Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ζήτηση για νέα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.



Σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ζήτηση για νέα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ». Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους σε αριθμό δεν δόθηκαν περισσότερα από 750 στεγαστικά δάνεια, όταν τη «χρυσή» εποχή του 2006-2007, χορηγούνταν περίπου 800 στεγαστικά την ημέρα.

Ειδικότερα "στη στεγαστική πίστη τα νέα δάνεια κυμαίνονται στα 75 εκατ. ευρώ περίπου στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2015 στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» επιτελικό τραπεζικό στέλεχος στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σε αριθμό δεν δόθηκαν περισσότερα από 750 στεγαστικά δάνεια, όταν τη «χρυσή» εποχή του 2006-2007, πριν ξεσπάσει η κρίση, χορηγούνταν περίπου 800 στεγαστικά την ημέρα. Η ζήτηση είναι τόσο χαμηλή που υπολείπεται ακόμη και της περιορισμένης ρευστότητας που διαθέτει το τραπεζικό σύστημα την τρέχουσα χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα κεφάλαια που προορίζονται για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες ιδιωτών να παραμένουν αδιάθετα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες πάντως εφαρμόζουν αυστηρά τα κριτήρια αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας για τη χορήγηση δανείων στη στεγαστική πίστη και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη ιδία συμμετοχή που πελατών που θα πρέπει να φθάνει τουλάχιστον το 25%."