Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Λήγει η υποβολή Ε9 στις 30.5.2014 - ποιοι υποχρεούνται να το υποβάλλουν.



Σε 7 ημέρες (30.5.2014) λήγει η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση έχουν όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013 και για τα εμπράγματα δικαιώματα που είχαν στην κατοχή τους την 1.1.2014.

Παράλληλα, δήλωση Ε9 θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι έχουν τακτοποιήσει ή νομιμοποιήσει ημιυπαιθρίους χώρους ή αυθαίρετα, στην περίπτωση που δεν έχουν αναγράψει τις αλλαγές αυτές σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.

Επίσης, υποχρέωση για νέο Ε9 έχουν και όσοι θέλουν να δηλώσουν την πραγματική κατάσταση του ακινήτου τους, δηλαδή τα πραγματικά τετραγωνικά των κύριων και βοηθητικών χώρων ακόμα και εάν αυτοί δεν έχουν τακτοποιηθεί ή ρυθμιστεί με κανέναν από τους νόμους των προηγούμενων ετών. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από τον νόμο που εισήγαγε τον νέο φόρο (ν.4223/2013 - ΕΝΦΙΑ), και συγκεκριμένα από το άρθρο 1 παράγραφος 5. "Για τον καθορισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση του ακινήτου. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου".
Τέλος νέα δήλωση Ε9 θα πρέπει να κάνουν για επικαιροποίηση στοιχείων όσοι προσδιορίζουν απαλλαγή ή μειωμένο ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Περισσότερες πληφορορίες για την υποβολή του Ε9 μπορείτε να βρείτε εδώ.