Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΤΑΙΠΕΔ: τιτλοποίηση το Νοέμβριο για πληθώρα ακινήτων που έμειναν αναξιοποίητα.



Ευρύ πρόγραμμα τιτλοποίησης ακινήτων μέσα στο Νοέμβριο ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 300 - 350 εκατ. ευρώ, πλέον αυτών που έχουν προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το πρακτορείο Reuters έλαβε από τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη τη σημαντική αυτή διαβεβαίωση: ο κ. Εμίρης ανέφερε ότι "θα αφορά ένα μείγμα που θα περιλαμβάνει όχι μόνο ακίνητα που ήδη αποφέρουν έσοδα, αλλά και real estate projects που βρίσκονται σε αρχική φάση ανάπτυξης".

Θα επιλεγεί ένα καλό μείγμα 700 και πλέον ακινήτων που έχουν (ήδη) περάσει στο Ταμείο και τα οποία θα είναι κυρίως εμπορεύσιμα, δηλαδή θα είναι μισθωμένα και καθαρά σε ότι αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας. Το Μάρτιο μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ 167 ακίνητα μεταξύ των οποίων τα "Προσφυγικά" στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκε και σειρά ακινήτων που βρίσκονται στην Πλάκα. Ειδικότερα, ένα ακίνητο στην οδό Ανδοκίδου 5 (205,45 τμ) που αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1962, ενώ το ΥΠΠΟ έχει εγκρίνει και αναλάβει μελέτη επισκευής- αποκατάστασης. Ένα ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Κλεψύδρας 2 και Μουσαίου 1 (610,45 τμ- απαλλοτριώθηκε το 1960). Ένα ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα 2 και Αιόλου 1 (222,10 τμ- πέρασε στο Δημόσιο το 1936) και άλλο ένα στην οδό Θρασυβούλου 13 (120,11 τμ- αγοράστηκε από το κράτος το 1968). Επίσης, ακόμα 11 ακίνητα στην Πλάκα και άλλο ένα στην οδό Ιπποκράτους 88, στην Αθήνα.

Εξάλλου, μεταβιβάζονται γεωτεμάχια στο Τουρκολίμανο Ελευσίνας (17 στρέμματα), το αγρόκτημα Νέας Ηράκλειας της Χαλκιδικής (27 στρέμματα), καθώς και οι εκτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Δασάκι-Κρυονέρι (134 στρέμματα) και Τρανό Λειβάδι (230 στρέμματα). Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τις παραλίες Αρκούδι Πηνειού Ηλείας (13 στρέμματα) και Πλύτρα- «Παχειά ’μμος» Μονεμβασιάς Λακωνίας (15 στρέμματα).

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν, επίσης, το Ξενία του Πλαταμώνα, καθώς και ακίνητα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Το ένα βρίσκεται στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, έχει έκταση 660 τμ και απαλλοτριώθηκε το 1974. Το δεύτερο, βρίσκεται στη θέση «Κάτω Πορόια» του Δήμου Σιντικής Σερρών, έχει έκταση δύο στρεμμάτων και περιήλθε στην κυριότητα του ΤΑΧΔΙΚ μετά από τη συγχώνευση του τελευταίου με το Ειδικό Ταμείο Ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου και Φυλακών Σερρών, στο οποίο είχε πωλήσει το ακίνητο το ελληνικό δημόσιο.

Εκτός Ελλάδος, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον (2211 Massachusetts Avenue), που αποκτήθηκε από το Δημόσιο το 1949, οικόπεδο της περιοχής Hatfield στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, έκτασης 1.766 τμ που αγοράστηκε το 1996, καθώς και ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, συνολικού εμβαδού 1.156,7 τμ.

Στη συνέντευξη ο κ. Εμίρης είπε επίσης ότι από το 2010, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 4,9 δις. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη εισπράξει τα 2,7 δις. ευρώ. Το ποσό υπολείπεται σημαντικά του αρχικού στόχου που είχε θέσει η τρόικα για 22 δις. ευρώ, ωστόσο οι πιστωτές έδειξαν κατανόηση και δεν ενεργοποίησαν ρήτρα του Μνημονίου που θα υποχρέωνε την Αθήνα να καλύψει το κενό εμφανίζοντας μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι για την αστοχία ευθύνονταν και παράγοντες εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, όπως το διεθνές επενδυτικό κλίμα.