Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΕΡΕΥΝΑ KNIGHT FRANK - Δεύτερη πιο υποτιμημένη στον κόσμο η ελληνική κτηματαγορά.




Τη δραματική υποχώρηση των τιμών και το βίαιο σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων, καταγράφει παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Σύμφωνα με την έρευνα, η ελληνική κτηματαγορά είναι η δεύτερη πιο υποτιμημένη στον κόσμο, πίσω από την Ιαπωνία, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί και ως σήμα για αγορές αφού υπάρχουν πλέον μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Τα ακίνητα είναι υποτιμημένα με βάση το δείκτη της τιμής/ενοίκιο, ο οποίος κυμαίνεται σχεδόν 20% χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Ο δείκτης τιμής ακινήτων/εισοδήματα στην Ελλάδα είναι ελαφρώς υψηλότερος του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του. Ο συνδυασμός των δύο υποδηλώνει ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει περισσότερο από τα ενοίκια.

Η Knight Frank καταλήγει, πάντως, στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά ακινήτων είναι η ελκυστικότερη στον κόσμο μετά την ιαπωνική.

Μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής της Knight Frank Nicholas Holt εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά αλλά και οι υπόλοιπες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πλέον ελκυστικές γιατί ο κίνδυνος της διάσπασης της Ευρωζώνης έχει παρέλθει.


“Οι πόλεις αυτές έφτασαν από τη μείωση των τιμών τους κατά 50-60% το 2008-2009 στο σημείο όπου απολαμβάνουν μια ανάκαμψη με ετήσια αύξηση 20%. Από τότε που ο Mario Draghi είπε, το Φθινόπωρο του 2012, ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη διάσπαση του ευρώ, οι επενδύσεις στις πόλεις αυτές έχουν ενισχυθεί”.