Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Πόθεν... αίσχος για τα σπίτια που πουλήθηκαν από το 2000.




Αντιμέτωποι με πολύ σκληρούς ελέγχους και βαριά πρόστιμα βρίσκονται χιλιάδες πολίτες που πούλησαν κάποιο ακίνητο από το 2000 και μετά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της εφορίας και της ΓΓΔΕ ετοιμάζονται να ανοίξουν ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς από ιδιώτες και κατασκευαστές που έδωσαν κάποιο ακίνητο σε τιμή υψηλότερη της αντικειμενικής αξίας και πρέπει τώρα να δικαιολογήσουν που βρήκαν τα λεφτά.

Ουσιαστικά στην τσιμπίδα της εφορίας και σε ταλαιπωρία θα βρεθούν ακόμη και όσοι νόμιμα πούλησαν στην εμπορική αξία η οποία στα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης της κτηματαγοράς ήταν ακόμη και διπλάσια από την αντικειμενική. Υπάρχουν όμως και πολλοί κατασκευαστές οι οποίοι δεν δήλωσαν ποτέ τα παραπάνω από την αντικειμενική αξία χρήματα που πήραν και καλούνται τώρα να τα δικαιολογήσουν. Π.χ. αν κάποιος εργολάβος το 2006 πούλησε διαμέρισμα σε εμπορική αξία 250 χιλ. ευρώ και η αντικειμενική ήταν 150 χιλ. ευρώ θα πρέπει να δικαιολογήσει τα 100.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία θα καλούνται οι φορολογούμενοι να προσέλθουν οικειοθελώς στην εφορία προκειμένου να εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί, γλιτώνοντας ταυτόχρονα από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Οι έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς αποκαλύπτουν, μεταξύ των άλλων, και το μεγάλο αδήλωτο πλούτο που πολλοί συσσώρευσαν από την παραοικονομία της αγοράς ακινήτων.

Από διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες, έχει προκύψει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά από πωλήσεις ακινήτων, αφού η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και αγοραίας (πραγματικής) τιμής δεν εμφανίζεται στα συμβόλαια, αλλά φαίνεται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.