Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η bad bank ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.




Ξαναζεσταίνεται το θέμα της bad bank η οποία, ωστόσο, θα πέσει στο τραπέζι μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ered.gr η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία της «κακής τράπεζας» η οποία θα απορροφήσει τα NPL’s των τραπεζών και θέλει να πάρει 2 δις ευρώ από τα 11 δις του ΤΧΣ, κάτι που απαιτεί βεβαίως τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Κάτι τέτοιο φαίνεται να παγώνει, πιθανότατα μέχρι το φθινόπωρο. Χθες, σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος Fitch αναφέρει ότι η πρόθεση της ελληνικής τράπεζας να δημιουργήσει μία «bad bank» είναι ένα θετικό βήμα προς την επίτευξη της μεταρρύθμισης διότι αναγνωρίζει ότι το υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζει τη χορήγηση νέων δανείων.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει, οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα που περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο πακέτο που παρουσιάστηκε στους εταίρους της ευρωζώνης την 1η Απριλίου 2015, φαίνονται ανεπαρκές συγκριτικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα δυνητικά οφέλη για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητας των τραπεζών.

Το πακέτο περιγράφει τις ελλείψεις του τραπεζικού τομέα ως «κρίσιμες», αναφέρει η Fitch συμπληρώνοντας ότι συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση και θεωρεί πως η κατάρρευση των τραπεζών είναι μία πραγματική πιθανότητα, όπως υποδεικνύεται από τις αξιολογήσεις “CCC” που έχουν δοθεί στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας.

Τα NPLs έχουν αγγίξει απίστευτα υψηλά επίπεδα, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, που εκτιμά ότι τα εγχώρια NPLs στην Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha Bank (οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% του ενεργητικού του κλάδου) ανήλθαν στα 72 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, που ισοδυναμεί με το 35% των εγχώριων δανείων συνδυαστικά.

Η πρόταση για τη δημιουργία μίας ‘bad bank” χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρει η Fitch, για την αντιμετώπιση των NPLs είναι δυνητικά θετική για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και μπορεί επίσης να βοηθήσει την αποδυναμωμένη θέση ρευστότητας των τραπεζών εάν για παράδειγμα λάβουν κεφάλαια που σχετίζονται με το ΤΧΣ σε αντάλλαγμα για τα μεταφερόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, συμπληρώνει η Fitch, είναι απίθανο να προσφέρει μία ουσιαστική λύση στο εγγύς μέλλον στα προβλήματα της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών κυρίως διότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10,9 δις. ευρώ του ΤΧΣ που θα χρησιμεύσουν ως κεφάλαιο για την «bad bank».