Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πού αγοράζουν εξοχικές κατοικίες οι ξένοι.



Σε ποιες περιοχές της χώρας επιλέγουν, πια, να αγοράζουν εξοχική κατοικία Ρώσοι, Βρετανοί και Γερμανοί. Γιατί πέφτει η κίνηση στη Χαλκιδική και ποιοι οι top επενδυτικοί προορισμοί.

Μύκονος και Σαντορίνη. Αυτά τα δύο νησιά αποτελούν τους δύο βασικούς προορισμούς των ξένων επενδυτών, που θέλουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα. Ακόμα και των Ρώσων, που εξακολουθούν να θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην πατρίδα τους, λόγω του γνωστού εμπάργκο. Σύμφωνα με έρευνες μεσιτικών γραφείων, πρόκειται κυρίως για εύπορους Μοσχοβίτες, που δεν «γονάτισαν» από τα τελευταία γεγονότα, ωστόσο αποφεύγουν πλέον την Κύπροαλλά δεν έχουν ως πρώτη επιλογή τη Χαλκιδική, όπως συνέβαινε ως πρόσφατα. Προφανώς στα δύο "πόδια" επένδυε η μεσαία τάξη της Ρωσίας, η οποία τώρα προτιμά να κρατά αποστάσεις, λόγω της αβεβαιότητας.

Σε Μύκονο και Σαντορίνη, όμως, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, ενώ το ίδιο, σε μικρότερη κλίμακα, ισχύει και με την Ρόδο, την Κέρκυρα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η Πάρος αποτελεί τη βασική σταθερά των Ευρωπαίων αγοραστών και κυρίως των Γάλλων, ενώ την Κρήτη προτιμούν οι Γερμανοί. Οι Βρετανοί «με κλειστά μάτια» αγοράζουν σε Ρόδο και Κέρκυρα, ενώ τώρα τελευταία πολύ δυνατό μπάσιμο στην αγορά κάνει και η Μήλος, η οποία προβλέπεται ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο hit της συγκεκριμένης αγοράς, που κυριολεκτικά ανθεί.

Κι όλα αυτά, εν μέσω της κρίσης, και ενώ η αγορά της πρώτης κατοικίας στην χώρα μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι ξένοι επενδυτές αδιαφορούν γι αυτή, ενώ οι Ελληνες, ως γνωστόν, δεν έχουν πλέον τα λεφτά...