Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πόσο κουρεύτηκαν τα ακίνητα.



Κατά 38,1% μειώθηκαν από το 2008 (µέσο επίπεδο) έως το τελευταίο τρίµηνο του 2014 οι τιµές των διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τόσο οι ζητούμενες τιμές όσο και οι τιμές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες έχουν υποχωρήσει, κατά το ίδιο διάστημα, σε ποσοστό που αγγίζει το 60%. Ταυτόχρονα, κατά από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έως το πρώτο εξάμηνο του 2014, συνολικά η πτώση των τιµών των καταστηµάτων υψηλών προδιαγραφών ανήλθε κατά µέσο όρο σε 28,8% για το σύνολο της χώρας. Αναλυτικά, σωρευτικά από το 2008 (µέσο επίπεδο) έως το τελευταίο τρίµηνο του 2014 οι τιµές των διαµερισµάτων µειώθηκαν κατά 38,1% µε βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύµατα (Αθήνα: -40,4%, Θεσσαλονίκη: -42,4%). Ωστόσο, η µείωση είναι μεγαλύτερη βάσει των στοιχείων που συγκεντρώνονται από τα κτηµατοµεσιτικά γραφεία. Στη δυσκολία ανάκαµψης της αγοράς έχουν συµβάλει, εκτός των άλλων, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, οι περιορισµοί από την πλευρά της χρηµατοδότησης, η µείωση των επενδύσεων για την κατασκευή νέων κατοικιών και οι δυσκολίες που προκύπτουν από το µεταβαλλόµενο φορολογικό πλαίσιο (εφαρµογή φόρου υπεραξίας, αναπροσαρµογή αντικειµενικών αξιών κ.ά.). Επιπλέον, οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων που καταγράφονται από τους τελευταίους µήνες του 2013 και µετά, ως αποτέλεσµα της βελτίωσης του οικονοµικού κλίµατος και των προσδοκιών, φαίνεται να επηρεάστηκαν αρνητικά προς το τέλος του 2014 από την αυξηµένη αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Τεκμήρια και κατοικία.




Μέχρι να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πέσουν φέτος στην «παγίδα» τους. Τι ισχύει για τα τεκμήρια στην κατοικία;

Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων, με 40 ευρώ το τ.μ. ,

από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 65 ευρώ το τ.μ.,

από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ το τ.μ.,

από 201 έως 300 τ.μ. με 200 ευρώ το τ.μ. και

από 301 τ.μ. με 400 ευρώ το τ.μ..

Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%. Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.

Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο ορίζεται στο 50% του τεκμηρίου της κύριας κατοικίας μαζί με το βοηθητικό χώρο της. Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά του τεκμηρίου τόσο για την κύρια όσο και για την δευτερεύουσα κατοικία θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το ίδιο ισχύει και εάν η κατοικία αυτή αποκτήθηκε ή μεταβιβάσθηκε μέσα στο έτος. Επίσης:

Δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο της κατοικίας στην οποία μένουν.

Ένα δισ. ευρώ νέα κόκκινα στεγαστικά δάνεια προστέθηκε τον Μάρτιο.



Ένα δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκε τον Μάρτιο, στην τεράστια μάζα των 80 και πλέον δισ. ευρώ επισφαλειών του τραπεζικού συστήματος.

Το 1 δισ. ευρώ του Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ανεβάζει τον λογαριασμό των νέων επισφαλειών στα 3 δισ. για το πρώτο τρίμηνο του 2015 καθώς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα νέα κόκκινα δάνεια είχαν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Το φαινόμενο της μη αποπληρωμής πλήττει, με βάση τις ίδιες πηγές, κυρίως τα στεγαστικά δάνεια, ενώ υπάρχουν ήδη κρούσματα και στο μέτωπο των δανείων που έχουν λάβει οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

«Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και η περιορισμένη κατανάλωση οδηγούν σιγά-σιγά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη μη αποπληρωμή του δανείου ή του κεφαλαίου κίνησης. Κι αυτό διότι έχει περιορισθεί ο τζίρος τους. Τόσο η αγορά όσο και εμείς (σ.σ. οι τράπεζες) λειτουργούμε σαν να είναι Αύγουστος!», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος τράπεζας.

Η μεγάλη όμως μάζα των νέων κόκκινων δανείων δημιουργείται στη στεγαστική πίστη και σύμφωνα με τους τραπεζίτες η αδυναμία πληρωμής δεν προήλθε από την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών των νοικοκυριών, αλλά από την προσδοκία και αναμονή μιας οριζόντιας και γενναίας ρύθμισης, την οποία έταξε η κυβέρνηση στον προεκλογικό χρόνο.

To 2014 ο αριθμός νέων κατοικιών διαμορφώθηκε στις 9.619.



Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Σημαντική αύξηση παρουσίασε τον Ιανουάριο 2015 η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα όπως αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Συγκεκριμένα, ο όγκος των ιδιωτικών οικοδομών (κατοικήσιμων και μη κτιρίων) αυξήθηκε κατά 12,2% (:675 χιλ. κυβ. μέτρα), έναντι κάθετης πτώσης κατά 41,1% που κατεγράφη τον Ιανουάριο 2014 (:602 χιλ. κυβ. μέτρα).

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι "το 2015 παρατηρούνται σημαντικές επενδύσεις σε κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικίες, όπως επεκτάσεις μεταποιητικών μονάδων, επενδύσεις σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τουριστικά καταλύματα, στη Βόρειο και Νησιωτική κυρίως Ελλάδα και ειδικότερα σε περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος η Θεσσαλία και τα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου, όπου σημειώθηκε η σημαντικότερη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στους πρώτους μήνες του 2015.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών (ΙΟΒΕ) σε «Κατασκευές Ιδιωτικών-εκτός κατοικιών-κτιρίων αυξήθηκε σημαντικά στις 60,3 μονάδες στο πρώτο τρίμηνο 2015, έναντι 39,2 το πρώτο τρίμηνο 2014. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι επειδή η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητας έχει πλέον περιέλθει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αρκεί και η έκδοση μικρού αριθμού αδειών για επένδυση σε ιδιωτικά κτίρια μιας περιφέρειας, ώστε να επηρεάσει θετικά όλη την περιοχή ακόμα και το σύνολο της χώρας.

Αντίθετα συνεχίζεται η αρνητική εικόνα στην κατασκευή κατοικιών, καθώς τον Δεκέμβριο 2014 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ολοκληρώθηκαν μόλις 818 νέες οικιστικές μονάδες με αποτέλεσμα το 2014 ο αριθμός νέων κατοικιών να περιορισθεί στις 9.619 από 103.865 το 2007. Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται και από τις επιχειρηματικές προσδοκίες στην «Κατασκευή Κατοικιών» (ΙΟΒΕ), οι οποίες το πρώτο τρίμηνο 2015 περιορίσθηκαν στις 33,6 μονάδες, από τις 62,1 μονάδες του πρώτου τριμήνου 2014".

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΕΚΤ: Επικίνδυνη η γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας.



Την ώρα που η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων από την κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη γνωμοδότησή της θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν φαίνεται κατ' αρχήν να συνάδει με τις δεσμεύσεις της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνση.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ σε γνωμοδότησή της, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας (νόμος Σταθάκη) που εισάγει διατάξεις σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών, η οποία υπογράφεται από τον Μάριο Ντράγκι, εμφανίζεται αρνητική σε ενδεχόμενο γενικευμένης αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο έχει δυσμενή αντίκτυπο στη νοοτροπία των πληρωμών και αποτελεί βασικό πρόσκομμα στην αποτελεσματική διαχείριση και διευθέτηση του πολύ μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τονίζει μάλιστα πως "Καμία γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, εφόσον δεν είναι καίρια στοχευμένη προς μία σχετικά περιορισμένη ομάδα ευπαθών οφειλετών που πράγματι χρήζουν προστασίας, δεν μπορεί να αποτελεί πρόσφορο μέσο για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου δυσχερώς εξυπηρετούμενων οφειλών, καθώς εγείρει τον κίνδυνο καταστρατήγησης των σχετικών ρυθμίσεων (moral hazard) και υπονομεύει τη μελλοντική προσφορά πιστώσεων".

"Είναι πιθανό ότι οι σχετικές απαγορεύσεις τις οποίες προβλέπει το σχέδιο νόμου θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για όσους οφειλέτες δεν χρήζουν πράγματι προστασίας, προκειμένου αυτοί είτε να παύσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είτε να συνεχίσουν να τις εκπληρώνουν σε δραστικά μειωμένη βάση, ακόμη και όταν είναι σε θέση να τις εκπληρώσουν στο ακέραιο" συνεχίσει η γνωμοδότηση.

Τέλος, η ΕΚΤ τονίζει πως "μέτρα όπως η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα πρέπει να είναι προσεκτικά στοχευμένα προς τα ευπαθή νοικοκυριά και να συνοδεύονται από πρόσθετες, αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλείδες για την πρόληψη φαινομένων αθέτησης υποχρεώσεων στρατηγικού χαρακτήρα και την αποσόβηση τυχόν αρνητικού αντίκτυπου στη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη".

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ KNIGHT FRANK - Πέντε τεχνολογικά επιτεύγματα που αλλάζουν τα ακίνητα.




Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Ανατροπές στην αγορά ακινήτων του μέλλοντος, φέρνουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία διευκολύνουν τον τρόπο ζωής και αλλάζουν τα πάντα στο εργασιακό περιβάλλον.

Σύγχρονα κτίρια γραφείων, έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στους αποθηκευτικούς χώρους και τα σημεία πώλησης, αναπλάσεις περιοχών εξαιτίας της διείσδυσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, ανάπτυξη νέων κατοικιών και οικισμών θα είναι τα επόμενα χρόνια οι προκλήσεις στο παγκόσμιο real estate.

Αλλωστε, ήδη παρατηρούνται ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και των κατοικιών εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η έλλειψη σύγχρονων γραφειακών χώρων με όλα τα τεχνολογικά «καλούδια» (γραμμές για ταχύτατο ίντερνετ, ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας κ.λπ.) ουσιαστικά διώχνει τις μεγάλες πολυεθνικές ή μειώνει τα μισθώματα που δίνονται.

Ωστόσο, τόσο στις προηγμένες χώρες όσο και στην ελληνική αγορά παρατηρούνται ήδη σημαντικές ανατροπές στον χώρο του real estate εξαιτίας της τεχνολογίας που «σαρώνει» τα πάντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγάλη άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει οδηγήσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων στα... αζήτητα.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μπορούν με ένα μόνο γραφείο και ορισμένες αποθήκες για τα προϊόντα που διαθέτουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους χωρίς να χρειάζεται να μισθώσουν μια καλή «βιτρίνα» στις πολυσύχναστες περιοχές. Αλλωστε, η καλύτερη «βιτρίνα» θεωρείται πλέον αυτή του διαδικτύου.

Επίσης, στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) αλλάζουν τα δεδομένα καθώς δημιουργούνται «έξυπνες» αποθήκες και γραφεία με συστήματα που ενημερώνουν για τη διαθεσιμότητα, που βρίσκονται τα προϊόντα, πότε μπορεί να υπάρξει εφοδιασμός κ.λπ.

Σύντομα... κοντά μας
Ερευνα της εταιρείας ακινήτων Knight Frank αναλύει πέντε τεχνολογικά επιτεύγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα στα ακίνητα. Πέντε πράγματα που δεν είναι μακριά από το να γίνουν πραγματικότητα.

Το πρώτο είναι η χρησιμοποίηση ρομπότ που θα κάνουν συγκεκριμένες εργασίες στα γραφεία, από εκτυπώσεις μέχρι υπηρεσίες ασφαλείας ή σύνδεσης με έναν εργαζόμενο που βρίσκεται στο σπίτι και δεν χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία. Το στοιχείο αυτό θα μείωνε τις ανάγκες για μεγάλους γραφειακούς χώρους αλλά θα απαιτούνταν αποθηκευτικοί χώροι για τα ρομπότ.

Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό και με τα «έξυπνα» σπίτια. Το ψυγείο π.χ. θα δίνει πληροφορίες για τις ελλείψεις προϊόντων, θα προτείνει λίστα με ψώνια και με ένα «κλικ» θα γίνεται ηλεκτρονικά η παραγγελία. Το σενάριο αυτό θα δώσει ώθηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα άνοιγε τον δρόμο για την ανάπτυξη «έξυπνων» επαγγελματικών χώρων.

Στις έρευνες που κάνουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό μπήκε η ιδέα για τη χρησιμοποίηση drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) για μεταφορά π.χ. κάποιων προϊόντων ή για άλλες εργασίες.

Επίσης, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εξαρτημάτων που θα οδηγούσε στη δημιουργία άλλων εργοστασίων αλλά και ανατροπών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα αναμένεται να φέρει η χρήση υπολογιστών στα αυτοκίνητα. Οι οδηγοί θα μπορούν να έχουν πληροφόρηση για τα πάντα, να επικοινωνούν με άλλους οδηγούς, να μαθαίνουν για την κίνηση στους δρόμους, τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους κ.λπ.

Το γεγονός αυτό θα προσέφερε καλύτερη ποιότητα ζωής, θα επέτρεπε την αναβάθμιση περιοχών με πεζοδρομήσεις, τη διευκόλυνση του εμπορίου και γενικά την καλυτέρευση των συνθηκών που θα προσέλκυε πολίτες να ζήσουν και να εργαστούν εκεί.

Τα σχέδια
Αν στην Ελλάδα όλα αυτά μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σε πόλεις που αποτελούν πόλο έλξης επιχειρήσεων ή ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν εκεί έχουν αρχίσει και γίνονται τέτοια σχέδια. «Εξυπνα» κτίρια κτίζονται σε όλο τον κόσμο, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

H αναγκαιότητα των σωστών τοπογραφικών διαγραμμάτων.



Ο Σύλλογος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, τοπικό τμήμα Λέσβου, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει για την σημασία ενός σωστού τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο μπορεί να αποτρέψει λάθη και αβλεψίες που μπορούν να προκαλέσουν εκμηδενισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας, λάθος υπολογισμός ΕΝΦΙΑ, απόρριψη από την επιδότηση του ΟΣΔΕ, λανθασμένη δήλωση Ε9 κτλ.

Δείτε παραάτω την ανακοίνωση του Συλλόγου:

"Ο Σύλλογος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, τοπικό τμήμα Λέσβου, σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προβούν σε άμεση υποβολή δήλωσης των βοσκοτόπων τους. Ανάμεσα στα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι και το εξαρτημένο Τοπογραφικό Διάγραμμα σε σύστημα ΕΓΣΑ ‘ 87.

Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, οι οποίοι είναι Διπλ. Αγρονόμοι & Τοπογράφοι Μηχανικοί ή Διπλ. Πολιτικοί Μηχανικοί ή Τοπογράφοι Τ.Ε., διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν ακόμα και οι επιδοτήσεις, πέρα από τα τραγικά λάθη τα οποία πέφτουν συχνά στην αντίληψή μας.

Το GPS χειρός ή το «μηχανάκι», όπως πολλοί ονομάζουν, για την μέτρηση των γηπέδων, έχει μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα και ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές φορές να εντοπίζεται αλληλοεπικάλυψη των βοσκοτόπων και των γηπέδων με συνέπεια να μην μπορεί να δοθεί επιδότηση για το αλληλοεπικαλυπτόμενο τμήμα, δημιουργώντας συχνά και αντιδικίες μεταξύ των όμορων ιδιοκτητών, για λάθη που ουσιαστικά γίνονται από «κακές» μετρήσεις και από μη ειδικούς, οι οποίες καταγράφονται σε δημόσια έγγραφα (Ε9, ΟΣΔΕ, Δασική, κ.α.). Τα παραπάνω στοιχεία με τις πρόχειρες μετρήσεις γίνονται κακώς αποδεκτά από τις υπηρεσίες ελέγχου και βέβαια αφορούν μόνο την παραλαμβάνουσα υπηρεσία, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα ορίζει μονοσήμαντα το ακίνητο πάνω στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο ιδιοκτήτης συντάξει ένα σωστό τοπογραφικό διάγραμμα, απευθυνόμενος στους αρμόδιους μηχανικούς, θα μπορεί μια για πάντα να διασφαλίσει την περιουσία του. Επίσης ένα σωστό τοπογραφικό διάγραμμα μπορεί να αποτρέψει λάθη και αβλεψίες που μπορούν να προκαλέσουν εκμηδενισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας, λάθος υπολογισμός ΕΝΦΙΑ, απόρριψη από την επιδότηση του ΟΣΔΕ, λανθασμένη δήλωση Ε9 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εν όψει της νέας κτηματογράφησης της υπόλοιπης Ελλάδας, η απαίτηση σύνταξης σωστού τοπογραφικού διαγράμματος και η προσκόμισή του, κατά τη δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, θα αποτρέψει τα τραγικά λάθη που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου και ταλαιπωρούν έως και σήμερα τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο έχει συνταχθεί από τους αρμόδιους μηχανικούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με τις ανάλογες τροποποιήσεις, στη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης και αγοραπωλησιών, στην έκδοση οικοδομικών αδειών, στην Δασική Υπηρεσία για πράξη χαρακτηρισμού, στη δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, στη δήλωση βοσκοτόπων (ΟΣΔΕ) και όπου αλλού απαιτείται.

Τέλος, ο τίτλος ιδιοκτησίας ακινήτου μαζί με το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα κατοχυρώνει την ακίνητη περιουσία και γλιτώνει τους ιδιοκτήτες από ταλαιπωρία που πολλές φορές επιβαρύνει με πρόσθετα έξοδα.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΕΛΣΤΑΤ Πτώση 7,1% στις οικοδομικές άδειες τον Ιανουάριο.




Πτώση 7,1% παρουσίασαν οι οικοδομικές άδειες τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2015 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) στο σύνολο της χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 852 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 169,3 χιλιάδες τ.μ επιφάνειας και 675,0 χιλιάδες κ.μ όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 7,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 5,2% στην επιφάνεια και κατά 7,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Το μέγεθος ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 852 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 169,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 675,0 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 5,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 9,6% στην επιφάνεια και κατά 12,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Κατά το μήνα Ιανουάριο 2015 δεν εκδόθηκε καμία οικοδομική άδεια που να αφορά δημόσια οικοδομική δραστηριότητα. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Φεβρουάριο 2014 έως τον Ιανουάριο 2015, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 13.318 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.598,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 11.212,4 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 16,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 11,7% στην επιφάνεια και κατά 5,2% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2013 - Ιανουαρίου 2014.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Φεβρουαρίου 2014 - Ιανουαρίου 2015, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 15,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 8,5% στην επιφάνεια και κατά 1,6% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2013 - Ιανουαρίου 2014.

Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 1,3%.

Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ζήτηση για νέα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.



Σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ζήτηση για νέα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ». Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους σε αριθμό δεν δόθηκαν περισσότερα από 750 στεγαστικά δάνεια, όταν τη «χρυσή» εποχή του 2006-2007, χορηγούνταν περίπου 800 στεγαστικά την ημέρα.

Ειδικότερα "στη στεγαστική πίστη τα νέα δάνεια κυμαίνονται στα 75 εκατ. ευρώ περίπου στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2015 στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» επιτελικό τραπεζικό στέλεχος στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σε αριθμό δεν δόθηκαν περισσότερα από 750 στεγαστικά δάνεια, όταν τη «χρυσή» εποχή του 2006-2007, πριν ξεσπάσει η κρίση, χορηγούνταν περίπου 800 στεγαστικά την ημέρα. Η ζήτηση είναι τόσο χαμηλή που υπολείπεται ακόμη και της περιορισμένης ρευστότητας που διαθέτει το τραπεζικό σύστημα την τρέχουσα χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα κεφάλαια που προορίζονται για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες ιδιωτών να παραμένουν αδιάθετα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες πάντως εφαρμόζουν αυστηρά τα κριτήρια αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας για τη χορήγηση δανείων στη στεγαστική πίστη και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη ιδία συμμετοχή που πελατών που θα πρέπει να φθάνει τουλάχιστον το 25%."

Η bad bank ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.




Ξαναζεσταίνεται το θέμα της bad bank η οποία, ωστόσο, θα πέσει στο τραπέζι μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ered.gr η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία της «κακής τράπεζας» η οποία θα απορροφήσει τα NPL’s των τραπεζών και θέλει να πάρει 2 δις ευρώ από τα 11 δις του ΤΧΣ, κάτι που απαιτεί βεβαίως τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Κάτι τέτοιο φαίνεται να παγώνει, πιθανότατα μέχρι το φθινόπωρο. Χθες, σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος Fitch αναφέρει ότι η πρόθεση της ελληνικής τράπεζας να δημιουργήσει μία «bad bank» είναι ένα θετικό βήμα προς την επίτευξη της μεταρρύθμισης διότι αναγνωρίζει ότι το υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζει τη χορήγηση νέων δανείων.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει, οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα που περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο πακέτο που παρουσιάστηκε στους εταίρους της ευρωζώνης την 1η Απριλίου 2015, φαίνονται ανεπαρκές συγκριτικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα δυνητικά οφέλη για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητας των τραπεζών.

Το πακέτο περιγράφει τις ελλείψεις του τραπεζικού τομέα ως «κρίσιμες», αναφέρει η Fitch συμπληρώνοντας ότι συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση και θεωρεί πως η κατάρρευση των τραπεζών είναι μία πραγματική πιθανότητα, όπως υποδεικνύεται από τις αξιολογήσεις “CCC” που έχουν δοθεί στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας.

Τα NPLs έχουν αγγίξει απίστευτα υψηλά επίπεδα, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, που εκτιμά ότι τα εγχώρια NPLs στην Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha Bank (οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% του ενεργητικού του κλάδου) ανήλθαν στα 72 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, που ισοδυναμεί με το 35% των εγχώριων δανείων συνδυαστικά.

Η πρόταση για τη δημιουργία μίας ‘bad bank” χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρει η Fitch, για την αντιμετώπιση των NPLs είναι δυνητικά θετική για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και μπορεί επίσης να βοηθήσει την αποδυναμωμένη θέση ρευστότητας των τραπεζών εάν για παράδειγμα λάβουν κεφάλαια που σχετίζονται με το ΤΧΣ σε αντάλλαγμα για τα μεταφερόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, συμπληρώνει η Fitch, είναι απίθανο να προσφέρει μία ουσιαστική λύση στο εγγύς μέλλον στα προβλήματα της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών κυρίως διότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10,9 δις. ευρώ του ΤΧΣ που θα χρησιμεύσουν ως κεφάλαιο για την «bad bank».

Πού αγοράζουν εξοχικές κατοικίες οι ξένοι.



Σε ποιες περιοχές της χώρας επιλέγουν, πια, να αγοράζουν εξοχική κατοικία Ρώσοι, Βρετανοί και Γερμανοί. Γιατί πέφτει η κίνηση στη Χαλκιδική και ποιοι οι top επενδυτικοί προορισμοί.

Μύκονος και Σαντορίνη. Αυτά τα δύο νησιά αποτελούν τους δύο βασικούς προορισμούς των ξένων επενδυτών, που θέλουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα. Ακόμα και των Ρώσων, που εξακολουθούν να θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην πατρίδα τους, λόγω του γνωστού εμπάργκο. Σύμφωνα με έρευνες μεσιτικών γραφείων, πρόκειται κυρίως για εύπορους Μοσχοβίτες, που δεν «γονάτισαν» από τα τελευταία γεγονότα, ωστόσο αποφεύγουν πλέον την Κύπροαλλά δεν έχουν ως πρώτη επιλογή τη Χαλκιδική, όπως συνέβαινε ως πρόσφατα. Προφανώς στα δύο "πόδια" επένδυε η μεσαία τάξη της Ρωσίας, η οποία τώρα προτιμά να κρατά αποστάσεις, λόγω της αβεβαιότητας.

Σε Μύκονο και Σαντορίνη, όμως, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, ενώ το ίδιο, σε μικρότερη κλίμακα, ισχύει και με την Ρόδο, την Κέρκυρα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η Πάρος αποτελεί τη βασική σταθερά των Ευρωπαίων αγοραστών και κυρίως των Γάλλων, ενώ την Κρήτη προτιμούν οι Γερμανοί. Οι Βρετανοί «με κλειστά μάτια» αγοράζουν σε Ρόδο και Κέρκυρα, ενώ τώρα τελευταία πολύ δυνατό μπάσιμο στην αγορά κάνει και η Μήλος, η οποία προβλέπεται ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο hit της συγκεκριμένης αγοράς, που κυριολεκτικά ανθεί.

Κι όλα αυτά, εν μέσω της κρίσης, και ενώ η αγορά της πρώτης κατοικίας στην χώρα μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι ξένοι επενδυτές αδιαφορούν γι αυτή, ενώ οι Ελληνες, ως γνωστόν, δεν έχουν πλέον τα λεφτά...

Διευκρινίσεις για το ΦΠΑ σε υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής ακινήτων.




Διεκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ σε υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής ακινήτων ιδιοκτησίας Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας έδωσε με έγγραφό της η Διεύθυνση Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο σε απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων "αναφορικά με την δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή Φ. Π. Α (13%) στις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής ........ Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ..........., σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 και της περίπτωσης 17 του Κεφαλαίου Β' «Υπηρεσίες» του Παραρτήματος ΙΙΙ του του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), όπως ισχύει, η ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α (13%) από 1.1.2017.

2. Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων έχουν δοθεί με τις εγκυκλίους ΠΟΛ.1082/25.5.2007 και ΠΟΛ.1241/5.11.2013, σύμφωνα με τις οποίες στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α υπάγεται κάθε εργασία που πραγματοποιείται για την ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και κατά το χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως κατοικία προσώπων ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προσώπων μετά την ανακαίνιση. Ειδικότερα Ιδιωτική κατοικία, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν με την ΠΟΛ.1082/25.5.2007, είναι το ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται για την κατοικία προσώπων, ή στην περίπτωση που η επισκευή γίνεται σε κενό ακίνητο, αυτό έχει κατασκευαστεί για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνονται ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη, ή στα πλαίσια ξενοδοχειακής εκμετάλλευσης, όπως εκμετάλλευση ξενοδοχείων, ή ενοικιαζόμενων δωματίων. Παλαιό είναι το ακίνητο το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, θέμα πραγματικό που αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως αποδείξεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, καταβολής κοινοχρήστων κ.λ.π.

Ως ανακαίνιση και επισκευή θεωρούνται οποιεσδήποτε εργασίες που εκτελούνται με σκοπό τη βελτίωση ή την αποκατάσταση βλαβών του ακινήτου, ή τη διατήρηση του στην αρχική του κατάσταση για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο μειωμένο συντελεστή υπάγεται η παροχή υπηρεσίας για την ανακαίνιση ή την επισκευή ακινήτων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι κρίσιμο στοιχείο για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α (13%) στις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής επί ακινήτου που η κυριότητα ανήκει σε Νομικό Πρόσωπο, δεν είναι η ιδιότητα του ιδιοκτήτη του ακινήτου δηλαδή εάν είναι Νομικό ή Φυσικό Πρόσωπο , αλλά εάν το συγκεκριμένο ακίνητο είναι παλαιό και θα χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτική κατοικία.

3. Όπως προκύπτει από τα έγγραφά σας και πληροφορίες που μας παρείχατε τηλεφωνικά, το συγκεκριμένο ιδιόκτητο κτίριο του εν λόγω Νομικού προσώπου, το οποίο έχει δηλωθεί ως αποθήκη, θα ανακαινιστεί και θα διαμορφωθεί σε ανεξάρτητα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι φιλοξενίας μητέρων με τα παιδιά τους ή οικογενειών με τα παιδιά τους.

Δεδομένου ότι οι εργασίες ανακαίνισης αποθήκης, προκειμένου να διαμορφωθεί σε ακίνητο που θα χρησιμοποιηθεί από την «............» ως χώρο φιλοξενίας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, δεν πληρεί τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά των εργασιών ανακαίνισης ιδιωτικής κατοικίας για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής Φ.Π.Α που αναλογεί σε υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής του εν λόγω ακινήτου είναι ο κανονικός 23%.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Πόθεν... αίσχος για τα σπίτια που πουλήθηκαν από το 2000.




Αντιμέτωποι με πολύ σκληρούς ελέγχους και βαριά πρόστιμα βρίσκονται χιλιάδες πολίτες που πούλησαν κάποιο ακίνητο από το 2000 και μετά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της εφορίας και της ΓΓΔΕ ετοιμάζονται να ανοίξουν ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς από ιδιώτες και κατασκευαστές που έδωσαν κάποιο ακίνητο σε τιμή υψηλότερη της αντικειμενικής αξίας και πρέπει τώρα να δικαιολογήσουν που βρήκαν τα λεφτά.

Ουσιαστικά στην τσιμπίδα της εφορίας και σε ταλαιπωρία θα βρεθούν ακόμη και όσοι νόμιμα πούλησαν στην εμπορική αξία η οποία στα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης της κτηματαγοράς ήταν ακόμη και διπλάσια από την αντικειμενική. Υπάρχουν όμως και πολλοί κατασκευαστές οι οποίοι δεν δήλωσαν ποτέ τα παραπάνω από την αντικειμενική αξία χρήματα που πήραν και καλούνται τώρα να τα δικαιολογήσουν. Π.χ. αν κάποιος εργολάβος το 2006 πούλησε διαμέρισμα σε εμπορική αξία 250 χιλ. ευρώ και η αντικειμενική ήταν 150 χιλ. ευρώ θα πρέπει να δικαιολογήσει τα 100.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία θα καλούνται οι φορολογούμενοι να προσέλθουν οικειοθελώς στην εφορία προκειμένου να εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί, γλιτώνοντας ταυτόχρονα από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Οι έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς αποκαλύπτουν, μεταξύ των άλλων, και το μεγάλο αδήλωτο πλούτο που πολλοί συσσώρευσαν από την παραοικονομία της αγοράς ακινήτων.

Από διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες, έχει προκύψει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά από πωλήσεις ακινήτων, αφού η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και αγοραίας (πραγματικής) τιμής δεν εμφανίζεται στα συμβόλαια, αλλά φαίνεται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ''κόκκινα'' δάνεια – Τι θα γίνει με τα στεγαστικά τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια.




Σε ένα περίπου εξάμηνο τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, όπως προκύπτει από έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 2 Απριλίου.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός, «επίκειται νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί σε μία ριζική ανακούφιση των οφειλετών και σε μια συνολική διευθέτηση των ιδιωτικών χρεών με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια και με προοπτική να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε τα "κόκκινα" δάνεια να γίνουν "πράσινα" και να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει δύο σκέλη
- Τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα μεταφερθούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών

- Την αναμόρφωση του ισχύοντος νόμου για τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ωστόσο σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη:οι τεχνικές πλευρές και οι προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής μελετώνται και παράλληλα διεξάγεται διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε ένα περίπου εξάμηνο.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή και αφορούσε την υπαγωγή επιχειρήσεων που κατέχουν «κουρεμένα» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Πρόκειται για επιχειρήσεις-προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου που πραγματοποίησαν πωλήσεις επί πιστώσει στο Δημόσιο και για τις πωλήσεις αυτές πληρώθηκαν με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τα ομόλογα αυτά κουρεύτηκαν και οι επιχειρήσεις βρέθηκαν εκτεθειμένες στις τράπεζες, εφ’ όσον είχαν δώσει τα ομόλογα για εγγύηση τραπεζικών δανείων.

Ο υπουργός Οικονομίας στην έγγραφη απάντησή του, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα δύο Μνημόνια, θα διευκρινίζει και θα διαλευκάνει, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), η οποία οδήγησε στην απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την οικονομική καταστροφή των μικροομολογιούχων, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε στην ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επισημαίνει, ακόμα, ότι θα διερευνηθούν και όσα σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών τραπεζών, τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των τραπεζών, αλλά και κάθε άλλο συναφές ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νομοθετική ρύθμιση για τις κατασχέσεις ακινήτων
Σε άλλο έγγραφο του υπουργού Οικονομίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή την 1.4.2015, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Κωστοπαναγιώτου για τις κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, επαναλαμβάνεται ότι για το θέμα των κατασχέσεων επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όπως ο υπουργός ενημερώνει τον βουλευτή, «η ρύθμιση αυτή θα αναστέλει τους πλειστηριασμούς κύριας ή μοναδικής κατοικίας για τους οφειλέτες. Τα βασικά κριτήρια της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης θα περιλαμβάνουν το μηνιαίο εισόδημα, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων».

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Βαλαβάνη: απορρίπτει μια οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών.



Τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις αντικειμενικές τιμές αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στο Star. Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι απορρίπτει μια οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών καθώς όπως είπε πρόκειται για μια οριζόντια μείωση της αξίας της περιουσίας των πολιτών, της δημόσιας περιουσίας αλλά και των εξασφαλίσεων που έχουν λάβει οι τράπεζες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών, έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι μελετούν το θέμα των αντικειμενικών τιμών.

Οι αντικειμενικές τιμές τόνισε πρόκειται να αναπροσαρμοστούν στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μία από τις σκέψεις είπε η κα Βαλαβάνη είναι να μην αλλάξουν, δηλαδή να μην μειωθούν οι τιμές για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 400 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Τεκμαρτό εισόδημα και φορολογία ακινήτων.



Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος για τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34 του Κ.Φ.Ε. σχετικά με τον εναλλακτικό τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας - αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις των άρθρων 30 - 34 του ν.4172/2013 θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας όταν το τεκμαρτό εισόδημα του φυσικού προσώπου είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημά του.

Το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και των εξαρτώμενων μελών του, σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32.

Με το άρθρο 33 ορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες δεν εφαρμόζεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Εάν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα, το οποίο προσδιορίζεται από τις τέσσερις κατηγορίες (πηγές) ακαθάριστων εισοδημάτων του άρθρου 7 του ΚΦΕ, είναι μικρότερο του τεκμαρτού εισοδήματος (αντικειμενικές δαπάνες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων), τότε η διαφορά που θα προκύψει θα φορολογηθεί εκτός και αν καλυφθεί ή περιορισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται στο άρθρο 34.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ακίνητα ορίζονται τα ακόλουθα:

’ρθρο 30

Εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας

Οι διατάξεις του άρθρου αυτού διατυπώνονται με σαφήνεια και για την εφαρμογή τους δεν χρειάζονται περαιτέρω οδηγίες.

’ρθρο 31

Αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες

1. Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού προσδιορίζονται οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του. Για την εφαρμογή των ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες αντικειμενικές δαπάνες :

α) Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες.

Ειδικότερα, με την περίπτ. α' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 ορίζεται ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά ως ακολούθως:

-μέχρι και τα 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

-από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

-από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

-από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

-από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας, ορίζεται ποσό σαράντα ευρώ (40) το τετραγωνικό μέτρο ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας.

Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από δύο χιλιάδες οχτακόσια ευρώ (2.800) έως τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια ενενήντα εννέα ευρώ (4.999) το τετραγωνικό μέτρο, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000) και άνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%). Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης. Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%). Διευκρινίζεται ότι μονοκατοικία είναι το κτίσμα που αποτελεί λειτουργικά μία μόνο κατοικία με τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κτλ.), η οποία μπορεί να είναι σε ένα όροφο ή σε περισσότερους ορόφους και δεν εφάπτεται με άλλο κτίσμα είτε οριζόντια είτε κάθετα.

Οι περιπτώσεις όπως διώροφος οικοδομή με ισόγειο κατάστημα και 1ο όροφο κατοικία, ισόγειο διαμέρισμα που βρίσκεται σε επαφή με άλλο ισόγειο, ισόγεια επαγγελματική στέγη που βρίσκεται σε επαφή με άλλη μονοκατοικία, δεν χαρακτηρίζονται μονοκατοικίες. Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξάρτητα αν έχει συσταθεί πράξη οριζόντιας ιδιοκτησίας. Μονοκατοικίες θεωρούνται επίσης και κτίσματα σε επαφή με άλλα, που ανήκουν όμως σε διαφορετικές κάθετες ιδιοκτησίες και πληρούν κατά τα λοιπά τις παραπάνω προϋποθέσεις.

β) Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες δευτερεύουσες κατοικίες.

Με την περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων ή δωρεάν παραχωρούμενων δευτερευουσών κατοικιών καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών, ορίζεται στο ήμισυ (1/2) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης όπως αυτή προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο της.

Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης τόσο για την κύρια όσο και για την δευτερεύουσα κατοικία θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το ίδιο ισχύει και εάν η κατοικία αυτή αποκτήθηκε ή μεταβιβάσθηκε μέσα στο έτος.

Δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους. Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας μιας κατοικίας π.χ. από δύο συνιδιοκτήτες όπου ο ένας έχει παραχωρήσει το ποσοστό ιδιοκτησίας του στον άλλο προκειμένου ο τελευταίος να χρησιμοποιήσει την κατοικία στο σύνολό της, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει από τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη που χρησιμοποιεί την κατοικία αυτή. Επιπλέον, τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της κατοικίας στην οποία μένουν.

Επισημαίνεται ότι όταν το ποσοστό της συνιδιοκτησίας ή το ποσοστό του ενοικίου σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας, δεν καταλήγει σε ακέραιο ποσοστό τότε θα γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη μονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους βοηθητικούς χώρους.
....
η) Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης

Με την περίπτωση η' οι δεξαμενές κολύμβησης εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Η δαπάνη αυτή ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

Σε εκατόν εξήντα (160) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα (60) τετραγωνικά μέτρα και σε τριακόσια είκοσι (320) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των εξήντα (60) τετραγωνικών μέτρων.

Τα ανωτέρω ισχύουν και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση.

Προκειμένου για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα παραπάνω ποσά αυτής της περίπτωσης διπλασιάζονται.

Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης.

Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

Επίσης, αν η δεξαμενή κολύμβησης (πισίνα) χρησιμοποιείται από τους ενοίκους επιπλωμένων δωματίων ή ξενοδοχείων (ατομικές επιχειρήσεις), από την εκμετάλλευση των οποίων αποκτάται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, η αντικειμενική δαπάνη αυτής δεν βαρύνει τον επιχειρηματία.

Διευκρινίζεται ότι η μη χρήση πισίνας αποδεικνύεται με πιστοποιητικό καταστροφής της.

....
’ρθρο 32

Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού προσδιορίζονται τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται από το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται μόνο όταν τις οικείες δαπάνες πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα, ως ιδιώτες και όχι στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου οι σχετικές αγορές έχουν καταχωρηθεί στα λογιστικά τους αρχεία.

Επίσης λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που πραγματικά καταβάλλονται στο φορολογικό έτος (ποσό δόσης, προκαταβολής κ.τ.λ.) και όχι το συνολικό ποσό της αγοράς που πιθανόν μέρος του να καταβληθεί σε επόμενο φορολογικό έτος.

Σημειώνεται ότι ο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής με πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα που πραγματοποιεί δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα εάν αποδείξει, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ότι το τίμημα της απόκτησης καταβλήθηκε στην αλλοδαπή δεν προσμετράται η δαπάνη αυτή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, ως ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του λογίζονται τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται, για:

α) Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτ/νων οχημάτων, πλοίων αναψυχής και λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι δαπάνες αγοράς ελικόπτερων, ανεμόπτερων και υπερελαφρών πτητικών αθλητικών μηχανών.

Μεγάλης αξίας θεωρούνται τα κινητά πράγματα, η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. όπως πίνακες ζωγραφικής, πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα, έπιπλα, έργα τέχνης κ.λπ. Αν η αξία κάθε πράγματος είναι μικρότερη του ποσού αυτού, τα αγορασθέντα όμως πράγματα αποτελούν κατά τις συναλλακτικές αντιλήψεις ενιαίο σύνολο, τότε για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η αξία όλων αυτών των πραγμάτων εφόσον υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Οι ανωτέρω δαπάνες λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος είτε η αγορά των περιουσιακών στοιχείων γίνεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

β) Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.

Η διατύπωση της διάταξης αυτής είναι γενική και καταλαμβάνει επομένως κάθε περίπτωση δαπάνης για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία. Υπάγονται κατ' ακολουθία όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, ως εισφορά σε νεοϊδρυόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης καθώς και τα ποσά για αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

Η ίδια διάταξη ορίζει σαν τεκμαρτή δαπάνη τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται και για την αγορά χρεογράφων γενικά. Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των χρεογράφων συμπεριλαμβάνονται οι ομολογίες, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα ομόλογα τραπεζών, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές και γενικά προϊόντα που μπορούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές.

γ) Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης.

Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό. Στο τίμημα αυτό θα προστεθούν και τα ποσά των Φ.Μ.Α., συμβολαιογραφικά και λοιπά έξοδα και φόροι.

Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσόν της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.

Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει ορισθεί ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής.

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για επισκευή και συντήρηση κατοικίας δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Αν όμως πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης.

Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε κάθε έναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.

Σε περίπτωση όπου από διαφορετικό πρόσωπο αγοράζεται η ψιλή κυριότητα και από άλλο η επικαρπία ακινήτου, σε καθέναν θα υπολογισθεί ποσό δαπάνης απόκτησης που του αναλογεί επιμεριστικά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τη φορολογία κληρονομιών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ανεγείρεται οικοδομή σε οικόπεδο στο οποίο άλλο πρόσωπο είναι ψιλός κύριος και άλλο επικαρπωτής δηλαδή η δαπάνη ανέγερσης επιμερίζεται στους δύο κατά τα ποσοστά που προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών ανεξάρτητα σε ποιου το όνομα εκδίδεται η άδεια ανέγερσης οικοδομής.

Περαιτέρω, σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής από μισθωτή με δικές του δαπάνες σε έδαφος του εκμισθωτή η δαπάνη ανέγερσης βαρύνει το μισθωτή ο οποίος αναλαμβάνει την ανέγερση και ο οποίος πραγματικά καταβάλλει τα χρηματικά ποσά της εν λόγω δαπάνης.

Επίσης, η αξία αγοράς ακινήτου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της δαπάνης απόκτησης, όταν το ακίνητο αποκτάται με αναγκαστικό πλειστηριασμό, είναι το ποσό του εκπλειστηριάσματος και κάθε άλλο ποσό (π.χ. φόρος μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά) που πραγματικά κατέβαλε ο υπερθεματιστής εκτός βέβαια εάν από κάποιο άλλο στοιχείο προκύψει εικονικότητα του πλειστηριασμού ή συμφωνία για καταβολή ενός επιπλέον ποσού. Σε ιδιωτικό πλειστηριασμό για τον προσδιορισμό της δαπάνης λαμβάνεται το τίμημα που πραγματικά καταβλήθηκε.

Στην περίπτωση που κατά τη διανομή ακινήτων ο δικαιούχος ιδανικής μερίδας λαμβάνει φυσική μερίδα ισάξια της ιδανικής και επιβάλλεται ο φόρος που προβλέπεται για την διανομή, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής ούτε και της περίπτωσης ε' του ίδιου άρθρου εφόσον δεν καταβάλλονται για την υπόψη δικαιοπραξία χρηματικά ποσά. Αν όμως λάβει μεγαλύτερη φυσική μερίδα από την ιδανική εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής για το μέρος της φυσικής μερίδας του ακινήτου για το οποίο κατέβαλε χρήματα."

Επανέρχεται η εκχώρηση για τα ανείσπρακτα μισθώματα του 2014.



Συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη είχε χθες το Προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ, σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Μετά τη συνάντηση η κα Βαλαβάνη ανακοίνωσε ότι θα επαναφερθεί άμεσα η δυνατότητα της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο και η αντίστοιχη φοροαπαλλαγή των εκμισθωτών, ως μόνιμα προβλεπόμενη διαδικασία στα πλαίσια της φορολογίας εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η επαναφορά της εκχώρησης ήταν επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Η διάταξη για την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων πρόκειται να θεσπιστεί με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Όσον αφορά τον νέο φόρο ακινήτων η κα Βαλαβάνη είπε ότι θα θεσπιστεί αργότερα, μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς δήλωσε ότι είναι πολλαπλά θετική η σημαντική πρωτοβουλία της κας Υπουργού να λύσει το απαράδεκτο αυτό φορολογικό και κοινωνικό πρόβλημα, και ότι ελπίζει ότι η κα Υπουργός θα δείξει τον ίδιο ρεαλισμό και στην προσέγγιση του θέματος της ετήσιας φορολογίας ακινήτων. Ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι εφόσον η δημοσιονομική απόδοση του φόρου αυτού παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, θα ήταν απαράδεκτο και ολέθριο, οι ήδη υψηλά φορολογούμενοι ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά λόγω της θέσπισης αφορολογήτου, τα οποία και θα αδυνατούν να καταβάλουν. Ενας τέτοιος υψηλός φόρος μπορεί να εισπραχθεί μόνον όταν πληρώνουν όλοι όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία, έστω και από λίγο.

«ΚΛΕΙΔΙ» ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ - Σχέδιο για αφορολόγητο 50.000 ευρώ - Οι μισοί ιδιοκτήτες γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ.




«Κλειδί» για την διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών που θα έχει ο νέος φόρο ακινήτων όπως το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι συντελεστές της νέας κλίμακας θα αποτελέσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να ξεκαθαρίζει χθες μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ότι «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει φέτος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και θα προστατεύει τη χαμηλή και μέρος της μεσαίας περιουσίας».

Η υπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας το οποίο ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει καθώς περιμένει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πάντως όποιο αφορολόγητο όριο αποφασιστεί τελικά θα αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο την πρώτη κατοικία. Και αυτό γιατί, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι με βάση τα στοιχεία του εντύπου Ε9 δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια από τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) που έχουν οι φορολογούμενοι συνιστούν πρώτη κατοικία.


Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ απέφερε στα δημόσια ταμεία το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις για το ύψος του αφορολογήτου ορίου προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν με την εφαρμογή του νέου φόρου.

Μικρό αφορολόγητο
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για υψηλό ατομικό αφορολόγητο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ και εξετάζονται τώρα προτάσεις για αφορολόγητο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Μάλιστα όπως έλεγαν χθες στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ αν το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ, το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Με την μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.

Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη, στο βαθμό που παραμείνει αναλλοίωτος ο εισπρακτικός στόχος του νέου φόρο ακινήτων (στα 2,650 δισ. ευρώ όπως ο ΕΝΦΙΑ) θα σήμαινε μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιούσιας.

Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα με πολλούς συντελεστές και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φθάνει στο 2%. Επίσης αναμένεται να επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ και μελετάται η απαλλαγή των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται. Πάντως με βάση το ατομικό αφορολόγητο θα μπορεί ένας φορολογούμενος να μην πληρώσει φόρο για την πρώτη του κατοικία ή ακόμη και για το σύνολο της περιουσίας του. Για παράδειγμα έστω ότι κάποιος διαθέτει μια πρώτη κατοικία μικρής αντικειμενικής αξίας και ένα αγροτεμάχιο. Αν το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας αυτών των δύο είναι κάτω από το αφορολόγητο που θα θεσπιστεί τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει φόρο ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Αν όμως διαθέτει μία μόνο πρώτη κατοικία η οποία θα ξεπερνά το αφορολόγητο που θα καθοριστεί τότε θα επιβάλλεται φόρος στο ύψος της αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε και θα εξοφληθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τόνισε την ανάγκη ο νέος φόρος ακινήτων να αφορά τους πάντες. «Όταν λέμε να πληρώνουν όλοι, εννοούμε όλοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για τον έναν στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων – Φωτιά ο φόρος για όσους συνεχίσουν να πληρώνουν.



Η λέξη κλειδί είναι το αφορολόγητο όριο. Μαζί με το γεγονός ότι το ποσό του αφορολόγητου θα είναι ατομικό, τότε η θέσπισή του σε ό,τι αφορά στον φόρο ακινήτων απαλλάσσει τους μισούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Ν. Βαλαβάνη, αν και όλα ακόμη είναι σε επίπεδο σκέψεων, ειδικά καθώς το σχέδιο αυτό δεν έχει λάβει καμία έγκριση από εταίρους και δανειστές, η θέσπιση του αφορολόγητου ορίου στις 50.000 ευρώ σημαίνει πως δεν θα πληρώσουν φόρο 2.780.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ τα προηγούμενα χρόνια.
Με βάση μάλιστα το γεγονός ότι το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ είναι ατομικό πολλοί θα είναι εκείνοι που θα απαλλαγούν από τον φόρο ακινήτων για περιουσία ως και 100.000 ευρώ, δηλαδή ο αριθμός εκείνων που μπορούν να απαλλαγούν αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο με τον έναν στους δύο ιδιοκτήτες να μην πληρώνει φόρο για το ακίνητό του το ερώτημα που μένει είναι τι θα συμβεί με εκείνους που έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 50.000 ευρώ.

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η μεσαία περιουσία και ειδικά η πρώτη κατοικία ωστόσο είναι περισσότεροι από 2.500.000 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 50.000 ευρώ.

Θα κληθούν αυτοί να πληρώσουν δυσβάσταχτα μεγαλύτερο φόρο.

Η απάντηση, μάλλον διαρροή, από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι ο φόρος θα είναι αναλογικός.

Όσο μεγαλύτερη η περιουσία, τόσο μεγαλύτερος και ο φόρος δηλαδή, ωστόσο ακόμη το τοπίο είναι νεφελώδες.

Σημαντική φοροαπαλλαγή θα υπάρξει για τους αγρότες ή όσους έσους εισόδημα από αγροτική καλλιέργεια καθώς στο σχέδιο για την απαλλαγή από το φόρο περιλαμβάνεται και η εξαίρεση των αγροτικών καλλιεργειών

Παράλληλα με την αλλαγή στο φόρο θα υπάρξει και αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες αναμένεται να μειωθούν από 15% ως και 20% ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τον φόρο ειδικά για ιδιοκτήτες μεσαίας αξίας περιουσίας.

Οι αλλαγές αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς ως τότε θα πρέπει να έχει καθοριστεί το ποιο θα είναι το ισοδύναμο μέτρο που μαζί με τον φόρο στα ακίνητα θα φέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,7 δισ. που έφερνε τα περασμένα χρόνια ο ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε το σχέδιο για τα ακίνητα να μην μπλοκάρει στους Θεσμούς.

Πλειστηριασμοί: Τα κριτήρια για ένταξη, η απαγόρευση και οι υποχρεώσεις.




Λύση στο μείζον κοινωνικό, πολιτικό και τραπεζικό ζήτημα της αποτελεσματικής προστασίας της πρώτης κατοικίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομίας μέσω ρύθμισης που έχει καταρτίσει και η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια της ΕΚΤ, αναμένοντας το πράσινο φως για να κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές επιτυγχάνεται η προστασία της κυρίας κατοικίας έως την κατάρτιση μακροπρόθεσμου θεσμικού πλαισίου με το οποίο θα αντιμετωπιστούν συνολικά τα ζητήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν και σήμερα δεν υπάρχει προστασία για την κύρια κατοικία των οφειλετών καθώς η προηγούμενη ρύθμιση (4224/2014 άρθρο 2 ) είχε καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2014, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού να μην διεξάγουν πλειστηριασμούς μέχρι την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης.

Το νέο προτεινόμενο άρθρο είναι πολύ κοντά στην προηγούμενη ρύθμιση και αφορά ένα συνδυασμό κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών και της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, που επιτρέπουν στον οφειλέτη να χρησιμοποιεί την εν λόγω προστασία.

Παράλληλα διευκολύνονται και οι τράπεζες στην αναδιάρθρωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και ενισχύεται η προοπτική εισπραξιμότητάς τους καθώς πρόκειται για μια ρεαλιστική ρύθμιση η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο και απελευθερώνει ανθρώπινους πόρους ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να περιοριστεί -μεσοπρόθεσμα- το ρίσκο.

Ποιοι καλύπτονται

Πιο συγκεκριμένα, για να πάρει την προστασία μορατόριουμ, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι € 50.000.

2. Συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι € 500.000

3. Σύνολο των καταθέσεων μέχρι 30.000 - εξαιρουμένων των έκτακτων προσόδων από τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.

4. Υπάρχουν, επίσης, σχέδιο για ειδικές κατηγορίες οφειλετών, όπως: οικογένειες που έχουν την ευθύνη των μελών με αναπηρία άνω του 67%, οι οικογένειες με άνεργα μέλη, οικογένειες με τρία (3) παιδιά. Για όλες αυτές τις κατηγορίες, θα υπάρξει αύξηση των ορίων των σωρευτικών προϋποθέσεων, μέχρι το 20%.

Υποχρεώσεις των οφειλετών:

α. Έχοντας ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι € 25.000, υποχρέωση για την καταβολή του 10% του ετήσιου εισοδήματος.

β. Έχοντας ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των € 25.000, υποχρέωση για την καταβολή του 10% του ετήσιου εισοδήματος μέχρι 25.000 και 20% για το υπερβάλλον εισόδημα.

(Εντός έξι μηνών από την παραγγελία του δικαστηρίου).

γ. Για την ανεργία και για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Σε περίπτωση μη καταβολής των δόσεων έως και για 6 μήνες αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη η απαγόρευση του πλειστηριασμού.

Η ρύθμιση των στεγαστικών NPL’s

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές σε δεύτερο χρόνο θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο που θα αφορά την ουσιαστική ρύθμιση στεγαστικών δανείων οφειλετών χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων οι οποίοι στη διάρκεια της κρίσης υπέστησαν συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Η τεχνική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα επιλογής δανείων, σχεδιασμού και χρηματοδότησης σχήματος, υλοποίησης της πρότασης καθώς και αναδιάρθρωσης δανείων, λειτουργίας και παρακολούθησης εξυπηρέτησής τους.

Επιπλέον, το έργο αποτελεί μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται αρκετοί φορείς όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η ΕΚΤ , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ιδιαίτερα σε θέματα State Aid – στοχεύοντας σε ισορροπημένες λύσεις χωρίς παρενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.

Το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να προβεί σε διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για παροχή υπηρεσιών για την υλοποίηση του έργου.

Ο χρόνος υλοποίησης εκτιμάται 9-12 μήνες με πολλαπλές διαδικασίες να διεξάγονται παράλληλα.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΟΒE «Καθίζηση» κατά 88% στις επενδύσεις σε κατοικίες.




Του Κοσμά Ζακυνθινού

Πλήρη καθίζηση έχουν υποστεί οι επενδύσεις σε κατοικίες εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σωρευτική μεταβολή επενδύσεων εμφανίζει «βουτιά» έως 88%, στο διάστημα 2008-2014.

Η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη κάμψη σε επενδύσεις κατοικιών μεταξύ άλλων κρατών, με την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δηλαδή χώρες που βρέθηκαν σε καθεστώς μνημονίου, να βρίσκονται στις αμέσως επόμενες θέσεις, με αρνητικό πρόσημο 73%, 57% και 49% αντίστοιχα.

Η σκληρή πραγματικότητα των επενδύσεων σε νέες κατοικίες αποτυπώνεται στην πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΑΚ, από όπου διαπιστώνεται ότι το 2014 οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ, από 24,6 δισ. ευρώ που ανέρχονταν το 2007, εμφανίζοντας μείωση άνω του 91%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες αντιστοιχούν στο 24% των συνολικών επενδύσεων την περίοδο 2009-2014, έναντι περίπου 40% την περίοδο 2000-2008.

Η απόδοση που προσφέρουν τα ακίνητα κρίνεται ως μία εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος για την εξέλιξη του τομέα των κατασκευών καθώς επηρεάζει τόσο την απόφαση επένδυσης σε νέες κατασκευές (άρα έχει άμεσες επιδράσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα, αλλά και ευρύτερες μακροοικονομικές συνέπειες), όσο και την χρηματοοικονομικής φύσης απόφαση επένδυσης σε παλαιότερα ακίνητα. Μάλιστα, η απόδοση υπολογίζεται ως το ποσοστό των ετήσιων εσόδων (π.χ. από ενοίκια, πραγματικά ή τεκμαρτά) προς την τιμή του ακινήτου (συν το όποιο κεφαλαιακό κέρδος ή ζημία).

Νέες άδειες
Με την τραπεζική χρηματοδότηση και το διαθέσιμο εισόδημα να έχουν περιοριστεί σημαντικά και την αβεβαιότητα σε υψηλό επίπεδο, η ζήτηση κατοικιών υποχώρησε σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των συναλλαγών ακινήτων μειώθηκε από 148 χιλ. το 2007 σε περίπου 24 χιλ. το 2013 (συνολική μείωση 84%).

Το μέγιστο επίπεδο νέων αδειών είχε καταγραφεί το 2005 με 73,9 χιλ. άδειες, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε κτίσματα 102,2 εκ. κυβικών μέτρων (μ3), λόγω της εξαγγελίας για την επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από την 1/1/2006. Ωστόσο, οι νέες άδειες συνήθως δεν συνεπάγονται και την κατασκευή νέας κατοικίας στο ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς τα έργα αυτά ολοκληρώνονται μετά από δώδεκα ή περισσότερους μήνες από την έκδοση της άδειας και για τον λόγο αυτό καταγράφηκε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα το 2007.