Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ενοίκια εμπορικών ακινήτων.


Μπορεί οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας για χαλάρωση των όρων μίσθωσης στα εμπορικά ακίνητα να λειτουργούν ευεργετικά για δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους εμπόρους, την ίδια στιγμή όμως φέρνουν τα πάνω - κάτω στην αγορά των επενδυτικών ακινήτων.
Μια αγορά από την οποία βέβαια ποτέ δεν έλειψαν οι στρεβλώσεις, με τους ιδιοκτήτες στις περισσότερες των περιπτώσεων να ζητούν ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια. Πλέον όπως επισημαίνουν κτηματομεσίτες, η αγορά επαγγελματικών και εμπορικών χώρων, που ήδη μέσα στην τελευταία διετία έχει καταγράψει πτώση τουλάχιστον της τάξης του 30%, εισέρχεται σε τροχιά πτώσης δίχως τέλος.
Νέα τάξη πραγμάτων στα επαγγελματικά ακίνητα.
Στα γνωστά και ως ακίνητα εισοδήματος αναμένεται να αλλάξουν όλα με την τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, η οποία θα προβλέπει:
* Την καταγγελία της σύμβασης σε τρεις έναντι έξι μηνών πριν την αποχώρηση από το ακίνητο.

* Την καταβολή ενός μόνο μισθώματος, αντί τεσσάρων, εάν ο εκμισθωτής αποφασίσει να λύσει νωρίτερα τη σύμβαση
* Τη λύση της σύμβασης σε ένα χρόνο αντί δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα

Τα αιτήματα για μείωση των μισθωμάτων, τα οποία εδώ και περίπου έναν χρόνο πύκνωναν μέρα με την μέρα, αναμένεται να λάβουν διαστάσεις χιονοστιβάδας, μετά την ισχύ των νέων μέτρων.

«Με εξαίρεση συγκεκριμένα επαγγελματικά ακίνητα – φιλέτα σε πρώτης κατηγορίας εμπορικές συνοικίες, τα υπόλοιπα θα μετατραπούν από επενδυτικό καταφύγιο σε βαρίδι» σημειώνουν παράγοντες του real estate.

Σύμφωνα επίσης, με τις πρώτες ενδείξεις οι εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) θα κληθούν όχι μόνον να «παγώσουν» τα ενοίκια (πρακτική που οι περισσότερες υιοθετούν), αλλά και να τα αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω.

Αλλά και τα εμπορικά κέντρα, πλην ελάχιστων σε όλη την Ελλάδα που φέρεται να έχουν εξασφαλίσει ικανοποιητικό μερίδιο αγοράς, εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε δυσμενή θέση, καθώς η συρρίκνωση του τζίρου στο λιανεμπόριο έχει φέρει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες καταστηματάρχες.

Λιανεμπόριο ώρα μηδέν

Η απόφαση της υπουργού Οικονομικών, κας Λούκα Κατσέλη φαίνεται δικαιολογημένη, καθώς, οι αλυσιδωτές αυξήσεις του ΦΠΑ, οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και εν γένει τα φορολογικά μέτρα είχαν δημιουργήσει καθίζηση στην καταναλωτική δαπάνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2009 έως σήμερα εκτιμάται ότι έχουν βάλει λουκέτο τουλάχιστον 16 χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη την χώρα, εκτοξεύοντας κατακόρυφα τα ποσοστά της ανεργίας του κλάδου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να έχουν βγει «στο σφυρί» δεκάδες εμπορικά ακίνητα, με τον «αέρα» να έχει καταργηθεί, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις εμπορικών - επαγγελματικών ακινήτων.

Έτσι, οι τιμές των ενοικίων έχουν φθάσει στο ναδίρ, ακόμη και χαμηλότερα από 50 ευρώ το τ.μ., σε μέχρι πριν από μερικά χρόνια παραδοσιακές εμπορικές πιάτσες, όπως η οδός Πατησίων, ενώ διολισθαίνουν ακόμη και σε περιοχές όπως το Κολωνάκι ή η Γλυφάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων, οι τιμές εμπορικών χώρων διαμορφώνονται:
* Στην οδό Ερμού στα 200-270 ευρώ /τ.μ. από 300-400 ευρώ πριν την κρίση.
* Στην οδό Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι στα 150-180 ευρώ / τ.μ. από 200 ευρώ
* Στην οδό Μεταξά, στην Γλυφάδα στα 150-180 ευρώ / τ.μ. από 200 ευρώ
* Στην οδό Σωτήρος, στον Πειραιά στα 120 ευρώ και σε μεμονωμένες περιπτώσεις στα 80 ευρώ
* Στην Κηφισιά στα 170 ευρώ / τ.μ.
* Στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη στα 70-80 ευρώ / τ.μ.

Δεν λείπουν πάντως και οι φωνές που τάσσονται κατά της χαλάρωσης των όρων εκμίσθωσης εμπορικών ακινήτων. Όπως υποστηρίζουν, οι καταστηματάρχες θα πρέπει καταρχήν να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά, συγκριτικά τόσο με τις μέσες μηνιαίες απολαβές στην Ελλάδα όσο και με τις τιμές των προϊόντων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες