Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τεκμήριο και η πρώτη κατοικία.


Πλήγμα στην αγορά κατοικίας αλλά και ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στην κτηματαγορά εκτιμάται ότι θα επιφέρει η εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και αξίας, ενώ το ίδιο ισχύει και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2010 για το σύνολο των δόσεων των στεγαστικών δανείων. Το μέτρο αυτό ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά από χθες μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πάντως αυτή την περίοδο η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από «πάγωμα» πράξεων και τιμών, ενώ αντίθετα αρκετοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στα ενοίκια.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καταργείται από τις 23 Απριλίου 2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του νέου φορολογικού νόμου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίαςκαθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Επομένως τα ποσά που καταβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας και ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου, δηλαδή σε έλεγχο «πόθεν έσχες». Επίσης από την ίδια ημερομηνία και μετά υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου οι δαπάνες που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει το έργο. Παράλληλα από 1ης Ιανουαρίου 2010 και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής των τόκων ή χρεολυσίου κατά περίπτωση για αγορά κατοικίας. Επίσης από 1.1.2010 και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής του τοκοχρεολυσίου, τόσο για αγορά εξοπλισμού γεωργικής επιχείρησης όσο και για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και την πώληση οικοδομών. Πλέον όσοι αγοράζουν πρώτη κατοικία με μετρητά χωρίς δάνειο θα πρέπει να δικαιολογήσουν ολόκληρο το ποσό από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία. Οσοι αποκτήσουν α΄ κατοικία με τη συνδρομή στεγαστικού δανείου, θα πρέπει το εισόδημά τους να δικαιολογεί την ετήσια καταβολή των δόσεων αποπληρωμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος έχει πάρει τα προηγούμενα χρόνια πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο, από εδώ και πέρα θα πρέπει η τοκοχρεολυτική δόση του δανείου να δικαιολογείται από τα εισοδήματα.

Οπως αναφέρουν στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate, η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την αγορά α΄ κατοικίας βέβαιον είναι ότι θα «φρενάρει» αρκετούς ενδιαφερόμενους αγοραστές.