Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η αγορά ακινήτων στόν πάτο.


Η αγορά ακινήτων σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νεκρή. Η ζήτηση είναι ανύπαρκτη, ενώ η προσφορά, σε μεταχειρισμένα κυρίως ακίνητα, όλο και μεγαλώνει, αφού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούν να πουλήσουν απεγνωσμένα ακίνητα. Το θέμα που δημιουργείται είναι τεράστιο και ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια της κτηματαγοράς, αφορά πλέον το σύνολο της οικονομίας.

Η απαξίωση του μεγαλύτερου εθνικού κεφαλαίου (υπολογίζεται ότι η συνολική αξία των ακινήτων στην Ελλάδα ξεπερνά σήμερα το ένα τρισ. ευρώ) μόνο δεινά θα προσέφερε σε όλους τους Έλληνες. Γι΄ αυτό το λόγο η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενσκύψει επειγόντως σε αυτό το ζήτημα και να λάβει άμεσα μέτρα. Βεβαίως με αυτό δεν εννοούμε τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον και λανθασμένο με τις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας. Γι΄ αυτό τα πάντα εξαρτώνται πλέον από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο θα μπορούσε να εξυγιάνει το ακίνητο από το πλήθος των προβλημάτων που συσσωρεύονται χρόνια επ΄ αυτού, να δημιουργήσει υπεραξίες και κυρίως προσδοκίες ότι το μέλλον των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ευοίωνο. Τέτοια μέτρα ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Νέα σωστά και λειτουργικά Χωροταξικά σχέδια.
Διαδικασίες express για ένταξη εκτός σχεδίου περιοχών στο σχέδιο Πόλης.
Εκσυγχρονισμός και απλοποίησης της Πολεοδομικής Νομοθεσίας
Μέτρα για το υπάρχον απόθεμα ακινήτων (πχ Παλαιά κτίρια να δύνανται να ξανακτίζονται με τον ίδιο Σ.Δ.)
Πράσινα κτίρια.
Νέα προϊόντα (συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών).

Εάν δημιουργηθεί κινητικότητα στα θέματα αυτά και πεισθούν οι πολίτες ότι υπάρχει βούληση και ότι κάτι σοβαρό γίνεται, η αγορά πολύ σύντομα θα προεξοφλήσει τις ευνοϊκές επιδράσεις και θα ξανακινηθεί. Πρέπει να αρχίσουμε να ξανακτίζουμε την αγορά ξεκινώντας από το σημερινό πάτο.