Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

H αναγκαιότητα των σωστών τοπογραφικών διαγραμμάτων.



Ο Σύλλογος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, τοπικό τμήμα Λέσβου, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει για την σημασία ενός σωστού τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο μπορεί να αποτρέψει λάθη και αβλεψίες που μπορούν να προκαλέσουν εκμηδενισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας, λάθος υπολογισμός ΕΝΦΙΑ, απόρριψη από την επιδότηση του ΟΣΔΕ, λανθασμένη δήλωση Ε9 κτλ.

Δείτε παραάτω την ανακοίνωση του Συλλόγου:

"Ο Σύλλογος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, τοπικό τμήμα Λέσβου, σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προβούν σε άμεση υποβολή δήλωσης των βοσκοτόπων τους. Ανάμεσα στα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι και το εξαρτημένο Τοπογραφικό Διάγραμμα σε σύστημα ΕΓΣΑ ‘ 87.

Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, οι οποίοι είναι Διπλ. Αγρονόμοι & Τοπογράφοι Μηχανικοί ή Διπλ. Πολιτικοί Μηχανικοί ή Τοπογράφοι Τ.Ε., διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν ακόμα και οι επιδοτήσεις, πέρα από τα τραγικά λάθη τα οποία πέφτουν συχνά στην αντίληψή μας.

Το GPS χειρός ή το «μηχανάκι», όπως πολλοί ονομάζουν, για την μέτρηση των γηπέδων, έχει μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα και ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές φορές να εντοπίζεται αλληλοεπικάλυψη των βοσκοτόπων και των γηπέδων με συνέπεια να μην μπορεί να δοθεί επιδότηση για το αλληλοεπικαλυπτόμενο τμήμα, δημιουργώντας συχνά και αντιδικίες μεταξύ των όμορων ιδιοκτητών, για λάθη που ουσιαστικά γίνονται από «κακές» μετρήσεις και από μη ειδικούς, οι οποίες καταγράφονται σε δημόσια έγγραφα (Ε9, ΟΣΔΕ, Δασική, κ.α.). Τα παραπάνω στοιχεία με τις πρόχειρες μετρήσεις γίνονται κακώς αποδεκτά από τις υπηρεσίες ελέγχου και βέβαια αφορούν μόνο την παραλαμβάνουσα υπηρεσία, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα ορίζει μονοσήμαντα το ακίνητο πάνω στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο ιδιοκτήτης συντάξει ένα σωστό τοπογραφικό διάγραμμα, απευθυνόμενος στους αρμόδιους μηχανικούς, θα μπορεί μια για πάντα να διασφαλίσει την περιουσία του. Επίσης ένα σωστό τοπογραφικό διάγραμμα μπορεί να αποτρέψει λάθη και αβλεψίες που μπορούν να προκαλέσουν εκμηδενισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας, λάθος υπολογισμός ΕΝΦΙΑ, απόρριψη από την επιδότηση του ΟΣΔΕ, λανθασμένη δήλωση Ε9 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εν όψει της νέας κτηματογράφησης της υπόλοιπης Ελλάδας, η απαίτηση σύνταξης σωστού τοπογραφικού διαγράμματος και η προσκόμισή του, κατά τη δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, θα αποτρέψει τα τραγικά λάθη που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου και ταλαιπωρούν έως και σήμερα τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο έχει συνταχθεί από τους αρμόδιους μηχανικούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με τις ανάλογες τροποποιήσεις, στη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης και αγοραπωλησιών, στην έκδοση οικοδομικών αδειών, στην Δασική Υπηρεσία για πράξη χαρακτηρισμού, στη δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, στη δήλωση βοσκοτόπων (ΟΣΔΕ) και όπου αλλού απαιτείται.

Τέλος, ο τίτλος ιδιοκτησίας ακινήτου μαζί με το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα κατοχυρώνει την ακίνητη περιουσία και γλιτώνει τους ιδιοκτήτες από ταλαιπωρία που πολλές φορές επιβαρύνει με πρόσθετα έξοδα.