Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Από πότε ισχύει το πόθεν έσχες στά ακίνητα.



Ημερομηνία-κλειδί είναι και επισήμως –μετά τη χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών– η 23η Απριλίου για τους νυν, αλλά και τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό κείμενο από αυτή την ημερομηνία – οπότε και ο νέος νόμος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως – καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Αυτό σημαίνει ότι το οποιοδήποτε ποσό καταβληθεί από τις 23 Απριλίου και μετά, για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας και ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής, υπάγονται στα νέα τεκμήρια, δηλαδή σε έλεγχο «πόθεν έσχες». Στα νέα τεκμήρια υπάγονται, από την ίδια ημερομηνία και έπειτα, οι δαπάνες που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει το έργο.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής των τόκων δανείου για την αγορά κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και για τους τόκους δανείου για αγορά οικοπέδου από όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και την πώληση οικοδομών. Τι σημαίνουν δηλαδή όλα αυτά;

Ότι όσοι αγοράζουν πρώτη κατοικία χωρίς να πάρουν στεγαστικό δάνειο, θα πρέπει να δικαιολογήσουν στην εφορία το σύνολο του ποσού που κατέβαλαν για το ακίνητο, με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.

Ότι όσοι πάρουν πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο, θα πρέπει με τα δηλούμενα εισοδήματά τους να δικαιολογούν το συνολικό ποσό των δόσεων, που καταβάλουν κάθε χρόνο.

Προσοχή! Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα καινούρια δάνεια, αλλά και για όσα έχουν ήδη ληφθεί, με ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του πόθεν έσχες την 1η Ιανουαρίου του 2010.