Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Επανέρχεται η εκχώρηση για τα ανείσπρακτα μισθώματα του 2014.



Συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη είχε χθες το Προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ, σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Μετά τη συνάντηση η κα Βαλαβάνη ανακοίνωσε ότι θα επαναφερθεί άμεσα η δυνατότητα της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο και η αντίστοιχη φοροαπαλλαγή των εκμισθωτών, ως μόνιμα προβλεπόμενη διαδικασία στα πλαίσια της φορολογίας εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η επαναφορά της εκχώρησης ήταν επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Η διάταξη για την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων πρόκειται να θεσπιστεί με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Όσον αφορά τον νέο φόρο ακινήτων η κα Βαλαβάνη είπε ότι θα θεσπιστεί αργότερα, μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς δήλωσε ότι είναι πολλαπλά θετική η σημαντική πρωτοβουλία της κας Υπουργού να λύσει το απαράδεκτο αυτό φορολογικό και κοινωνικό πρόβλημα, και ότι ελπίζει ότι η κα Υπουργός θα δείξει τον ίδιο ρεαλισμό και στην προσέγγιση του θέματος της ετήσιας φορολογίας ακινήτων. Ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι εφόσον η δημοσιονομική απόδοση του φόρου αυτού παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, θα ήταν απαράδεκτο και ολέθριο, οι ήδη υψηλά φορολογούμενοι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά λόγω της θέσπισης αφορολογήτου, τα οποία και θα αδυνατούν να καταβάλουν. Ενας τέτοιος υψηλός φόρος μπορεί να εισπραχθεί μόνον όταν πληρώνουν όλοι όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία, έστω και από λίγο.