Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή Ρεβύθη στον πρωθυπουργό: 10 προτάσεις για να ανακάμψει η αγορά ακινήτων.





Δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις απαιτούνται προκειμένου να ανακάμψει η αγορά των ακινήτων σύμφωνα με τους μεσίτες αστικών ακινήτων. Στο "R" οι 10 προτάσεις του κ. Γιάννη Ρεβύθη που περιλαμβάνονται σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά και παραθέτει μια σειρά προτάσεων, που περιλαμβάνονται σε επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό, η εφαρμογή των οποίων θα δώσει τονωτική ένεση στην Ελληνική Κτηματαγορά.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρεβύθη, η κίνηση στην αγορά των ακινήτων θα συνεχίζει να είναι μειωμένη εάν δεν γίνουν άμεσα τροποποιήσεις στον καινούργιο ΕΝ.Φ.Α. Όπως αναφέρει ο ίδιος και στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό «Δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης της Ελληνικής Κτηματαγοράς, η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και ταυτόχρονα να μειώσει τους φόρους που δυσχεραίνουν τις αγοραπωλησίες και έχουν παγώσει την αγορά. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσει σε αλλαγές στον καινούριο ΕΝ.Φ.Α.».



Ο κος Ρεβύθης επισημαίνει ότι από το 2007 που ξέσπασε η κρίση μέχρι και σήμερα, παρόλο που οι τιμές τις αγοράς έχουν πέσει κατά 35%, οι αγοραπωλησίες έχουν επίσης συρρικνωθεί φθάνοντας ακόμη και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ο ίδιος, κινούνται μόνο τα καινούργια ακίνητα και μόνο εφόσον οι τιμές τους είναι λογικές και απόλυτα προσαρμοσμένες στα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας.

Ωστόσο μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ της Κτηματαγοράς αρκεί να γίνουν οι εξής τροποποιήσεις:
Να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό οι φορολογικοί συντελεστές για τα εντός σχεδίου οικόπεδα ή να μη φορολογούνται καθόλου διότι δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.
Για τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, θα πρέπει να μεγαλώσει ο μειωτικός συντελεστής όπως επίσης για διατηρητέα ακίνητα, δασικές εκτάσεις, ξενοδοχεία και ιδιαίτερα ακίνητα πολλαπλών χρήσεων.
Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στο 3%.
Να δοθεί παράταση για τον πόθεν έσχες στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα.
Να υπάρχουν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εκτάσεις που προορίζονται για παραθεριστικές κατοικίες.
Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες και οι συντελεστές εμπορικότητας.
Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης για όσους Έλληνες φέρουν χρήματα από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων (ώστε να έρθουν σιγά - σιγά τα χρήματα των Ελλήνων που υπάρχουν στο εξωτερικό).
Να συνεχιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και να υποχρεωθούν οι τράπεζες να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που δεν μπορούν πραγματικά να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ή τουλάχιστον να μειωθεί στο 5% διότι με ψεύτικες αντικειμενικές αξίες θα αναγκαστούν οι πωλητές να πληρώνουν υπέρμετρο φόρο.
Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων διότι λόγω των χαμηλών εισοδημάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες είναι άδικο να φορολογούνται βάσει της κατοχής των ακινήτων που απέκτησαν από οποιαδήποτε αιτία.

Ο Γιάννης Ρεβύθης επισημαίνει ότι «είναι άδικη η φορολόγηση οποιονδήποτε ακινήτων δεν αποφέρουν εισόδημα και σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος φόρος ακινήτων παραβιάζει τη βασική συνταγματική αρχή της πληρωμής φόρων ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών».

«Οι φόροι των ακινήτων», συμπληρώνει «θα πρέπει να είναι λογικοί για να μπορούν να πληρώνονται και η αδυναμία πληρωμής των φόρων να μην ποινικοποιείται». Επιπλέον, τονίζει ότι προκειμένου να τονωθεί η αγορά θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και όχι υπέρμετροι φόροι.