά ακίνητα
Στο E2 πρέπει να δηλώσετε και τα ακίνητά σας, τα οποία παρέμειναν «κενά» για τουλάχιστο 6 μήνες μέσα στο 2013. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να έχετε κρατήσει (για να προσκομίσετε στην εφορία αν σας ζητηθούν) αντίγραφα των λογαριασμών ρεύματος ή κοινοχρήστων ή άλλων λογαριασμών (τηλεφώνου, νερού κλπ), από τους οποίους προκύπτει ότι πράγματι τα ακίνητα ήταν «κενά».
Τι πρέπει να κάνουν οι έγγαμοι
Σε περίπτωση εγγάμων φορολογουμένων που και οι δύο είχαν το 2013 εισοδήματα από ακίνητα πρέπει να υποβληθούν δύο έντυπα Ε2, ένα από τον σύζυγο και ένα από τη σύζυγο. Εφόσον μόνο η σύζυγος είχε το 2013 εισοδήματα από ακίνητα, τα οποία ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους δικούς της προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet είτε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του συζύγου της. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση θα πρέπει να επιλέξει «Ε2 της συζύγου».
Χωρίς τεκμήριο κατοικίας οι «φιλοξενούμενοι»
Όποιος δηλώνει φιλοξενούμενος, δεν έχει τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας. Στον κωδικό 801 του πίνακα 6 θα πρέπει να αναγράψετε τον ΑΦΜ του προσώπου που σάς φιλοξένησε (συγγενής ή φίλος). Επίσης, στον κωδικό 091 θα συμπληρώσετε τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της κατοικίας και στον κωδικό 097 τους μήνες που φιλοξενηθήκατε.
Μισός φόρος στα αυθαίρετα
Τα ακίνητα που είναι αυθαίρετα, έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 4178/2013 και χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, για τον υπολογισμό της αξίας και την επιβολή οποιουδήποτε φόρου εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%. Έτσι η αυθαίρετη επιφάνεια που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση έχει το μισό τεκμήριο. Ο μειωτικός συντελεστής 50% εφαρμόζεται για όλους τους χώρους τόσο σε υπόγειες στάθμες όσο και στους εσωτερικούς εξώστες και τις σοφίτες.
Φόρος από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα από ενοίκια
Από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2013. Σε φόρο εισοδήματος υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, κτιρίων επαγγελματικής στέγης, αγρών, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων. Πιο συγκεκριμένα τα ενοίκια που εισπράχθηκαν εντός του 2013 θα φορολογηθούν φέτος αυτοτελώς ως εξής:
- Τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστή 10%.
- Το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια πάνω από τις 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%.
Επί του φόρου από ενοίκια, θα επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστή 55%. Επιπλέον, στα ποσά των ενοικίων θα επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος 1,5% ή 3% ανάλογα με το είδος και το εμβαδόν του ακινήτου, καθώς και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% η οποία επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Δεν θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν φορολογούνται:
- Το τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση.
- Το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης κύριας κατοικίας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα από τους γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως. Το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα αναγραφεί στο έντυπο Ε1 αλλά θα δηλωθεί στο έντυπο Ε2. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι ότι η κατοικία της οποίας γίνεται η παραχώρηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κύρια και όχι ως δευτερεύουσα ή εξοχική.
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2013 εισοδήματα από ακίνητα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2, η υποβολή του οποίου προηγείται της υποβολής του εντύπου Ε1. Οι σύζυγοι υποβάλουν ξεχωριστά το έντυπο Ε2 ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει συνιδιοκτησία. Στο έντυπο Ε2 θα πρέπει να καταχωρηθούν όλα τα οικοδομημένα ακίνητα ανεξάρτητα αν αποκτά κανείς εισοδήματα από αυτά ή όχι. Αν κάποιο από τα ακίνητα ήταν κενό το 2013 πρέπει να περιληφθεί στο Ε2 στο οποίο δηλώνονται και τα δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα.
Εκπτώσεις
Από το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα εκπίπτουν:
- Ποσοστό 5% για αποσβέσεις σε οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές και ποσοστό 3% για οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις.
- Ποσοστό μέχρι 40% για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρου για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους.
Αν οι δαπάνες παραγράφους αφορούν κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου, επιμερίζονται αναλόγως στους συνιδιοκτήτες του.
Ανείσπρακτα ενοίκια
Για τις περιπτώσεις ενοικίων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να μη φορολογηθούν για τα ποσά αυτά, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο. Η εκχώρηση του δικαιώματος είσπραξης των ενοικίων στο Δημόσιο μπορεί να γίνει με μια απλή έγγραφη δήλωση του ιδιοκτήτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται. Συνεπώς για ανείσπρακτα ενοίκια του έτους 2013, η έγγραφη δήλωση για την εκχώρηση της είσπραξής τους στο Δημόσιο μπορεί να γίνει φέτος, πριν την υποβολή του εντύπου Ε2 και της φορολογικής δήλωσης Ε1. Με την έγγραφη δήλωση πρέπει να παραδοθούν στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης.
Στην περίπτωση της εκχώρησης του δικαιώματος είσπραξης των ενοικίων στο Δημόσιο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναγράψει κανονικά στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο έγινε η εκχώρηση των ενοικίων. Στο πεδίο «ονοματεπώνυμο ενοικιαστή» θα πρέπει να αναγράψει τη φράση «εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο». Στα πεδία που ζητείται η αναγραφή ποσών ενοικίων δεν πρέπει να αναγράψει τίποτα. Τα μόνα επιπλέον στοιχεία που πρέπει να δηλώσει στο Ε2 είναι οι μήνες εκμίσθωσης μέσα στο 2013 και ο ΑΦΜ του ενοικιαστή.
Μπορεί να καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη όμως οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τα ενοίκια που πληρώνουν. Οι κωδικοί στους οποίους καταγράφεται το ενοίκιο που καταβλήθηκε το 2013 για την κύρια κατοικία ή για το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν έχουν μεταφερθεί στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1.
Με ένα κλικ στον υπολογιστή θα μπορούν όλοι πλέον από την ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ, (www.ktimatologio.gr/ektimatologio/ηλεκτρονικές υπηρεσίες) να χρησιμοποιούν τη νέα διαδικτυακή εφαρμογή για «τη θέαση των τελικών στοιχείων Κτηματογράφησης».
Για πρώτη φορά, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν δωρεάν ενημέρωση, άμεσα και εύκολα για το αποτέλεσμα της κτηματογράφησης στις περιοχές που εντάσσονται σε λειτουργία Κτηματολογίου.
Σκοπός της νέας υπηρεσίας, είναι η ενημέρωση των δικαιούχων για την τελική καταγραφή του ακινήτου τους, όπως είχε τη στιγμή λήξης της κτηματογράφησης και έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, μετά την ανάρτηση και την αναμόρφωση των στοιχείων με τα αποτελέσματα των ενστάσεων / αιτήσεων διόρθωσης.
Τα αποτελέσματα της αναζήτησης θα αφορούν σε :
α) Απόσπασμα του Κτηματολογικού Φύλλου (νομική πληροφορία) και
β) Απόσπασμα χάρτη στον οποίο είναι οριοθετημένο το ακίνητο (χωρική πληροφορία) στα οποία θα αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου του ακινήτου που θα αφορά η αναζήτηση.
Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που συνιστά την έναρξη υπολογισμού της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών στην περιοχή ενδιαφέροντός του.
Η εφαρμογή τίθεται αρχικά σε λειτουργία για τις 16 περιοχές που εντάχθηκαν σε λειτουργία Κτηματολογίου μέσα στο 2013 (10 Πρωτεύουσες Νομών και 6 πόλεις της Θεσσαλονίκης), οι οποίες είναι: Λάρισα, Καρδίτσα, Ναύπλιο, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθος, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Ζάκυνθος, Πύργος και Αμπελόκηποι, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη, Ωραιόκαστρο, Νέα Μαγνησία-Διαβατά (Θεσσαλονίκης).
Κατέρρευσε χθες το taxis λόγω της αθρόας υποβολής δηλώσεων Ε9 με την προθεσμία να λήγει απόψε τα μεσάνυχτα και τον Χ. Θεοχάρη να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Τουλάχιστον άμεση, αλλά με πλάγιο τρόπο.
Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες υποβάλλονταν 2.000- 3.000 έντυπα, τα τελευταία 24ωρα ο ρυθμός έφτασε στις 35.000 με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων. Μπροστά στον κίνδυνο να πληρώσουν πρόστιμα 100 ευρώ όλοι οι εκπρόθεσμοι φαίνεται να προκρίνεται η λύση να υποβληθούν (εμπροθέσμως) όσα Ε9 είναι δυνατόν έως το βράδυ της 30ης Μάιου και αμέσως μετά να ετοιμαστεί και να ψηφιστεί ειδική διάταξη έως τις 20 Ιουνίου- οπότε θα γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων- η οποία θα δίνει τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 έως το Σεπτέμβριο χωρίς το προβλεπόμενο πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή.
Με τον τρόπο αυτό η πύλη για το Ε9 θα μείνει ανοικτή όλο το καλοκαίρι και θα αποφευχθεί η διάλυση του taxis.
Τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα «Το προφίλ του σημερινού αγοραστή κατοικίας» που διενέργησε η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού Συντονισμένης Διαχείρισης Απομακρυσμένων και Διάσπαρτων Ακινήτων, το οποίο απαρτίζεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με τον συντονισμό και την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ
Η έρευνα εξετάζει το ποιοι, που, πως και για ποιο σκοπό αγοράζουν σήμερα ακίνητα στην Ελλάδα. Βασίστηκε σε πραγματικές συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2014 σε 11 περιφέρειες. Το προφίλ των λίγων σε αριθμό αγοραστών κατοικίας στην Ελλάδα είναι έλληνες που έχουν οικογένεια, στην παραγωγική ηλικία των 30 - 55 ετών, ο οποίος πληρώνει τοις μετρητοίς και διαθέτει κατά μέσο όρο περί τα 110 χιλ. ευρώ για ένα παλιό διαμέρισμα.
Το 84% των αγοραπωλησιών που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους έχουν γίνει με μετρητά και όχι με δάνειο από τράπεζα. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα 2/3 των αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα σήμερα είναι έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 30- 55 ετών, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 55 ετών. Το 59% αυτών είναι πτυχιούχοι, ενώ από το σύνολο των συναλλαγών που εξέτασε η Ένωση το 28% αφορά συναλλαγές με ξένους, οι μισοί εξ' αυτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αισιόδοξο εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι παρατηρείται κινητικότητα τον τελευταίο καιρό στον τομέα της εξοχικής κατοικίας, με περίπου 1 στα 5 ακίνητα που αγοράστηκε (ποσοστό 17%) να αναφέρεται σε εξοχικά. Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές και υποσχόμενες βιομηχανίες στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλοι οι αγοραστές από τις αρχές του 2014 ήταν Ευρωπαίο. Στο ερώτημα για ποιο λόγο οι αγοραστές προχωρούν σε αγορές ακινήτων σήμερα ο νούμερο 1 λόγος είναι η τοποθέτηση των χρημάτων τους προς εξασφάλισή τους, ενώ ως προς τις κατηγορίες των ακινήτων που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2014 έως σήμερα, η πλειονότητα αφορά παλιά διαμερίσματα (ποσοστό 77%) και το υπόλοιπο 23% νεόδμητα έως 5 ετών ή «πρωτοκατοίκητα» έως 7 ετών. Μόνο για 1 στα 4 ακίνητα προέκυψε φόρος υπεραξίας.
Ο μέσος όρος της τιμής ενός παλιού διαμερίσματος το οποίο αγοράστηκε το 2014 αντιστοιχεί σε 110 χιλ. ευρώ, με βάση πάντα τις πραγματικές αγοραπωλησίες που εξετάζει η έρευνα, όταν η αντίστοιχη αξία του ίδιου ακινήτου το 2009 ήταν στα 181 χιλ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα στην κρίση, το ίδιο ακίνητο έχει χάσει το 38% της αξίας του.
Για τα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν επίσης το 2014 η μέση τιμή είναι στα 130 χιλ. ευρώ από 200 χιλ. ευρώ που είχε το ίδιο ακίνητο το 2009, έχοντας υποστεί μείωση κατά 34%. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν ο Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΑΣΕΒΕΙ, ο Ν. Μαινόμενης, Συντονιστής Cluster και οι κ.κ. Δ. Σαμαράς της εταιρίας Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε., Θεολόγος Μπόσδας, Αντιπρόεδρος της ΕΠΠΑ, Δ. Μπινιάρης, Εκπρόσωπος Μεσιτών Ακινήτων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και Θεόδωρος Σερεμετάκης, Σύμβουλος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30 Μαίου έχουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων το γνωστό έντυπο Ε9 του έτους 2014.
Με τους λογιστές να ζητούν την παράταση της προθεσμίας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει παράταση και υπενθυμίζει ότι όσοι δεν υποβάλουν εγκαίρως το Ε9 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων. Μάλιστα όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες για να παραταθεί η προθεσμία υποβολής του Ε9 θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή πράγμα το οποίο αποκλείουν μέχρι στιγμής από το υπουργείο Οικονομικών.
Επειδή το έντυπο Ε9 αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η πληρωμή του οποίου θα ξεκινήσει από το τέλος Ιουλίου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του Ε9 προκειμένου να αποφύγουν τη πληρωμή περισσότερου φόρου αλλά και τις περιπέτειες με την εφορία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους:
Κατέχουν ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή προβλέπεται μείωση αυτού όπως ημιτελή κτίσματα, αγροτικά κτίσματα κλπ.
Νομιμοποίησαν ή τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα ή ημιυπαίθριους και άλλους χώρους κατά το περασμένο έτος αλλά και εκείνοι που είχαν ρυθμίσει αντίστοιχους χώρους τα προηγούμενα χρόνια και δεν τους είχαν δηλώσει στο Ε9. Με τη δήλωση των χώρων αυτών στο Ε9 αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου και θα επιβληθεί υψηλότερη φορολογία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι δεν δηλώσουν τους χώρους που τακτοποίησαν δεν θα μπορούν να τους μεταβιβάσουν στο μέλλον γιατί δεν θα είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού του ΕΝΦΙΑ που απαιτείται πλέον για κάθε μεταβίβαση ακινήτου.
Το Ε9 υποβάλλεται ηλεκτρονικά από κάθε φυσικό πρόσωπο και μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 έχει αποβιώσει, η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ από όλους τους κληρονόμους ή από πληρεξούσιο.
Ειδικότερα το Ε9 για το 2014 θα πρέπει να υποβάλουν:
1. Όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014. Σʼ αυτή την κατηγορία, υπάγονται όσοι το περασμένο έτος:
- Πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα.
- Μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές.
- Κληρονόμησαν ακίνητα.
- Μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων.
- Είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.
Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9, αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής, αναγράφονται τα στοιχεία του αποβιώσαντος και η ημερομηνία θανάτου αυτού. Σε περίπτωση δήλωσης μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο, αναγράφονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεταβολή.
2. Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).
3. Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013). Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα πρέπει να δηλώσουν τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, μαντριά, στάνες, θερμοκήπια, κ.λπ. Για τα κτίσματα αυτά προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
4. Όσοι έχουν τακτοποιηθέντα ή νομιμοποιηθέντα ακίνητα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον αυτοί δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.
5. Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α..
6. Όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης. Οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (κάτι τέτοιο αναγράφεται στο συμβόλαιο) και εφόσον υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει, να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.
7. Όσοι είχαν μεταβολή στην οικογενειακή κατάστασή τους (γάμος, διαζύγιο, παιδί που δεν είναι πλέον προστατευόμενο μέλος και θα υποβάλει δική του δήλωση και Ε9, θάνατος του υπόχρεου, οπότε για λογαριασμό του θα υποβάλουν οι κληρονόμοι κ.λπ.).
8. Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεση του φορέα.
9. Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», με τη συναίνεση των ως άνω εταιρειών.
10. Ο Ο.Τ.Α., για ακίνητο που έχει δεσμεύσει για οποιονδήποτε λόγο, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή σχετικής αποζημίωσης. Ο κάτοχος δεσμευμένου ακινήτου από ΟΤΑ, για το οποίο εκκρεμεί καταβολή αποζημίωσης, οφείλει να το αναγράψει και αυτός στο Ε9, και να σημειώσει ότι το ακίνητο είναι δεσμευμένο από ΟΤΑ και εκκρεμεί η καταβολή αποζημίωσης.
11. Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή και πριν την παρέλευση της τετραετίας εφόσον το εργολαβικό αντάλλαγμα έχει χρησιμοποιηθεί από αυτόν καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ο οικοπεδούχος για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανηλίκου τέκνου υποβάλλεται από τους γονείς για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου. Κατ' εξαίρεση η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, διαρκούντος του έγγαμου βίου υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας, για την πρόσβαση στο Taxisnet, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της. Από την ημερομηνία ενεργοποίησης του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου. Σε περίπτωση διακοπής ή διάστασης της έγγαμης σχέσης διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διάσταση συζύγου, από την ημερομηνία καταχώρησης της διακοπής.
Σε 7 ημέρες (30.5.2014) λήγει η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση έχουν όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013 και για τα εμπράγματα δικαιώματα που είχαν στην κατοχή τους την 1.1.2014.
Παράλληλα, δήλωση Ε9 θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι έχουν τακτοποιήσει ή νομιμοποιήσει ημιυπαιθρίους χώρους ή αυθαίρετα, στην περίπτωση που δεν έχουν αναγράψει τις αλλαγές αυτές σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.
Επίσης, υποχρέωση για νέο Ε9 έχουν και όσοι θέλουν να δηλώσουν την πραγματική κατάσταση του ακινήτου τους, δηλαδή τα πραγματικά τετραγωνικά των κύριων και βοηθητικών χώρων ακόμα και εάν αυτοί δεν έχουν τακτοποιηθεί ή ρυθμιστεί με κανέναν από τους νόμους των προηγούμενων ετών. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από τον νόμο που εισήγαγε τον νέο φόρο (ν.4223/2013 - ΕΝΦΙΑ), και συγκεκριμένα από το άρθρο 1 παράγραφος 5. "Για τον καθορισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση του ακινήτου. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου".
Τέλος νέα δήλωση Ε9 θα πρέπει να κάνουν για επικαιροποίηση στοιχείων όσοι προσδιορίζουν απαλλαγή ή μειωμένο ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Περισσότερες πληφορορίες για την υποβολή του Ε9 μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μετά το θέμα και τις εξηγήσεις για την Ελαφόνησο, το ΤΑΙΠΕΔ, προέβη με ανακοίνωσή του, σε νέες διευκρινίσεις για το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου που έχουν "περάσει" στο Ταμείο.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, "όλα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και για τον συγκεκριμένο λόγο, ο κατάλογος των ακινήτων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ εδώ και δέκα μήνες, ώστε να γνωστοποιείται τι ανήκει στο Δημόσιο και πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί στο μέλλον".
Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι, "ακολουθώντας την πάγια διαδικασία που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος (Ν.3986) για την αξιοποίηση ακινήτων, αναπτύσσει τα ακίνητα που περιέρχονται σε αυτό με απόλυτα διαφανή και θεσμική διαδικασία, στην οποία καταρτίζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τα οποία τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια γνωμοδοτεί επ' αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο".
Ακόμα αναφέρει ότι "στον ίδιο νόμο αναφέρεται ρητά ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης, η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι ελεύθερη και εξασφαλισμένη".
Τέλος, προσθέτει ότι "τα τελευταία δύο χρόνια, το Ταμείο έχει πετύχει να συμβασιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων που παρέμεναν επί δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου 10 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή τους".
Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό που είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών και έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων αποτελεί "μνημονιακή υποχρέωση" της χώρας μας, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Σιμ Κάλας σε σχετική ερώτηση του νυν ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου στις προσεχείς ευρωεκλογές, Νίκου Χουντή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κάλας, τονίζει ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τις παράκτιες ζώνες, επισημαίνονται μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, "τη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων" και τις "ιδιωτικοποιήσεις".
Δείτε παρακάτω την ερώτηση του κ. Χουντή και την απάντηση του κ. Κάλας
Η ερώτηση του Νίκου Χουντή:
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, καθώς και θέματα που αφορούν στους υδάτινους πόρους. Μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει ποια είναι τα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες και τι τελικά συμφωνήθηκε;»
Η απάντηση του Σιμ Κάλας:
«Στο πλαίσιο της τέταρτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα διεξάχθηκαν περαιτέρω συζητήσεις για τα μέτρα βελτίωσης της χρήσης γης με στόχο την οικονομική ανάπτυξη.
»Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τον καθορισμό των παράκτιων ζωνών, καθώς και νόμο περί χωροταξίας για να εξορθολογίσει την εθνική διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού.
»Οι στόχοι αυτού του δεύτερου νόμου συνίστανται στο να μειώσει τον αριθμό των ιεραρχικών σχεδίων που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, να διευκολύνει τις στρατηγικές επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και να αναθέσει εξουσίες σε τοπικό επίπεδο για να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα σχέδια σύμφωνα με τις οικονομικές ανάγκες.
»Οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης ένα νέο νόμο περί δασοκομίας για να αποσαφηνίσουν τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών και να εξορθολογίσουν τη δασική υπηρεσία. Επιπλέον, η κυβέρνηση σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την πρόσκληση υποβολής προσφορών για έργα σχετικά με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες για να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2020. Πέραν τούτου, η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εγκρίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2014 το παράγωγο δίκαιο που εκκρεμεί σχετικά με την περιβαλλοντική άδεια».
«Η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται ασφαλώς στη μεγάλη πτώση των εγχώριων εισοδημάτων και στην αβεβαιότητα που εξακολουθεί να διέπει τα νοικοκυριά σχετικά με την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ρευστότητας, σε συνάρτηση με την καθυστέρηση επιστροφής των καταθέσεων και τους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών ακινήτων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.
«Ωστόσο, η αγορά κατοικίας επιβαρύνθηκε σημαντικά ιδιαίτερα κατά το 2013, εξαιτίας των πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία, όπως έχει αναλυθεί εκτενώς σε προηγούμενα Δελτία. Ευνοϊκή, πάντως, εξέλιξη αποτελεί, η σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και ο εξορθολογισμός του πλαισίου των πλειστηριασμών, ενώ αρνητικά εξακολουθούν να επιδρούν ο διπλός φόρος (ΕΝΦΙΑ + ΦΑΠ) και ο φόρος υπεραξίας που επιβάλλονται στα ακίνητα από τις αρχές του 2014» αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο.
Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας, θετικές προσδοκίες διαφαίνονται για τον κλάδο, δεδομένου ότι αυξάνεται η ζήτηση από το εξωτερικό για αγορές τουριστικών ακινήτων και παραθεριστικής κατοικίας, καθώς η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ το 2013 από 113 εκατ. ευρώ το 2012. Πολύ μεγαλύτερη εισροή αναμένεται το 2014. Γενικά, η πτώση των τιμών των κατοικιών αναμένεται να περισταλεί σημαντικά το 2014, ενώ ουσιαστική σταθεροποίηση στα πολύ χαμηλά επίπεδα, που έχουν διαμορφωθεί, προβλέπεται από το 2015, δεδομένου ότι το 2014 θα σημειωθεί αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και μείωση των αντικινήτρων στις επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα, εκτιμούν μεταξύ άλλων οι αναλυτές.
Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο η υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων, με πιο συγκρατημένο ωστόσο ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι τη διετία 2012- 2013 η σωρευτική μείωση των τιμών έφθασε το 22%.
Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 7,6% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 7,5% για τα «παλαιά» (ηλικίας άνω των 5 ετών).
Οι συναλλαγές (εκτιμήσεις) επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιονδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κλπ) έφθασαν το α΄ τρίμηνο του 2014 τις 3.903.
Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2013, ο αριθμός των εκτιμήσεων το α΄ τρίμηνο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένος, κατά 63,3%.
Σε ολόκληρο το 2013 ο αριθμός των εκτιμήσεων αυτών έφθασε τις 24.100 (αναθεωρημένα στοιχεία), καταγράφοντας σημαντική μείωση, κατά 22,2%, έναντι του προηγούμενου έτους (2012: 30.964).
Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι εκτιμήσεις (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν το α΄ τρίμηνο του 2014 μειωμένος κατά 63,4% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ ολόκληρο το 2013, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο όγκος των εκτιμήσεων, σε τετραγωνικά μέτρα, μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 23,1%.
Τέλος, η αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν το α΄ τρίμηνο του 2014 μειωμένη κατά 66,2% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013.
Η μέση ετήσια μείωση το 2013 ήταν 29,4%.
Τα αφορολόγητα αποθεματικά που προέρχονται από την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης παίρνουν απαλλαγή από την αυτοτελή φορολόγηση
Εγκύκλιο εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Εσόδων, η οποία αφορά πολλές εταιρείες που προβαίνουν σε συμφωνίες για leasing ακινήτων.
Όπως διευκρινίζεται, τα αφορολόγητα αποθεματικά που προέρχονται από την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης παίρνουν απαλλαγή από την αυτοτελή φορολόγηση. Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί φόρος για τα συγκεκριμένα αφορολόγητα αποθεματικά, αυτός θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις ως αχρεωστήτως καταβληθείς.
Συγκεκριμένα:
Δεν εμπίπτουν στην αυτοτελή φορολόγηση τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί από την υπερτίμηση λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου, το οποίο ιδιοχρησιμοποιείτο ή έχει ιδιοχρησιμοποιηθεί για την άσκηση του αντικειμένου των εργασιών της επιχείρησης, καθώς και τα αφορολόγητα αποθεματικά που προέρχονται από την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, για το οποίο στη συνέχεια είχε συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης και της πωλήτριας επιχείρησης.
Οι λογαριασμοί των υπόψη αποθεματικών μπορούν να εξακολουθούν να τηρούνται στους ισολογισμούς που κλείνουν οι επιχειρήσεις με 31/12/2014 και μετά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αποθεματικά των επενδυτικών ή αναπτυξιακών νόμων, καθώς και αυτά των ειδικών διατάξεων νόμων.
Σε περίπτωση διανομής είτε των συγκεκριμένων αποθεματικών είτε των λοιπών αποθεματικών που δεν υπάγονται σε αυτοτελή φορολόγηση, τα διανεμόμενα ποσά θα υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος συναθροιζόμενα με τα λοιπά εισοδήματα της εταιρείας με συντελεστή φορολογίας 26%, καθώς και σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% λόγω διανομής.
Ο φόρος (15% ή 19%) που ενδεχομένως έχει ήδη καταβληθεί για τα αφορολόγητα αποθεματικά που σχηματίστηκαν με βάση την περ. ζ' της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν.2238/1994 θα πρέπει να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς. Στην περίπτωση αυτή, ο υπόχρεος που προέβη στην καταβολή του θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση στη ΔΟΥ, συνοδευόμενη από σχετική αίτηση με την οποία θα ζητά είτε την επιστροφή του πιο πάνω ποσού φόρου ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, είτε θα αιτείται τη διαγραφή της βεβαιωμένης οφειλής που αντιστοιχεί στον υπόψη φόρο σε περίπτωση που αυτός δεν έχει ακόμη καταβληθεί (υφίσταται, δηλαδή, ταυτότητα οφειλής). Τα ίδια ισχύουν και σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος υπέβαλε δήλωση με την οποία φορολογήθηκαν αποθεματικά τα οποία δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση αυτή (π.χ. αποθεματικά που σχηματίσθηκαν από εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί κατ' ειδικό τρόπο, αποθεματικά που σχηματίστηκαν με βάση ειδικές διατάξεις νόμων, κ.λπ.)
Οι ισπανικές τράπεζες κατέσχεσαν σχεδόν 50.000 κατοικίες το 2013, 11,1% περισσότερες απ' όσες το 2012, καθώς οι υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Στη χώρα αυτή που επλήγη διπλά το 2008 από την οικονομική κρίση και το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων της, η κεντρική τράπεζα άρχισε πέρυσι να δημοσιεύει στατιστικές για τις κατασχέσεις κατοικιών βασιζόμενη αρχικά σε μια δική της έρευνα μεταξύ των τραπεζών, πριν τις υποχρεώσει να της ανακοινώνουν τακτικά αυτά τα δεδομένα.
Οι τράπεζες, οι οποίες έλαβαν το 2012 ευρωπαϊκή βοήθεια άνω των €40 δισ κατέσχεσαν 49.694 κατοικίες το 2013. Η μεγάλη πλειονότητα (38.961) ήταν πρώτες κατοικίες, σε αντίθεση με τις δευτερεύουσες κατοικίες ή εκείνες που προορίζονται για ενοικίαση.
Σε ένα μέρος των περιπτώσεων (21.521), τα κλειδιά παραδόθηκαν εθελοντικά, κυρίως μέσω της διαδικασίας που σου επιτρέπει να παραχωρήσεις στην τράπεζα την κατοικία σου για να εξοφλήσεις τα χρέη σου. Όμως οι τράπεζες χρειάσθηκε να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να ανακτήσουν 28.173 κατοικίες (+18,5% σε σχέση με το 2012) που στην πολύ μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων (26.113) είχαν εκκενωθεί από τους ενοίκους τους.
Οι εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια αγανάκτηση στην Ισπανία, η οποία έχει ενταθεί από πολλές αυτοκτονίες ανθρώπων που τους πέταξαν στο δρόμο. Ενώσεις πολιτών έχουν εξάλλου κινητοποιηθεί για να εμποδίσουν αυτές τις διαδικασίες. Η Ένωση Θυμάτων Ενυπόθηκων Πιστώσεων (PAH), η οποία κινητοποιεί τακτικά τα μέλη της σε όλη την Ισπανία μπροστά από τις κατοικίες ανθρώπων που απειλούνται με έξωση, υποστηρίζει πως από τη δημιουργία της το 2009 έχει εμποδίσει περισσότερες από χίλιες εξώσεις και έχει βοηθήσει να αποκτήσουν και πάλι σπίτι χίλιοι άνθρωποι.
Οι αριθμοί της Τράπεζας της Ισπανίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, δείχνουν πως οι εξώσεις κατοίκων που πράγματι ολοκληρώθηκαν παραμένουν ένα περιορισμένο φαινόμενο: στο σύνολο του 2013, μόνο 2.060 κατοικίες κατασχέθηκαν μέσω μιας δικαστικής διαδικασίας και μόνο σε 147 περιπτώσεις χρειάσθηκε να επέμβουν οι δυνάμεις της τάξης (έναντι 346 περιπτώσεων κατά το 2012).
Τα «ραβασάκια» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα λάβουν τον επόμενο μήνα περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, με τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν 600 ευρώ κατά μέσο όρο για την ακίνητη περιουσία τους. Στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του νέου φόρου και η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις ή ολόκληρο το ποσό του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου... στέγη.
Ο νέος φόρος φέρνει μειώσεις επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες οι οποίες έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους. Την ίδια ώρα, όμως, φέρνει περισσότερους φόρους για πολλούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.
Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα
Πιο συγκεκριμένα με την επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα:
1. Λιγότερο φόρο από αυτό που κατέβαλλαν μέχρι τώρα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών οι οποίες έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς, οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα είναι μειωμένες κατά 4,4% έως και 21,6% σε σύγκριση με τις επιβαρύνσεις που προκάλεσε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
2. Περισσότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο καθεστώς φορολόγησης προβλέπει μεν μειωμένο Ενιαίο Φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών αλλά ταυτόχρονα επιβάλει φόρο και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία, μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από τον φόρο. Μάλιστα, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου.
3. Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα - ημιτελή ή αποπερατωμένα - κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).
4. Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν φέτος και οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013. Οι επιφάνειες όλων αυτών των περιπτώσεων θα πρέπει να δηλωθούν (αν δεν έχουν ήδη δηλωθεί) από τους ιδιοκτήτες τους στην πραγματική τους κατάσταση στο Ε9 του 2014, προκειμένου να υπαχθούν στον νέο φόρο.
Παραδείγματα
Κατοικίες
1. Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Αιγάλεω με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ., στον δεύτερο όροφο, καινούργιο, με δύο προσόψεις.
• ΕΝΦΙΑ: 428,82 ευρώ.
2. Διαμέρισμα 100 τ.μ. στον Άλιμο με τιμή ζώνης 1.450 ευρώ ανά τ.μ., οκταετίας, στον πρώτο όροφο, με μία πρόσοψη.
• ΕΝΦΙΑ: 448 ευρώ.
3. Διαμέρισμα 90 τ.μ. στη Γλυφάδα με τιμή ζώνης 4.600 ευρώ ανά τ.μ. στον δεύτερο όροφο, 20ετίας, με τρεις προσόψεις.
• ΕΝΦΙΑ: 1.100 ευρώ
• Συμπληρωματικός φόρος 2014: 128 ευρώ
• Σύνολο φόρων: 1.228 ευρώ.
Αγροτεμάχια
1. Αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων, αρδευόμενο, με δενδροκαλλιέργειες σε περιοχή του Δήμου Παλλήνης. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει εξοχική κατοικία 120 τ.μ.
• ΕΝΦΙΑ: 275 ευρώ
2. Αγροτεμάχιο 40 στρεμμάτων, αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του νομού Λαρίσης.
• ΕΝΦΙΑ: 96,80 ευρώ
3. Αγροτεμάχιο 75 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του νομού Καρδίτσας.
• ΕΝΦΙΑ: 198 ευρώ
• Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. τρίτου ορόφου στο Χαλάνδρι, 15ετίας, με μια πρόσοψη και τιμή ζώνης 2.650 ευρώ, μια μονοκατοικία 100 τ.μ. στη Θάσο 30ετίας με δύο προσόψεις, τιμή ζώνης 950 ευρώ (έχει εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης) και ένα αγροτεμάχιο 40 στρεμμάτων, αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του νομού Λαρίσης.
Φόρος για το διαμέρισμα:
• ΕΝΦΙΑ: 852,80 ευρώ
• Συμπληρωματικός φόρος: 0
• Σύνολο φόρου: 852,80 ευρώ
• Φόρος για τα αγροτεμάχιο: 96,80 ευρώ
• Φόρος για τη μονοκατοικία: 301,70 ευρώ
• Συνολικός ΕΝΦΙΑ: 1.251,30 ευρώ
• Συμπληρωματικός φόρος: 60 ευρώ
• Σύνολο φόρου: 1.311,30 ευρώ
Χωρίς αφορολόγητο όριο και σε όλα σχεδόν τα ακίνητα επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ.
1. Ο φόρος επιβαρύνει όλα τα ακίνητα;
Ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Οσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο στην Ελλάδα.
2. Ποιοι πληρώνουν τον νέο φόρο;
Ο νέος φόρος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα επί των ακινήτων. Φορολογούνται όλα το δικαιώματα επί των ακινήτων όπως είναι η πλήρης κυριότητα, η επικαρπία, η ψιλή κυριότητα, το δικαίωμα οίκησης κ.λπ.
3. Το πάρκινγκ στην πιλοτή φορολογείται;
Οταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο και για αυτό το δικαίωμα. Ετσι θα πληρώσει φόρο για το πάρκινγκ στην πιλοτή αλλά και για το στεγασμένο πάρκινγκ (συνήθως είναι πάρκινγκ στο υπόγειο), είτε έχει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.
4. Οι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται;
Φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά.
5. Πώς υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ;
Ο ΕΝΦΙΑ διακρίνεται σε «κύριο» και «συμπληρωματικό». Κύριος φόρος θα υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα (κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης). Ο «συμπληρωματικός» ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%.
6. Πώς φορολογούνται οι κατοικίες;
Για τον υπολογισμό του φόρου στις περιπτώσεις των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων λαμβάνονται υπόψη οι εξής συντελεστές:
• Βασικός Φόρος. Κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου.
• Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος. Κυμαίνεται από 0,6 για κτίσματα παλαιότητας άνω των 100 ετών έως 1,25 για κτίσματα παλαιότητας μερικών μηνών έως και 4 ετών.
• Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας. Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων και κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων.
• Συντελεστής Ορόφου. Προκύπτει με βάση τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα. Δεν εφαρμόζεται στα ειδικά κτίρια και τις μονοκατοικίες.
• Συντελεστής Μονοκατοικίας. Εφαρμόζεται συντελεστής 1,02.
• Συντελεστής πρόσοψης. Κυμαίνεται από 1 έως 1,02, ανάλογα με τον αριθμό των προσόψεων του κτίσματος σε δρόμους. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται μόνο στους κύριους χώρους. Δεν εφαρμόζεται στα κτίρια ειδικών χρήσεων.
• Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων, ο οποίος ορίζεται σε 0,1.
• Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων, ο οποίος είναι ίσος με 0,4. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για κάθε ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται και είναι κενό ή ηλεκτροδοτείται με «εργοταξιακό» ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχε ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και παραμένει κενό.
• Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (ΣΕΚ), ο οποίος ορίζεται σε 0,5. Ο συντελεστής αυτός δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν (0).
Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τους κύριους χώρους κάθε κτίσματος ισούται με το γινόμενο που προκύπτει κατόπιν πολλαπλασιασμού του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων του κτίσματος επί τον Βασικό Φόρο, επί τον Συντελεστή Παλαιότητας, επί τον Συντελεστή Ορόφου ή τον Συντελεστή Μονοκατοικίας και επί τον Συντελεστή Πρόσοψης.
7. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο πώς υπολογίζεται ο φόρος;
Η πληρωμή γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
8. Αν το ακίνητο είναι επίδικο ποιος πληρώνει τον φόρο;
Αν είναι επίδικο το ακίνητο υποχρεωμένος να πληρώσει τον φόρο είναι αυτός που νέμεται το ακίνητο.
9. Ποια κτίσματα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ;
Τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.)
10. Πώς υπολογίζεται ο φόρος στα οικόπεδα;
Ανάλογα με την επιφάνειά του και τον συντελεστή φόρου, ο οποίος εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεται το οικόπεδο.
11. Όταν στο οικόπεδο υπάρχει κατοικία πώς υπολογίζεται ο φόρος;
Τότε επιβάλλεται φόρος για την κατοικία και επιπλέον φόρος για το αδόμητο τμήμα του οικόπεδου. Ειδικότερα αν στο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα, η επιφάνεια του οικοπέδου για την οποία επιβάλλεται ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ ισούται με το υπόλοιπο της συνολικής επιφάνειας, αφού αφαιρεθεί η επιφάνεια του οικοπέδου, η οποία αναλογεί στον συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου, με βάση τη δόμηση η οποία έχει πραγματοποιηθεί στο οικόπεδο. Στην περίπτωση που το κτίσμα έχει ηλικία 100 ετών ή μεγαλύτερη, θεωρείται ότι ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου έχει εξαντληθεί.
12. Φορολογούνται όλα τα αγροτεμάχια;
Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ανεξάρτητα αν καλλιεργούνται ή όχι.
Τη δραματική υποχώρηση των τιμών και το βίαιο σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων, καταγράφει παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Σύμφωνα με την έρευνα, η ελληνική κτηματαγορά είναι η δεύτερη πιο υποτιμημένη στον κόσμο, πίσω από την Ιαπωνία, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί και ως σήμα για αγορές αφού υπάρχουν πλέον μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Τα ακίνητα είναι υποτιμημένα με βάση το δείκτη της τιμής/ενοίκιο, ο οποίος κυμαίνεται σχεδόν 20% χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Ο δείκτης τιμής ακινήτων/εισοδήματα στην Ελλάδα είναι ελαφρώς υψηλότερος του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του. Ο συνδυασμός των δύο υποδηλώνει ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει περισσότερο από τα ενοίκια.
Η Knight Frank καταλήγει, πάντως, στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά ακινήτων είναι η ελκυστικότερη στον κόσμο μετά την ιαπωνική.
Μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής της Knight Frank Nicholas Holt εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά αλλά και οι υπόλοιπες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πλέον ελκυστικές γιατί ο κίνδυνος της διάσπασης της Ευρωζώνης έχει παρέλθει.
“Οι πόλεις αυτές έφτασαν από τη μείωση των τιμών τους κατά 50-60% το 2008-2009 στο σημείο όπου απολαμβάνουν μια ανάκαμψη με ετήσια αύξηση 20%. Από τότε που ο Mario Draghi είπε, το Φθινόπωρο του 2012, ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη διάσπαση του ευρώ, οι επενδύσεις στις πόλεις αυτές έχουν ενισχυθεί”.
Στα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την "ψαλίδα" εμπορικών και αντικειμενικών αξιών καταλήγουν στο υπουργείο Οικονομικών . Πληροφορίες εμφανίζουν να έχει διαπιστωθεί ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα οδηγήσει:
Οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν έως και 40% σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς, λόγω των πολλών μεγάλων έργων που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, έχει επέλθει αναβάθμιση αυτών των περιοχών. Επιπλέον, λόγω της κρίσης, οι χαμηλές τιμές των περιοχών αυτών προσέλκυσαν αγοραστές και ανέβασαν σε κάποιες περιπτώσεις τις τιμές σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν έως το 2007.
Οι τιμές ζώνης θα πρέπει να πέσουν 20%-25% σε πολλές αστικές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, ο Διόνυσος κ.ά., επειδή -λόγω κρίσης- πλέον δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές στα επίπεδα όπου είχαν εκτιναχθεί τα περασμένα χρόνια. Μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα.
Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο, ακόμη και στην Αττική, θα υπαχθούν στο νέο σύστημα. Θα υπάρξουν όμως μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα, όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.
Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου με διευρυμένη βάση συγκέντρωσης πληροφοριών από το 2014. Στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων όπως: ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές κ.λπ., με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται από το 2015 ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές τους, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους. Η εφορία θα έχει στη διάθεσή της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα, ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ, θα καταργηθούν και τα τεκμήρια διαβίωσης. Στους στόχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι η χρησιμοποίηση πληροφοριών από το Διαδίκτυο, καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση με φορείς του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, το Κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν αφενός κατά τη διενέργεια των ελέγχων και των εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, αφετέρου για τη διαπίστωση του βιοτικού επιπέδου των φορολογουμένων με τη λειτουργία του περιουσιολογίου.
Ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν μέχρι το τέλος του μήνα το γνωστό Ε9 ηλεκτρονικά. Προσοχή στις νέες ημερομηνίες, καθώς εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους 2014 έως 30/5/2014, οι μεταβολές στοιχείων ακινήτων από 1/1/2014 – 31/5/2014 πρέπει να υποβληθούν έως 30/6/2014, ενώ για μεταβολές στοιχείων ακινήτων από την 1/7/2014 η δήλωση πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από τη μεταβολή. Το νέο έντυπο Ε9 απαιτεί φέτος την αναγραφή περισσότερων στοιχείων για την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων . Παράλληλα οι φορολογούμενοι πρέπει να δείξουν προσοχή καθώς υπάρχουν παγίδες που μπορεί να αυξήσουν το φόρο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους νομιμοποίησαν ή τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα ή ημιυπαίθριους και άλλους χώρους . Με τη δήλωση των χώρων αυτών στο Ε9 αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου και θα επιβληθεί υψηλότερη φορολογία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται όσοι το περασμένο έτος:
- Πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα.
- Μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές.
- Κληρονόμησαν ακίνητα.
- Μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων.
- Είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.
Τα φυσικά πρόσωπα εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα πρέπει να δηλώσουν τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, μαντριά, στάνες, θερμοκήπια κ.λπ. Για τα κτίσματα αυτά προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Όσοι κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα ή ημιυπαίθριους ή βοηθητικούς ή κύριους χώρους που έχουν «τακτοποιηθεί» ή «νομιμοποιηθεί», μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγράψει τα ακίνητα αυτά ή τους χώρους αυτούς σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Οι χώροι και τα κτίσματα που «τακτοποιήθηκαν» ή νομιμοποιήθηκαν πρέπει να δηλωθούν πλέον στη νέα τους («τακτοποιημένη» ή «νομιμοποιημένη») κατάσταση, ώστε η εικόνα του Ε9 να συμφωνεί με τις δηλώσεις των μηχανικών για την τακτοποίηση. Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝΦΙΑ. Όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης. Οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (κάτι τέτοιο αναγράφεται στο συμβόλαιο) και εφόσον υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας. Όσοι είχαν μεταβολή στην οικογενειακή κατάστασή τους (γάμος, διαζύγιο, παιδί που δεν είναι πλέον προστατευόμενο μέλος και θα υποβάλει δική του δήλωση και Ε9, θάνατος του υπόχρεου, οπότε για λογαριασμό του θα υποβάλουν οι κληρονόμοι κ.λπ.). Ακίνητα που έχουν «τακτοποιηθεί» ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαίθριους χώρους που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9 δηλώνονται φέτος στην πραγματική τους κατάσταση. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτήν που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου. Η διάταξη αυτή ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2014. Κατά συνέπεια από 1η Ιανουαρίου 2014, εφόσον κτίσμα ή οικόπεδο υπερβαίνει την επιφάνεια που αναγράφεται στον τίτλο κτήσης του και ανεξάρτητα από το αν αυτό τακτοποιήθηκε ή νομιμοποιήθηκε πριν ή και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 ή ακόμη και αν δεν έχει νομιμοποιηθεί, ο φορολογούμενος οφείλει να το αναγράψει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του από το έτος 2014 με την υπερβάλλουσα επιφάνεια.
Μεγάλη βουτιά, που ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 60%,καταγράφεται και στα καινούργια διαμερίσματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις πώλησης κάτω από το κόστος κατασκευής. Οι ιδιοκτήτες που πουλάνε είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες που αγόρασαν σπίτια τη δεκαετία του '70.
Πρόκειται κυρίως για τα πρώτα φοιτητικά διαμερίσματα ή τα σπίτια όσων ήρθαν από την επαρχία για να βρουν δουλειά στην Αθήνα και αγόρασαν στις καινούργιες τότε πολυκατοικίες. Αφού έμειναν σ' αυτά για αρκετά χρόνια στη συνέχεια μετακόμισαν σε άλλες περιοχές της Αττικής και ενοικίασαν τα πρώτα σπίτια.
Ενοικιαστές ήταν αφενός το δεύτερο κύμα Ελλήνων από την επαρχία και αφετέρου οι χιλιάδες μετανάστες που ήθελαν ένα φθηνό σπίτι για να μείνουν τα πρώτα χρόνια ενώ στη συνέχεια πολλοί από αυτούς έγιναν και ιδιοκτήτες. Η περιουσία αυτή ενοικιάζονταν και προσέφερε ένα καλό εισόδημα ενώ με την σχεδόν μηδενική φορολόγηση των ακινήτων μέχρι το 2009, έμεναν αρκετά χρήματα από τα ενοίκια.
Η δεύτερη κατηγορία πωλητών είναι οι ξένοι που πρόκοψαν στην Ελλάδα αλλά η κρίση και η ανεργία των τελευταίων ετών τους οδήγησε σε μαζική μετανάστευση-επιστροφή στην πατρίδα τους. Πουλάνε κι αυτοί στο κόστος γκαρσονιέρες και δυάρια που αγόρασαν κατά κύριο λόγο στις φτωχές συνοικίες της Αθήνας.
Η μεγάλη κρίση στην κτηματαγορά έφερε χιλιάδες άδεια διαμερίσματα και μεγάλη υποχώρηση των τιμών.
Στην εικόνα κατάρρευσης συνέτεινε επίσης και η δραματική αύξηση της φορολογίας, που, ας σημειωθεί, έχει οκταπλασιαστεί από το 2009.
Η κρίση και η δυσβάστακτη φορολογία έχουν γυρίσει τις τιμές των ακινήτων στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. Ακόμη και νεόδμητες κατοικίες σε συνοικίες ή και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έφτασαν να πωλούνται στο κόστος κατασκευής
Στη δεκαετία του '80 έχει γυρίσει το ρολόι στις τιμές των ακινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της βαριάς φορολογίας. Τα παλαιά διαμερίσματα, κυρίως στις φτωχές περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, έχουν φτάσει να πωλούνται μέχρι και 100 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ νεόδμητες κατοικίες πωλούνται ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Οι ιδιοκτήτες σπιτιών 30-40 ετών τα πουλούν όσο όσο, προκειμένου να τα «ξεφορτωθούν» και να γλιτώσουν τη μόνιμη πλέον φορολόγηση μέσω του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ετσι, διαμερίσματα που αγοράστηκαν τη δεκαετία του '70 ή και παλαιότερα πωλούνται ακόμη και κάτω από 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αλλαγές στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Μέχρι το 2020 προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού χάρτη με όλες τις πληροφορίες που αφορούν την ιδιοκτησία, τη δόμηση, την προστασία ή εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας. Στον χάρτη θα καταγραφούν όλες οι χρήσεις γης (δασικές, αγροτικές, προστασίας της φύσης, σχέδια πόλης, αρχαιολογικοί χώροι) καθώς και οι διοικητικές πράξεις που αφορούν την γη (απαλλοτριώσεις, αναδασμοί – διανομές, οριοθετήσεις αιγιαλού κλπ). Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, είναι οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να ξέρουν τι μπορούν να κάνουν και πού. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ανά δήμο, ψηφιακών σχεδίων με κάθε πληροφορία απαραίτητη για την έκδοση πράξεων της διοίκησης. Ολες αυτές οι «γεωχωρικές», όπως ονομάζονται, πληροφορίες θα αποτυπώνονται στα υπόβαθρα του Εθνικού Κτηματολογίου και θα τηρούνται σε κεντρικό πληροφοριακό σύστημα στο ΥΠΕΚΑ. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής από ανώτατους δικαστικούς, καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοίκησης, ειδικευμένους επιστήμονες, για την κωδικοποίηση της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Ως βασικός στόχος του νέου νομοθετήματος, αναφέρεται ο εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής και η προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η διάκριση των επιπέδων σχεδιασμού και η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί στην συνέχεια, θα θεσμοθετηθούν νέα εργαλεία πολεοδόμησης και νέα όργανα για την άσκηση της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής.
Στα επίπεδα του 2012 παραμένουν, σύμφωνα με τη μελέτη , τα ενοίκια καθώς και οι αποδόσεις των καταστημάτων σε περιοχές όπως η Ερμού, η Κηφισιά, η Γλυφάδα και το Κολωνάκι. Εκεί κυμαίνονται από 60 έως 140 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα και 7,25% έως 8% αντίστοιχα, ενώ σε άλλες περιοχές τα ενοίκια κυμαίνονται από 20 έως 50 ευρώ ανά τ.μ. Οι παραδοσιακά προνομιακές εμπορικές περιοχές παραμένουν οι πιο δημοφιλείς και έχουν τα μικρότερα ποσοστά κενών ακινήτων, ενώ τα εμπορικά κέντρα είναι αυτά που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την οικονομική κρίση και διατηρούν τις καλύτερες μισθωτικές αξίες, αλλά και τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας. Η νέα τάση που παρουσιάζεται στον κλάδο είναι το άνοιγμα μεγάλου αριθμού καταστημάτων εστίασης στη θέση πρώην μικρών εμπορικών καταστημάτων. Τα ξενοδοχεία είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους κλάδους της αγοράς. Η διαρκής άνοδος στις αφίξεις τουριστών από το 2004 οδήγησε σε αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, που έφτασε κατά μέσον όρο το 20% την τελευταία δεκαετία. Οσον αφορά την αγορά κατοικίας, υπολογίζεται πως την περίοδο 2008-2013 έχει υποχωρήσει σε ποσοστά που ξεπερνούν το 45%. Αρνητικό παράγοντα για την εξέλιξη των αξιών αναμένεται να διαδραματίσει η ενεργή διαχείριση ή και η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες.
Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η εφορία προχωρά στην κατάσταση ακινήτων των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Στη συνέχεια επισπεύδει τον εκπλειστηριασμό των ακινήτων όπου βάσει νόμου του 2008, η ελάχιστη τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. Με δεδομένο, όμως, ότι πλέον οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές, οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι. Αφού πραγματοποιηθούν δυο άγονοι πλειστηριασμοί η εφορία μπορεί να ζητήσει μέσω της δικαστικής οδού τη μείωση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη με αποτέλεσμα να μην γίνονται πλειστηριασμοί και τελικά το δημόσιο να μην εισπράττει. Η τρόικα έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν να εμφανιστεί στο κείμενο της έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, μια πρόβλεψη που άναψε φωτιές: η ελάχιστη τιμή στους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του δημοσίου θα είναι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας. Μάλιστα προβλέπει ότι η σχετική διάταξη θα θεσπιζόταν έως το τέλος Απριλίου. Αυτό δεν έγινε. Στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα είναι καυτό διότι αν εφαρμοστεί η λύση που επιδιώκει η τρόικα τότε ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων που ανήκουν σε φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Για να αποτραπεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, αυτήν την περίοδο γίνεται διαπραγμάτευση δι’ αλληλογραφίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας. Η ελληνική πλευρά προτείνει την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις κατασχέσεις ακινήτων από το δημόσιο με όσα προβλέπει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας, δηλαδή την θέσπιση ελάχιστης τιμής ίσης με τα δυο τρίτα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η διάταξη με τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς αναμένεται να περάσει από τη βουλή έως τα τέλη Ιουλίου αν και το οικονομικό επιτελείο θα επιθυμούσε το θέμα να τεθεί και στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας το Σεπτέμβριο.
Το 2013, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 6,7% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) το 2013 επίσης , η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, στο top-10 της παγκόσμιας αγοράς σε ότι αφορά στη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ με 1.043 νέα μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.
Η επίδοση αυτή γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή, όταν δει κανείς την κατά κεφαλή εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών, κατηγορία στην οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση διεθνώς.
Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2013 αποσόβησε την έκλυση περίπου 2,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.
Σε ότι αφορά στη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών στα δημόσια έσοδα, το 2013 στην Ελλάδα:
Παρήχθη το 0,84% του ΑΕΠ (με το 40% να αφορά εγχώρια προστιθέμενη αξία)
Εισπράχθηκε νέο ΦΠΑ τουλάχιστον 100 εκατ. από νέες εγκαταστάσεις
Δημιουργήθηκαν νέα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ.
Την περίοδο 2008-2013, στην Ελλάδα επενδύθηκαν συνολικά περί τα 5 δις στα φωτοβολταϊκά.
Μια πλήρη ανάλυση των στατιστικών της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα για το 2013 θα βρείτε στη διεύθυνση:
http://helapco.gr/wp-content/uploads/pv-stats_greece_2013_May141.pdf
Δείτε πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα στην κτηματαγορά. Χωρίς το περιεχόμενο να έχει λάβει συνθήκες "κανόνα", έχουν δημιουργηθεί πωλητήρια, ειδικά στα ακίνητα παλαιότητας, που μπορούν να εκληφθούν ως χρυσές ευκαιρίες αλλά και ταυτόχρονα σανίδα σωτηρίας για τους πωλητές...
Την πλήρη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, έχει προκαλέσει η κατάρρευση των τιμών την τελευταία εξαετία, μια κατάρρευση που για πολλούς χαρακτηρίζεται ως "σπάσιμο της φούσκας" που είχε δημιουργηθεί από το 1999 μέχρι το 2008. Νεόδμητες κατοικίες έχουν φτάσει να πωλούνται ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ για τα παλαιά διαμερίσματα, κυρίως στις φτωχές περιοχές της Αθήνας αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών 30 - 40 ετών τα πουλάνε όσο όσο προκειμένου να τα «ξεφορτωθούν» και να γλιτώσουν την μόνιμη πλέον φορολόγηση μέσω του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ετσι, διαμερίσματα που αγοράστηκαν τη δεκαετία του '70 ή και παλαιότερα, πωλούνται ακόμη και κάτω από 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Οι ειδικοί της αγοράς έχουν καταγράψει ακραίες περιπτώσεις ακινήτων-σε κακή πάντως κατάσταση-τα οποία πωλούνται όσο ένα... μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν τις εξής αγγελίες που είναι πραγματικές:
-Διαμέρισμα 55 τ.μ. στα Χανιά, κατασκευής 1965 πωλείται 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από 100 ευρώ το τετραγωνικό. Ακόμη και 500 ευρώ/τ.μ. να χρειαστούν για την ανακαίνισή του, η τιμή θεωρείται εξωφρενικά χαμηλή.
-Στην Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ. Δηλαδή με 266 ευρώ/τ.μ.
-Στο Παγκράτι, γκαρσονιέρα 25 τ.μ. με φυσικό αέριο σε ανακαινισμένη. πολυκατοικία δίνεται 5.500 ευρώ ή 220 ευρώ/τ.μ.
-Στην Πλατεία Αμερικής, διαμέρισμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ, δηλαδή μόλις 150 ευρώ/τ.μ.
-Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.
-Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ
-Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
-Εκπτωση 10.000 ευρώ έγινε σε στούντιο 5ου ορόφου 15 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, κατασκευής 1977 και πωλείται 10.000 ευρώ.
-Στην Κυψέλη, στούντιο/γκαρσονιέρα υπερυψωμένου ισογείου με δρίυνο πάτωμα, πωλείται 8.000 ευρώ
-Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου 12 τ.μ. στην Πλατεία Αττικής πωλείται 6.500 ευρώ.
Και μπορεί τα παραπάνω ακίνητα να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς, ωστόσο, οι κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών σπιτιών πωλούνται -ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται- από 250 έως 700 ευρώ/τ.μ.
Μεγάλη βουτιά, που ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 60%, καταγράφεται και στα καινούργια διαμερίσματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις πώλησης κάτω από το κόστος κατασκευής. Σύμφωνα με εργολάβους που έχουν στα χέρια τους δεκάδες απούλητα σπίτια, αναγκάζονται να πουλήσουν κάποια από αυτά ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. όταν η κατασκευή τους κόστισε 1.200-1.500 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα στις δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της Αττικής (Καμίνι, Νίκαια, Ελευσίνα κ.λπ.) καθώς και στη Θεσσαλονίκη (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη κ.λπ.)
Οι ιδιοκτήτες που πουλάνε είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες που αγόρασαν σπίτια τη δεκαετία του '70. Πρόκειται κυρίως για τα πρώτα φοιτητικά διαμερίσματα ή τα σπίτια όσων ήρθαν από την επαρχία για να βρουν δουλειά στην Αθήνα και αγόρασαν στις καινούργιες τότε πολυκατοικίες. Αφού έμειναν σ' αυτά για αρκετά χρόνια στη συνέχεια μετακόμισαν σε άλλες περιοχές της Αττικής και ενοικίασαν τα πρώτα σπίτια. Ενοικιαστές ήταν αφενός το δεύτερο κύμα Ελλήνων από την επαρχία και αφετέρου οι χιλιάδες μετανάστες που ήθελαν ένα φθηνό σπίτι για να μείνουν τα πρώτα χρόνια ενώ στη συνέχεια πολλοί από αυτούς έγιναν και ιδιοκτήτες. Η περιουσία αυτή ενοικιάζονταν και προσέφερε ένα καλό εισόδημα ενώ με την σχεδόν μηδενική φορολόγηση των ακινήτων μέχρι το 2009, έμεναν αρκετά χρήματα από τα ενοίκια.
Η δεύτερη κατηγορία πωλητών είναι οι ξένοι που πρόκοψαν στην Ελλάδα αλλά η κρίση και η ανεργία των τελευταίων ετών τους οδήγησε σε μαζική
μετανάστευση στην πατρίδα τους. Πουλάνε κι αυτοί όσο όσο γκαρσονιέρες και δυάρια που αγόρασαν κατά κύριο λόγο στις φτωχές συνοικίες της Αθήνας. Η μεγάλη κρίση στην κτηματαγορά έφερε χιλιάδες άδεια διαμερίσματα και μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Στην πλήρη κατάρρευση συνέτεινε και η δραματική αύξηση της φορολογίας η οποία έχει οκταπλασιαστεί από το 2009 και μετά.
Πόθεν έσχες
Βόμβα «πόθεν έσχες» έχει πέσει από τις αρχές του χρόνου στην κτηματαγορά. Η επαναφορά του μέτρου, προκειμένου να «πιαστούν στα πράσα» όσοι ήθελαν να «ξεπλύνουν» χρήμα μέσω αγορών ακινήτων, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις αγοραπωλησίες. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες συμφωνίες, κυρίως για τα μεταχειρισμένα (άλλωστε 9 στα 10 ακίνητα που αλλάζουν χέρια σήμερα είναι παλαιά) κλείνουν σε επίπεδα 40%-50% κάτω από την αντικειμενική τους αξία ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η «ψαλίδα» φτάνει το 70%.
Να σημειωθεί ότι επτά στα 10 ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση έχουν τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία.
Οι αγοραστές καλούνται από την εφορία να δικαιολογήσουν τα χρήματα που κατέβαλαν επί των αντικειμενικών αξιών κι όχι επί της πραγματικής αξίας στην οποία έγινε η αγοραπωλησία. Ετσι, εκτός του φόρου υπεραξίας, όλες οι άλλες επιβαρύνσεις γίνονται με βάση την αντικειμενική τιμή που αναγνωρίζει η εφορία. Για παράδειγμα, σε αγορά οικοπέδου η οποία έγινε πρόσφατα η τιμή που συμφωνήθηκε ήταν 355 χιλιάδες ευρώ, όμως, στο συμβόλαιο έγραφε 950 χιλιάδες ευρώ, όση ήταν δηλαδή η αντικειμενική αξία. Ετσι, ο φόρος μεταβίβασης, οι εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο και το κτηματολόγιο και τα έξοδα για μεσίτες, συμβολαιογράφους, δικηγόρους ήταν σχεδόν τριπλάσια απ' ότι θα πλήρωνε ο ιδιοκτήτης εφόσον αναγνωρίζονταν η τιμή πώλησης.
Οπως επισημαίνει ο σύμβουλος ακινήτων, Αθανάσιος Λίγγος, «το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηματαγορά κατά τη γνώμη μου είναι η επαναφορά του πόθεν έσχες. Κι αυτό γιατί κάθε αγοραστής πρέπει να δικαιολογήσει τα χρήματα που δίνει επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που αγοράζει κι όχι επί της εμπορικής που είναι πολύ χαμηλότερη. Ετσι, «παγώνουν» αγοραπωλησίες διότι οι επενδυτές φοβούνται ότι θα φορολογηθούν επί ανύπαρκτων τιμών και για χρήματα που δεν έχουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία τονίζει ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα με το «τεκμήριο» αγοράς του ακινήτου να υπολογιστεί και αυτό βάσει της δηλούμενης αξίας του σημερινού συμβολαίου, και όχι της σημαντικά μεγαλύτερης "αντικειμενικής" Διαφορετικά αγοραστές θα είναι στο μέλλον μόνον οι ξένοι, που δεν έχουν "τεκμήριο" Εκτός και αν... αυτό είναι τελικά το ζητούμενο», τονίζουν οι ιδιοκτήτες.
Οι 40 περιοχές που πωλούνται τα φθηνότερα παλαιά ακίνητα (ευρώ/τ.μ.)
Μεταχειρισμένα ακίνητα*
Αττική
Περιοχή Κατώτερη Ανώτερη
Παγκράτι 400 700
Νέος Κόσμος 500 900
Κυψέλη 250 400
Αμπελόκηποι 250 500
Γκύζη 300 550
Καμίνια 300 580
Πειραιάς 400 800
Χ'κυριάκειο 400 650
Βοτανικός 300 500
Γουδί 500 700
Εξάρχεια 200 600
Ιλίσια 300 600
Κουκάκι 250 450
Νεάπολη 200 600
Πετράλωνα 300 500
Σεπόλια 250 500
Α.Π'λεήμονας 150 500
Πλ.Βικτωρίας 150 550
Αχαρναί 200 450
Ν. Ιωνία 250 600
Ιλιον 200 400
Θεσσαλονίκη
Αμπελόκηποι 400 600
Σταυρούπολη 350 600
Εύοσμος 400 700
Ηλιούπολη 400 600
Κορδελιό 250 450
Ωραιόκαστρο 400 650
Πολίχνη 300 600
Ν. Ευκαρπία 500 800
Συκιές 200 350
Νεάπολη 200 300
Επαρχιακές πόλεις
Βόλος 400 600
Ερμούπολη 400 650
Καλαμάτα 250 550
Λαμία 400 600
Λάρισα 450 800
Κέρκυρα 600 1100
Καρδίτσα 300 600
Καβάλα 500 700
Πάτρα 400 800
Αφορά ακίνητα άνω των 30 ετών και ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται και το κόστος για την ανακαίνισή τους.
Χωροταξικό σχεδιασμό και πολεοδομικά σχέδια θα αποκτήσει όπως φαίνεται η χώρα καθώς με το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δρομολογείται η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου των διαδικασιών των εμπλεκόμενων φορέων, καθεστώς που δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και μπλόκαρε οποιαδήποτε έργο δίνοντας άλλοθι στην αυθαίρετη δόμηση.
Η εθνική στρατηγική αποτυπώνεται στην Χωροταξική πολιτική που καθορίζει η εκάστοτε Κυβέρνηση. Τα Χωροταξικά συντάσσει το ΥΠΕΚΑ εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο και ψηφίζονται από την Βουλή. Για τη σύνταξη της Εθνικής Χωροταξικής Πολιτικής λαμβάνονται υπόψη η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Χώρας για εκάστη προγραμματική περίοδο, το εκάστοτε ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) καθώς και άλλα γενικά ή ειδικά προγράμματα εθνικής ή διαπεριφερειακής κλίμακας που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διάρθρωση και ανάπτυξη του εθνικού χώρου.
Τα Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού ανά τομέα, ανά ειδική περιοχή (π.χ. Τουρισμού, Υδατοκαλλιεργειών κ.ά.) που σήμερα εγκρίνονται από συντονιστική επιτροπή επτά υπουργείων αντικαθίστανται από τα Στρατηγικά Χωροταξικά Πλαίσια τα οποία εκπονούνται από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία και μαζί με τις αντίστοιχες ΣΜΠΕ εγκρίνονται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).
Τα Στρατηγικά Χωροταξικά Πλαίσια αναθεωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την έγκρισή τους, ανά πενταετία, εφόσον προκύψει τεκμηριωμένη ανάγκη προς τούτο από τις εκθέσεις αξιολόγησης. Κατ' εξαίρεση δύναται να τροποποιηθούν νωρίτερα από το παραπάνω χρονικό διάστημα με στόχο τη βελτίωση και την επικαιροποίηση τους προκειμένου να ενσωματώσουν προτάσεις και νέα έργα.
Τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού (σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας), θα ονομάζονται πλέον Περιφερειακές Χωροταξικές Στρατηγικές εκπονούνται για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενσωματώνουν τα ρυθμιστικά σχέδια εκτός της Περιφέρεια Αττικής, για την οποία εκπονείται το Μητροπολιτικό Σχέδιο Αττικής. Η διαδικασία εκπόνησης των Περιφερειακών Χωροταξικών Στρατηγικών και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων κινείται παράλληλα από το ΥΠΕΚΑ μετά από σχετική ενημέρωση της οικείας Περιφέρειας. Πριν την έγκριση των Περιφερειακών Χωροταξικών Στρατηγικών απαιτείται η προηγούμενη γνώμη του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία παρέχεται μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από τη λήψη της σχετικής μελέτης. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς τη σχετική γνώμη.
Υποδομές και παραγωγικό μοντέλο
Ειδικά για τη χωρική διάρθρωση παραγωγικών τομέων ή κλάδων και τη χωρική διάρθρωση των περιφερειακών δικτύων μεταφορών και λοιπής τεχνικής υποδομής απαιτείται επιπλέον η γνώμη των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργείων, η οποία παρέχεται εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη λήψη της σχετικής μελέτης.
Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ρυθμιστικός σχεδιασμός σε επίπεδο δήμων, χρήσεις γης σε εντός και εκτός σχεδίου, μέσος συντελεστής δόμησης και πυκνότητα σε πολεοδομούμενες περιοχές) τα οποία εγκρίνονται σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου εγκρίνονταν με υπουργική απόφαση) αντικαθίστανται από τα Τοπικά ή Ειδικά Χωρικά Σχέδια.
Αυτά εκπονούνται από τους δήμους και ενσωματώνουν, ή μπορούν να τροποποιούν, υφιστάμενες ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου). Θεσμοθετείται το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για λειτουργικές περιοχές, ή ειδικά σχέδια όπως ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ, ΠΟΤΑ, Ε.Π. τα οποία καταρτίζονται από το Δήμο ή το ΥΠΕΚΑ, και εγκρίνονται με Π.Δ.
Οι Πολεοδομικές Μελέτες που καθορίζουν το ρυμοτομικό σχέδιο, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, εγκρίνονται σήμερα με ΠΔ. Αυτές αντικαθίστανται με το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής, εκπονούνται με βάση τις χρήσεις και τους όρους που έχουν αποδοθεί στο προηγούμενο επίπεδο σχεδιασμού ενώ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ εκπονείται η πράξη εφαρμογής.
Τέλος προβλέπεται ψηφιοποίηση ηλεκτρονική καταγραφή και παρουσίαση σε χάρτες το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας, τα οποία επηρεάζουν το ισχύον καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας, Οι κύριες κατηγορίες των δεδομένων αυτών αφορούν σε χωροταξικά - πολεοδομικά χαρακτηριστικά, σε περιοχές περιβαλλοντικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και εθνικής προστασίας και σε διοικητικές πράξεις σχετικά με τη γη (πχ απαλλοτριώσεις, αναδασμοί - διανομές, οριογραμμές αιγιαλού - παραλίας κλπ).
Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Μαίου.