Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αντικειμενικός τραγέλαφος.




Στα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την "ψαλίδα" εμπορικών και αντικειμενικών αξιών καταλήγουν στο υπουργείο Οικονομικών . Πληροφορίες εμφανίζουν να έχει διαπιστωθεί ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα οδηγήσει:

Οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν έως και 40% σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς, λόγω των πολλών μεγάλων έργων που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, έχει επέλθει αναβάθμιση αυτών των περιοχών. Επιπλέον, λόγω της κρίσης, οι χαμηλές τιμές των περιοχών αυτών προσέλκυσαν αγοραστές και ανέβασαν σε κάποιες περιπτώσεις τις τιμές σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν έως το 2007.

Οι τιμές ζώνης θα πρέπει να πέσουν 20%-25% σε πολλές αστικές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, ο Διόνυσος κ.ά., επειδή -λόγω κρίσης- πλέον δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές στα επίπεδα όπου είχαν εκτιναχθεί τα περασμένα χρόνια. Μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα.

Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο, ακόμη και στην Αττική, θα υπαχθούν στο νέο σύστημα. Θα υπάρξουν όμως μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα, όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.