Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Αγνοούν τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους οι ιδιοκτήτες




Ανησυχητικό είναι για τα δημόσια έσοδα το μικρό ενδιαφέρον που παρατηρείται στις πολεοδομίες της χώρας, αναφορικά με την τακτοποίηση των παραβάσεων για τους ημιυπαίθριους χώρους.
Η ρύθμιση για την 40ετή τακτοποίηση των παρανομιών μπορεί να έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2010 αλλά η γενική οικονομική δυσπραγία και κάποιες ακόμα λεπτομέρειες της εφαρμογής που δεν έχουν διευκρινιστεί φαίνεται ότι δρουν αρνητικά ως προς την …δημοφιλία του μέτρου.

Ένα βασικό ζήτημα που δεν έχει λυθεί ακόμη, αλλά αφορά μόνο τις πολεοδομίες και όχι τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι η ερμηνευτική εγκύκλιος που θα καθορίζει το πώς γίνεται η ηλεκτρονική αποτύπωση των παράνομων ακινήτων.

H διαδικασία είναι σχετικά απλή αφού μετά την αποτύπωση του χώρου από τον μηχανικό, ο φάκελος κατατίθεται στην πολεοδομία και ο ιδιώτης λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου. Η πολεοδομία μέσα σε 60 ημέρες βεβαιώνει την παράβαση και καλεί τον ιδιοκτήτη να καταβάλλει το πρόστιμο είτε εφάπαξ με έκπτωση είτε σε δόσεις που μπορούν να φτάσουν και τους δώδεκα μήνες.

Φαίνεται πάντως πως οι Έλληνες ιδιοκτήτες δεν σκοπεύουν να προσφέρουν ρευστό στα κρατικά ταμεία αλλά και τους μηχανικούς που θα αμειφθούν για τις απαραίτητες υπηρεσίες τους.
Πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι μετά το πέρας των διακοπών, η πολιτεία θα επανακάμψει διαφημίζοντας το μέτρο ενώ για όσους εξακολουθούν να μην πείθονται, λίγο αργότερα θα υπάρξει και δημοσιοποίηση τις τιμωρίας κάποιων παραβατών για …παραδειγματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι για ένα μέσο διαμέρισμα το κόστος της 40ετούς τακτοποίησης του ημιυπαίθριου χώρου δεν ξεπερνά τα 800 με 1000€, ενώ η αμοιβή του μηχανικού κινείται πέριξ των 200-300 ευρώ.
Φυσικά για τα μεγαλύτερα ακίνητα-μεζονέτες με τα γνωστά υπόγεια/playroom, το κόστος μπορεί να ανέλθει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.