Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ακίνητα: η αγορά αρχίζει να κινείται σιγά-σιγά...



Τις πρώτες μικρές ανάσες αρχίζει να παίρνει η αγορά ακινήτων, μετά τέσσερις μήνες απόλυτης ακινησίας και απραξίας. Χρειάστηκε να βάλουνε κάτω τα μολύβια τους οι συμβολαιογράφοι, να γίνουν επανειλημμένες κινητοποιήσεις από τον κλάδο όπως και από τους φορείς της κτηματαγοράς, τους μεσίτες και τους κατασκευαστές, για να βγούνε οι εφαρμοστικές αποφάσεις για το φόρο υπεραξίας και να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή στο Taxisnet.

Παρά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που έγιναν από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και μετά από συνεννοήσεις με τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, ανακύπτουν καθημερινά προβλήματα στις Εφορίες, με τον υπολογισμό του φόρου. Όπως είπε στη Voria.gr η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Χρουσαλά- Μπιλίση, προβλήματα εντοπίζονται σε μεταβιβάσεις που υπάρχουν ζητήματα χρησικτησίας, υψηλής κυριότητας και επικαρπίας, θέματα που αναμένεται ότι σταδιακά θα διευθετηθούνε.

Η κ. Χρουσαλά- Μπιλίση, εκφράζει κάποια περιορισμένη αισιοδοξία, ελπίδα ότι η αγορά θα κινηθεί κάπως, στο επόμενο διάστημα τουλάχιστον, αφού ως και σήμερα, οι πράξεις που γίνονται είναι μάλλον «ψιλοπράγματα». Πιο αισιόδοξος για την επανεκκίνηση της αγοράς, είναι ο πρώην πρόεδρος και μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κώστας Τζαρος.

"Μετά από τέσσερις μήνες, αρχίζουν να υπογράφονται τα συμβόλαια που είχαν συσσωρευτεί. Όπως διαπιστώνουν οι ενδιαφερόμενοι, μετά φυσικά τις διορθώσεις που έγιναν, η επιβάρυνση από το φόρο υπεραξίας δεν είναι τόσο μεγάλη. ’λλωστε, φόρος υπεραξίας δεν επιβάλλεται στην πώληση ακινήτου, στην περίπτωση που το ακίνητο είχε αποκτηθεί πριν το 1995, κάτι που αφορά πολλές μεταβιβάσεις αφού στην αγορά κατοικίας κυριαρχούν οι αγοραπωλησίες παλιών διαμερισμάτων", λέει ο κ.Τζάρος και προσθέτει:"Πέραν αυτού, δεν καταβάλλεται φόρος υπεραξίας στις περιπτώσεις εκείνες που η τιμή πώλησης, είναι χαμηλότερη της τιμής κτήσης, κάτι που επίσης ισχύει σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της μεγάλης μείωσης στη ζήτηση που έχει ρίξει τις αγοραίες τιμές κάτω από τις αντικειμενικές".

Με την αγορά σιγά- σιγά να επανέρχεται στα προ του φόρου υπεραξίας επίπεδα- τα πολύ χαμηλά έστω-, οι περισσότερες αγοραπωλησίες που είναι να γίνουν αφορούν κατοικίες, από δεύτερο ή τρίτο χέρι, όχι άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων.