Με τα παλαιά και πιο ήπια πρόστιμα θα «τιμωρηθούν» όσοι δεν πληρώσουν έως και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, τις δόσεις του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, οι φόροι αυτοί βεβαιώθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι νέες κυρώσεις που αφορούν στην επιβολή τόκου 0,7% για κάθε μήνα καθυστέρησης, 10% πρόστιμο για καθυστέρηση δύο μηνών, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση τριών ετών.
Ειδικότερα, στις 31 Ιανουαρίου 2014 λήγει η προθεσμία για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που αφορά 1,6 εκατομμύρια ακίνητα, η έκτη δόση για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, για τον ΦΑΠ του 2013 λήγει η τέταρτη δόση ενώ για πληρωμή φόρου εισοδήματος 2013 καλούνται μέχρι την Παρασκευή περίπου 26.000 υπόχρεοι ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, αφορά περίπου 7.000 φορολογούμενους με ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες.
Με ενισχυμένη πλειοψηφία υιοθετήθηκε στη σημερινή Σύνοδο του ECOFIN, οδηγία η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια στην ΕΕ.
"Η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών για την Οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια στην Ε.Ε., σε συνέχεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης", δήλωσε ο Πρόεδρος Γιάννης Στουρνάρας. "Διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και παράλληλα εγγυάται ότι οι αγορές στεγαστικών δανείων λειτουργούν με υπευθυνότητα".
Η οδηγία που υιοθετήθηκε στο Ecofin για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια είναι η ακόλουθη:
"Παρά το σημαντικό μέγεθος της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην Ε.Ε. ( που ισοδυναμεί με το 50 % του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. σχετικά με ενυπόθηκα δάνεια και η αγορά παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, φαίνεται ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων παραγόντων της αγοράς συνέβαλαν στην υπερβολική αύξηση των ενυπόθηκων δανείων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Στόχος της νέας Οδηγίας είναι η δημιουργία μιας υπεύθυνης, αποτελεσματικής, υγιούς και ανταγωνιστικής πανευρωπαϊκής αγοράς, που να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.
Βασική επιδίωξη είναι η εξασφάλιση ότι όλοι οι καταναλωτές, που παίρνουν ένα στεγαστικό δάνειο, να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και παράλληλα οι φορείς με τους οποίους συναλλάσσονται να ενεργούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οδηγία καλύπτει όλα τα δάνεια που αφορούν αγορά σπιτιού, καθώς και ορισμένα δάνεια για την ανακαίνιση ενός σπιτιού. Καλύπτει, επίσης, όλα τα δάνεια που είναι εγγυημένα με υποθήκη ή άλλη παρόμοια εγγύηση.
Η οδηγία μεταξύ άλλων:
-θεσπίζει ορισμένες απαιτήσεις για τη διαφήμιση των ενυπόθηκων δανείων, για παράδειγμα αναφορές που μπορεί να δημιουργήσουν ψευδείς προσδοκίες στον καταναλωτή σχετικά με τη διαθεσιμότητα ή το κόστος της πίστωσης θα απαγορεύονται.
-διασφαλίζει ότι όλοι οι φορείς, που εμπλέκονται στη χορήγηση ενυπόθηκων δανείων για τους καταναλωτές, εποπτεύονται επαρκώς.
Οι φορείς χορήγησης πιστώσεων (τράπεζες κατά κύριο λόγο) θα πρέπει:
-Να παρέχουν γενικές πληροφορίες διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή σχετικά με το εύρος των πιστωτικών προϊόντων που προσφέρουν.
-Να παρέχουν εξατομικευμένες πληροφορίες στον καταναλωτή μέσω ενός Τυποποιημένου Ευρωπαϊκού Δελτίο Πληροφοριών. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τους όρους ενυπόθηκων δανείων από διαφορετικούς παρόχους.
-Να παρέχουν επαρκείς εξηγήσεις στον καταναλωτή σχετικά με τις προτεινόμενες συμβάσεις πίστωσης και να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές για τον τρόπο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
-Να αξιολογήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του δανείου από τον καταναλωτή.
Οι δανειολήπτες θα:
-επωφελούνται από τις επιπλέον πληροφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας που θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις.
-επωφελούνται από ένα εναρμονισμένο τρόπο υπολογισμού συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου (ΣΕΠΕ), το οποίο θα διευκολύνει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων της διαφήμισης και της προσυμβατικής ενημέρωσης.
-έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της ικανότητας εξόφλησης του δανείου.
-έχουν το δικαίωμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να αποπληρώσουν το δάνειό τους, πριν από τη λήξη της σύμβασης πίστωσης".
Τη δυνατότητα δόμησης εκτάσεων που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, οι οποίες με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν μπορούν να πολεοδομηθούν διότι περιλαμβάνουν δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις ή αρχαιολογικούς χώρους, προωθεί σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Σε αυτό περιλαμβάνεται και μία ρύθμιση η οποία προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με αυτή σε κάθε χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο θα πρέπει υποχρεωτικά να χωροθετούνται όλες οι χρήσεις γης, δηλαδή από κατοικία έως εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα κλπ. Θα εξαιρούνται οι βιομηχανίες και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης εφόσον αυτές απαγορεύονται από ειδικότερες διατάξεις.
Το σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση Βιώσιμη Ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί Χρήσεις Γης», τέθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minenv/?p=5497).
Σε αυτό προβλέπεται ότι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, ακόμη και όσοι περιλαμβάνουν τμήματα προστατευόμενων περιοχών (δάση, δασικές εκτάσεις κ. α.) θα μπορούν να χτίζουν με συντελεστή δόμησης 0,4 με 0,66.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδίδεται το 50% της έκτασης στο δημόσιο προκειμένου να προστατευθεί και να αποδοθεί σε δημόσια χρήση. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, θα μπορεί το 50% των απαιτούμενων κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων να χωροθετούνται εντός της αποδιδόμενης στο Ελληνικό Δημόσιο έκτασης, στις περιπτώσεις που οι προτεινόμενες χρήσεις δεν απαγορεύονται από τις διατάξεις προστασίας που ισχύουν για την υπό πολεοδόμηση περιοχή.
Οι περιοχές ιδιωτικής πολεοδόμησης θα πρέπει να είναι ενιαίες (δηλαδή να μην διακόπτονται από εθνικές οδούς, επαρχιακούς δρόμους, υδατορέματα κλπ) και να έχουν ελάχιστη επιφάνεια 50 στρεμμάτων.
Σε περίπτωση που τμήμα της συνολικής έκτασης είναι προστατευόμενη περιοχή (δάσος, δασική έκταση, αρχαιολογικός χώρος) ή Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, η συνολική υπό ρύθμιση έκταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250 στρέμματα.
Η πολεοδομική μελέτη της περιοχής θα εκπονείται από τους ενδιαφερόμενους και θα εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος. Προϋπόθεση για την έγκριση αποτελεί η καταβολή από τους ιδιοκτήτες του 5% της αξίας της έκτασης _ βάσει των αντικειμενικών αξιών _ στο Πράσινο Ταμείο. Από τα χρήματα αυτά το 20% θα καταβάλλεται τοις μετρητοίς ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα δίδεται εγγυητική επιστολή και θα πρέπει να εξοφλείται σε δύο χρόνια.
Στην περίπτωση που στην περιοχή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης και κύρωσης του δασικού χάρτη, η διαδικασία πολεοδόμησης δεν θα σταματά. Σε αυτή την περίπτωση, το θέμα των σχετικών εγκρίσεων θα τακτοποιείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα αποστέλλεται στον αιτούντα για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού.
Μετά την πολεοδομική μελέτη, η αρτιότητα των οικοπέδων που θα προκύψουν δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 500 τ. μ.
Όσον αφορά εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίες σήμερα δεν πολεοδομούνται με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλέπεται διαδικασία ανταλλαγής τους με άλλες, δίπλα σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς, οι οποίες θα μπορούν να πολεοδομηθούν, ή ακόμη και με έτοιμες, πολεοδομημένες εκτάσεις.
Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται ζώνες υποδοχείς οικοδομικών συνεταιρισμών κοντά σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς (με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 150 κατοίκων), σε απόσταση από 500 μέτρα έως έξι χιλιόμετρα.
Για οικισμούς οι οποίοι έχουν έως και 50 μόνιμους κατοίκους θα δίδεται μέγιστη έκταση για νέα πολεοδόμηση έως 100 στρέμματα. Για αντίστοιχους οικισμούς με 100 μόνιμους κατοίκους η ζώνη υποδοχής οικοδομικών συνεταιρισμών δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200 στρέμματα ενώ για οικισμούς έως και 150 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 300 στρέμματα.
Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται ο καθορισμός ζωνών συγκέντρωσης δικαιωμάτων δόμησης στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου, Λάρισας και Ηράκλειου Κρήτης καθώς και στα νησιά, πλην της Κρήτης, της Εύβοιας και της Ρόδου.
Τα νησιά όπου θα χωροθετούνται περιοχές ιδιωτικής πολεοδόμησης θα πρέπει να έχουν έκταση άνω των 30 τ. χλμ και λιγότερους από 25 κατοίκους ανά τ. χλμ. Σε κάθε νησί θα χωροθετούνται έως δύο περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπερνούν τα 200 στρέμματα η καθεμία.
Αλλαγές στις χρήσεις γης
Σε κάθε χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο προβλέπεται ότι θα χωροθετούνται υποχρεωτικά περιοχές - ζώνες οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες χρήσεων γης, εκτός από εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης όπως είναι οι βιομηχανίες.
Παράλληλα, οι επιτρεπόμενες χρήσεις στις διάφορες κατηγορίες έχουν «ξεχειλώσει». Για παράδειγμα, στις περιοχές αμιγούς κατοικίας πλέον θα επιτρέπονται ξενοδοχεία και ξενώνες με 50 κλίνες (σήμερα επιτρέπονται ξενώνες έως 20 κλίνες). Επίσης, θα μπορούν να λειτουργούν αρτοποιεία, επαγγελματικά εργαστήρια (καθαριστήρια κλπ), χώροι στάθμευσης οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους, εγκαταστάσεις υγείας όπως κέντρα υγείας, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης κλπ.
Στις περιοχές γενικής κατοικίας, περιλαμβάνονται πλέον και εγκαταστάσεις υγείας (ιδιωτικές κλινικές, μονάδες αιμοκάθαρσης κλπ) οι οποίες θα μπορούν να έχουν έως και 100 κλίνες, αλλά και συνεργεία αυτοκινήτων, Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), επαγγελματικά εργαστήρια κλπ.
Στις περιοχές πολεοδομικού κέντρου ή κεντρικής λειτουργίας πόλης θα επιτρέπονται συνεργεία επισκευής οχημάτων, πλυντήρια λιπαντήρια αυτοκινήτων, σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων καθώς και εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων. Μάλιστα, χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου θα έχουν υποχρεωτικά και τα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν πρόσοψη σε κύριες αρτηρίες (π. χ. στη λεωφόρο Κηφισίας) και σε συλλεκτήριες οδούς του οδικού δικτύου του κάθε δήμου.
Η δημόσια διαβούλευση έχει ανοίξει στο opengov.
Δείτε όλο το σχέδιο νόμου
«Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές από φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές βάζει η εφορία.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει, αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του. Επειδή στις γονικές παροχές δεν υπάρχει τίμημα, η εφορία απαιτεί την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας (είτε του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε άλλου εφόσον υπάρχει) προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.
Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά την ακίνητη περιουσία του δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση, αν διαπιστωθεί από την εφορία ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν υπέβαλε μία ή περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ακινήτων ή άλλες δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος.
Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) επισημαίνει με εγκύκλιό της ότι ηεπιστολή που εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και κοινοποίησε προς τις Εταιρίες-Μέλη της, με την σύσταση να την προωθήσουν στο ευρύτερο κοινό περιλαμβάνει γκρίζα σημεία, με αποτέλεσμα η σύγχυση σε Διαμεσολαβητές και καταναλωτικό κοινό να παραμένει ακέραια.
Διαβάστε την εγκύκλιο της ΕΕΑΕ εδώ.
Μετά την εφορία και οι τραπεζίτες θα βάζουν χέρι στο μισθό των Ελλήνων – Οριοθετούν αυθαίρετα στα 1.000 ευρώ το κόστος διαβίωσης για τετραμελείς οικογένειες
Προκειμένου να μην χάσουν οι τράπεζες τα λεφτά τους από τα «κόκκινα δάνεια» η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που ρυθμίζει το κόστος διαβίωσης της μέσης ελληνικής οικογένειας στα 1.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα παίρνουν οι τράπεζες και η εφορία γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς αφού - αν περάσει κάτι τέτοιο - ένα μεγάλο μέρος του λαού θα αναγκαστεί να ζήσει υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Η υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στις επιταγές της τρόικας δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο-ταφόπλακα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη σύσταση μιας νέας ανεξάρτητης αρχής που θα αποτελείται από υπουργούς και η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» τις παραπάνω ρυθμίσεις για την εξόφληση όλων των κόκκινων δανείων.
Αδιαφορώντας για την δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, οι ειδήμονες του οικονομικού επιτελείου υπολογίζουν αυθαίρετα και χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 1.000 ευρώ το μήνα για να ζήσει. Στα έξοδα περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες κλπ.
Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες, έχοντας στη διάθεσή τους τον «τιμοκατάλογο» ανάλογα με το αν ένα νοικοκυριό είναι μονομελές, ζευγάρι, τριμελής οικογένεια κ.ο.κ. θα εξετάζουν το κάθε αίτημα ξεχωριστά, θα αφαιρούν τις δαπάνες από το εισόδημα και το ποσό που περισσεύει θα πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων.
Αποφασίζουν και... διατάζουν δηλαδή με μεθόδους άλλων εποχών, σοβιετικού τύπου, ότι ένα ζευγάρι με δυο παιδιά μπορεί να πληρώνει ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φαγητό, σχολικά είδη, φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, ρουχισμό, πετρέλαιο – θέρμανση, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, μετακινήσεις με 1.000 ευρώ!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να παραχωρήσει το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ελλήνων στους τραπεζίτες οι οποίοι θα αποφασίζουν για το ποια οικογένεια μπορεί να ζήσει με 1.000 ευρώ το μήνα!
Κοινώς θα οδηγήσουν σε απόλυτη φτωχοποίηση το μεγαλύτερο μέρος του λαού προκειμένου να αποπληρώνονται τα δάνεια, αφού αν μια οικογένεια έχει συνολικό εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ, το επιπλέον ποσό θα πηγαίνει απευθείας στις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το εξοργιστικό είναι ότι βάζουν στην ίδια ζυγαριά το γάλα του παιδιού μας με τα κέρδη των τραπεζιτών αδιαφορώντας για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει η περαιτέρω εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.
Οι εγκέφαλοι που συνέλαβαν την ιδέα και φαίνονται αποφασισμένοι να την υλοποιήσουν, για να χρυσώσουν το χάπι στο λαό, οι ίδιοι και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, παρουσιάζουν το όλο εγχείρημα ως μια θετική εξέλιξη καθώς όπως ισχυρίζονται οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο της πράξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.
Φως θα δουν τα «τυφλά» οικόπεδα, με απλή απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δηλαδή όχι του αιρετού αλλά του διορισμένου από την κεντρική κυβέρνηση περιφερειάρχη. Πρόκειται για εντός σχεδίου ακίνητα, τα οποία έχουν προκύψει από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων και δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο. Υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, που είναι διάσπαρτες σε 12.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα και αφορούν κυρίως νησιά και χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως επίσης σε πολλές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Αττικής. Από τις αρχές του 2010 δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στα οικόπεδα αυτής της κατηγορίας, ενώ κατ' επανάληψη έχουν εκδοθεί στο παρελθόν από το ΣτΕ ακυρωτικές αποφάσεις για τη δόμηση στα «τυφλά» οικόπεδα. Η σχετική ρύθμιση, που προωθεί τώρα το ΥΠΕΚΑ, προβλέπει ότι: «Οικόπεδα τα οποία δεν έχουν πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό, όταν δεν μπορούν διά τακτοποιήσεως να αποκτήσουν πρόσωπο επί εγκεκριμένης οδού, επιτρέπεται να οικοδομούνται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης εφόσον η έλλειψη του προσώπου δεν έγινε με υπαιτιότητα των ιδιοκτητών ή των δικαιοπαρόχων με δικαιοπραξία εν ζωή ή αιτία θανάτου μετά την ισχύ του νόμου 651/1977».
Σε «γεφύρι της Αρτας» το οποίο προκαλεί και γκρίνια στο οικονομικό επιτελείο εξελίσσεται η υπόθεση του φόρου υπεραξίας 15% στα ακίνητα και οι διευκρινήσεις που ακόμη δεν έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Σημείο τριβών εξακολουθεί να αποτελεί η τιμή στην οποία θα ορίζεται ο φόρος, αν δηλαδή θα είναι η αντικειμενική αξία του τελευταίου συμβολαίου μεταβίβασης ή η εμπορική τιμή που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ered.gr, χθες έγινε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη χωρίς την παρουσία του αρμόδιου για το θέμα, Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, αλλά και πάλι δεν βρέθηκε λύση καθώς υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την ισχύουσα τιμή.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ισχύσει η αντικειμενική αξία καθώς στο υπουργείο φοβούνται ότι στο συμβόλαιο θα αναγράφονται χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα ο φόρος υπεραξίας να είναι ιδιαίτερα χαμηλός και να μην υπάρχουν έσοδα.
Επίσης, φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τους συμβολαιογράφους τους οποίους ο νόμος καθιστούσε υπεύθυνους για τον υπολογισμό του φόρου. Αν μάλιστα έκαναν λάθος θα έπρεπε να πληρώσουν βαριά πρόστιμα.
Τελικά μάλλον τον υπολογισμό του φόρου θα κάνει η εφορία και ο συμβολαιογράφος θα είναι υποχρεωμένος απλά να πληρώσει στις τράπεζες.
Η πολεοδόμηση των περιοχών περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης γίνεται με βάση πολεοδομική μελέτη, η οποία εκπονείται με πρωτοβουλία των ενδιαφερομένων με τη διαδικασία που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου και εγκρίνεται με ΠΔ. Η περιοχή περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης απαιτείται να εμπίπτει:
• Είτε σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) μέσα σε εγκεκριμένο Γ.Π.Σ ή Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2508/97 ή ως ζώνη ιδιωτικής πολεοδόμησης Οικοδομικού Συνεταιρισμού προβλεπόμενη σε Ζ.Ο.Ε. με τις επιφυλάξεις του παρόντος νόμου
• Είτε να πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου ως Περιοχή Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης.
Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν επιτρέπεται η έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικής πολεοδόμησης ή Οικοδομικού Συν/σμού.
2. Για την πολεοδόμηση γενικά των περιοχών περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης απαιτείται προηγουμένως η χορήγηση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ ότι η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός των σχεδίων και πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της ανωτέρω βεβαίωσης και της έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης δεν δύναται να είναι μεγαλύτερο της διετίας.
3. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ δύναται να καθορίζονται τα αναγκαία δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Μέχρι την έκδοση της απόφασης ισχύουν οι προγενέστερες διατάξεις και κανονιστικές πράξεις σχετικώς με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και την διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης καταλληλότητας.
4. Η πολεοδομική μελέτη εγκρίνεται με ΠΔ μετά από πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ και γνώμη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Για την έγκριση απαιτείται η γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία εκδίδεται και κοινοποιείται στο Υπουργείο σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τότε που περιέρχεται στο δήμο η σχετική μελέτη. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, δύναται να εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη χωρίς τη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.
5. Η πολεοδομική μελέτη συνοδεύεται από πολεοδομικό σχέδιο συντασσόμενο σε οριζοντιογραφικό και υψομετρικό τοπογραφικό διάγραμμα και έχει τις συνέπειες έγκρισης σχεδίου πόλεως κατά τις διατάξεις του ν.δ/τος της 17.7.1923. Τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης είναι δυνατή χωρίς αύξηση του καθορισθέντα με αυτήν συντελεστή δόμησης και χωρίς μείωση των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων.
6. Η πολεοδομική μελέτη συντάσσεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα ορισθούν με απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ και περιέχει ιδίως:
α) τις χρήσεις γης και τις τυχόν πρόσθετες απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις,
β) τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής,
γ) τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους οι οποίοι ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της συνολικής έκτασης της περιοχής περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης.
δ) τους γενικούς και ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης, οι οποίοι μπορεί να ορίζονται ανά οικοδομικό τετράγωνο ή τμήμα οικοδομικού τετραγώνου, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τη διαμόρφωση του εδάφους ή την ανάγκη προστασίας του φυσικού ή πολιτιστικού περιβάλλοντος ή άλλες ειδικές πολεοδομικές ανάγκες. Ο καθοριζόμενος μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων της περιοχής περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,4. Σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής δόμησης κάθε οικοδομήσιμου χώρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6. Ο συντελεστής δόμησης δύναται να αυξάνεται μόνον εφόσον ισχύει η διαδικασία μεταφοράς συντελεστή δόμησης μέσω της διαδικασίας της Τράπεζας Γης κατά τα οριζόμενα στο παρόν κεφάλαιο. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει καταρχάς το μέσο συντελεστή δόμησης που έχει θεσπιστεί από Γ.Π.Σ. ή το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Επιτρέπεται η αύξηση του συντελεστή δόμησης μόνο σε περιπτώσεις μεταφοράς δικαιώματος δόμησης κατά τις διατάξεις του κεφαλαίου Β' του Ν.4178/2013 και υπό την προϋπόθεση ότι δεν προσαυξάνεται ο συντελεστής που έχει καθοριστεί από το Γ.Π.Σ. και το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. άνω του 10%. Η αρτιότητα των οικοπέδων που θα προκύψει από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 τμ.
Καθορίζεται διαδικασία για την ενιαία παράλληλη έκδοση όλων των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων (Δασαρχείο - Αρχαιολογικές Υπηρεσίες - Οριοθετήσεις υδατορεμάτων - Γνωμοδοτήσεις Φορέων Διαχείρισης και άλλων οργάνων). Σε κάθε περίπτωση, για τα ακίνητα αυτά πριν την διαδικασία έναρξης έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης του παρόντος νόμου ολοκληρώνεται η διαδικασία όλων των παράλληλων εγκρίσεων καθώς και η διαδικασία κτηματογράφησης, αν δεν έχει ολοκληρωθεί και κύρωσης του δασικού χάρτη αν δεν έχει αυτός κυρωθεί.
Η συνολική διαδικασία υπαγωγής των εκτάσεων στις διατάξεις του παρόντος άρθρου διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΚΧΑ Α.Ε.
Για την υπό σχεδιασμό περιοχή υποβάλλεται ηλεκτρονικά από όποιον έχει έννομο συμφέρον αίτηση για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος και την ενιαία έκδοση όλων των εγκρίσεων, συνυποβάλλοντας απόσπασμα χάρτη της οριοθετούμενης περιοχής και όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με βάση την κείμενη νομοθεσία, για την έκδοση των πράξεων αυτών. Επίσης στην αίτηση δηλώνονται τα αρμόδια για την έγκριση όργανα καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων ή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που είναι υπεύθυνες για την παροχή στοιχείων και διευκρινήσεων.
Ο έλεγχος της πληρότητας της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται εντός δέκα ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή αυτής. Σε περίπτωση ελλείψεων ενημερώνεται άμεσα ο δικαιούχος προκειμένου να καλύψει αυτές το αργότερο εντός δέκα ημερών. Αν παρέλθει άπρακτη η ως άνω προθεσμία τότε η αίτηση απορρίπτεται και ενημερώνεται περί της απόρριψης.
Η διαδικασία της κτηματογράφησης και της κύρωσης του δασικού χάρτη όσο και της έκδοσης όλως ων απαραίτητων εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων ολοκληρώνεται εντός προθεσμίας ενός έτους από την υποβολή του αιτήματος και την υποβολή όλων των απαιτούμενων στοιχείων.
Οι απαιτούμενες εγκρίσεις καθώς και τα τεχνικά στοιχεία αυτών θα καταχωρούνται σε υπόβαθρο του Εθνικού Κτηματολογίου καθώς και στις βάσεις δεδομένων της ΕΚΧΑ Α.Ε. με ευθύνη της εκδούσας αρχής και θα λαμβάνονται υπόψη για τη σύνταξη και τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου.
Σε διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική πολεοδόμηση που ρυθμίζει το μέλλον των οικοδομικών συνεταιρισμών μέσα από τη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης.
Η ρηξικέλευθη αυτή νομοθετική ρύθμιση αλλάζει άρδην την άποψη περί εμπράγματων δικαιωμάτων, καθώς για πρώτη φορά ο τίτλος αποκτά άυλη μορφή δίνοντας στον «ιδιοκτήτη» του τη δυνατότητα να τον ανταλλάξει, μεταφέρει ή πουλήσει, τη στιγμή που εκείνος θα κρίνει κατάλληλη.
Στη λογική αυτή δίνεται λύση και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης, που κρατάει σε ομηρία πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων τις τελευταίες δεκαετίες, σε αναμονή ορισμού -από το κράτος- αντίστοιχων ζωνών υποδοχής.
Βασικό ζήτημα που έρχεται να χειριστεί το νομοχέδιο του ΥΠΕΚΑ είναι η πολεοδόμηση από πλευράς ιδιωτικών φορέων, θέτοντας κανόνες στο παιχνίδι και τροφοδοτώντας την ανάπτυξη στον εξωαστικό ιστό και την Περιφέρεια, εισάγοντας εργαλεία και κίνητρα αποκατάστασης του τοπίου, που σε πολλές περιοχές κυριαρχείται από αυθαίρετα κτίσματα.
Ζητήματα που απομένει να αποσαφηνιστούν στη νέα διαδικασία καθορισμού των Ζωνών Συγκέντρωσης Δικαιωμάτων Δόμησης σχετίζονται τόσο με το νέο νόμο των αυθαιρέτων (Κεφαλαιο Β του Ν.4178/2013), τη στάση του υπουργείου Οικονομικών και την ολοκλήρωση του θεσμού της Τράπεζας Γης με τη δημιουργία του κατάλληλου αλγορίθμου, που θα ψηφιστεί το καλοκαίρι.
Το ν/σ θέτει τη διαδικασία και τον τρόπο καθορισμού του δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε ακίνητο εντός ζώνης συγκέντρωσης δικαιώματος δόμησης καθώς και το κόστος περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής που θα καταβάλλεται από τους ιδιώτες και θα αποτελεί πόρο του Πράσινου Ταμείου.
Βασικοί κανόνες πολεοδόμησης
Μέγιστη περιοχή πολεοδόμησης στην περιφέρεια τα 300 στρέμματα, για να υπηρετείται η ανάγκη προσαρμογής στα υφιστάμενα μεγέθη του οικισμού, με ελάχιστη έκταση 50 στρεμμάτων.
Χωροθέτηση δίπλα σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς οι οποίοι ορίζονται όσοι έχουν μέχρι εκατόν πενήντα κατοίκους και παρουσιάζουν φθίνουσα πληθυσμιακή πυκνότητα.
Για υφιστάμενους μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς που έχουν μέχρι 50 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 100 στρέμματα, για οικισμούς που έχουν μέχρι 100 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 200 στρέμματα και για οικισμούς που έχουν μέχρι 150 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 300 στρέμματα.
Ελάχιστη απόσταση 500 μέτρα από τον υφιστάμενο οικισμό και μέγιστη απόσταση τα έξι χιλιόμετρα, προκειμένου οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους οικισμούς.
Υποχρέωση οδικής σύνδεσης (υφιστάμενης ή νέας) με τον υφιστάμενο οικισμό.
Ελάχιστη απόσταση δέκα χιλιομέτρων από πόλη, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέα προάστια και οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς και όχι από την πόλη.
Δεν δύναται να χωροθετηθούν ανά περιφερειακή ενότητα πλήθος οικισμών που υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα
Ελάχιστη απόσταση 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 100 μέτρων από κορυφογραμμές.
Επιτρεπόμενες χρήσεις, αποκλειστικά σχεδόν κατοικίας (και ορισμένες συνοδές χρήσεις: αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλοπαιδιές, πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης αναγκών). Όλες οι άλλες χρήσεις θα χωροθετούνται στον υφιστάμενο οικισμό.
Νέοι κανόνες απόδοσης έκτασης και εισφοράς σε γη και χρήμα για τις υπό πολεοδόμηση περιοχές
Υποχρέωση εναρμόνισης των μορφολογικών χαρακτηριστικών των νέων αναπτύξεως στη μορφολογία και την κλίμακα του υπάρχοντος οικισμού.
Υποχρέωση δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού στο νέο οικισμό και κατασκευής των απαραίτητων δικτύων, παράλληλα με τη μελέτη σύνδεσης του υφιστάμενου οικισμού στο νέο βιολογικό καθαρισμό. Ο Δήμος θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα δίκτυα και τη σύνδεση του υφιστάμενου οικισμού από την εισφορά σε χρήμα του νέου οικισμού.
Νέες χρήσεις γης
Το τρίτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις χρήσεις γης γενικά, σε όλη τη χώρα. Το υφιστάμενο ΠΔ για τις χρήσεις γης, μετρά πάνω από 25 χρόνια εφαρμογής, Με το σχέδιο νόμου, αναθεωρούνται οι βασικές κατηγορίες χρήσεων γης ενσωματώνοντας όλες τις ρυθμίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο τα τελευταία 20 χρόνια. Επιπλέον εξορθολογίζεται η επιμέρους κατηγοριοποίηση ανά γενική χρήση γης.
Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται αναρτημένο για σχολιασμό έως τις 14 Φεβρουαρίου στον ιστοχώρο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης
Ποιες χρήσεις γης προβλέπονται και που
Διαβάστε τις νέες διαδικασίες για ηλεκτρονική έκδοση αδειών
Διαβάστε πως καθορίζονται οι Υποδοχείς
Διαβάστε τις αλλαγές στη διαδικασία Πολεοδόμησης
Στα 40 δισ.ευρώ ανέρχονται τα δάνεια ιδιωτών που έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα ρύθμιση προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτησή τους. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται ευρεία γκάμα κινήσεων, από ήπιες παρεμβάσεις ως και αναδιαρθρώσεις με την τυπική έννοια, οι οποίες αποτυπώνουν την ανάγκη και των ίδιων των τραπεζών να διατηρήσουν «εν ζωή» κατά το δυνατόν περισσότερες δανειακές συμβάσεις. Η επιβράδυνση στο ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών συνεχίζεται, με τον απόλυτο αριθμό αυτών να παραμένει όμως υψηλός και να αυξάνεται. Ενδείξεις αποκλιμάκωσης θα καταγραφούν τουλάχιστον έξι μήνες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και μέχρι τότε, η προσπάθεια των τραπεζών επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των δανείων με τρόπο ώστε να «συντηρούνται» σε εξυπηρέτηση. Υπό την τυπική έννοια, δηλαδή των ρυθμίσεων που ορίζονται ως τέτοιες από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει περάσει το 10% των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ενώ συνολικά, οι παρεμβάσεις όλων των ειδών που οδηγούν κατά κύριο λόγο σε μείωση της μηνιαίας δόσης ώστε να είναι εφικτή η καταβολή της, υπολογίζεται ότι αφορούν ως και το 40% των δανείων προς ιδιώτες.
Η αγορά ενός σπιτιού δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αγορά μιας μετοχής, ή ακόμα και ενός αυτοκινήτου. Ένα σπίτι αντιπροσωπεύει το είδος της ζωής που θέλετε να ζήσετε.Όσο σοβαρή και αν είναι η επένδυση πρόσφατες μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι οι αποφάσεις τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών έχουν και ψυχολογικά ερεθίσματα.
Μία έρευνα διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και γυναίκες είναι πιο ανοικτοί στην παρουσίαση ενός ακινήτου από μία γυναίκα μεσίτη. Επιπλέον, η εμφάνιση του ακινήτου όπως ένα δωμάτιο άσχημα βαμμένο μπορεί να καταστήσει τους ανθρώπους περισσότερο αρνητικούς στην αγορά του συγκεκριμένου σπιτιού σε σχέση με ένα άλλο σπίτι που διατίθεται στην ίδια τιμή.
Αλλά αυτό που πραγματικά είναι εντυπωσιακό αφορά στην διάθεση των ανθρώπων να ρίξουν την τιμή πώλησης του ακινήτου τους. Μία έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ , την πρώτη περίοδο της κρίσης έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην ανάγκη για μείωση της τιμής από την διαπίστωση κέρδους από ένα ακίνητο! Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού υπερεκτιμούν συστηματικά την αξία των σπιτιών τους από 5 έως 10% . Γενικά ,οι άνθρωποι που αγόρασαν σε πολύ υψηλές τιμές , σύμφωνα με την έρευνα, έχουν την τάση να επιμένουν σε αυτές ακόμα και αν διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το ακίνητο τους.
Λύση για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ανταλλαγές εκτάσεων που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου με ευθύνη του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.
Με το νέο σχέδιο νόμου θα παρέχεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να ενταχθούν σε καθεστώς ανταλλαγής εκτάσεων και μεταφοράς συντελεστή δόμησης μέσω ταχύρρυθμων διαδικασιών ιδιωτικής πολεοδόμησης και της Τράπεζας Γης. Σημειώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά οικοδομικούς συνεταιρισμούς με ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι οποίοι κατέχουν δασικές ή άλλες προστατευόμενες εκτάσεις και δεν μπορούν να δομήσουν. Στόχος είναι ο νόμος να έχει ψηφιστεί μέχρι στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.
Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ της Δευτέρας, στην Αττική έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι δασικές εκτάσεις. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν 330, από τους οποίους το 25% αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.
Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την εφημερίδα προβλέπει:
-Η περιοχή ιδιωτικής πολεοδόμησης πρέπει να είναι ενιαία και να έχει ελάχιστη επιφάνεια τα 50 στρέμματα
-Η χωροθέτηση γίνεται δίπλα σε μικρούς και εγκαταλειμμένους οικισμούς που έχουν μέχρι 150 κατοίκους
-Η ελάχιστη απόσταση από τον υφιστάμενο οικισμό είναι τα 500μ και η μέγιστη τα 6χλμ, προκειμένου οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο οικισμό.
-Η ελάχιστη απόσταση από την ακτογραμμή είναι τα 350μ και από τις κορυφογραμμές τα 100μ.
-Η αρτιότητα των οικοπέδων από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 500 τετραγωνικά μέτρα
-Ο μέσος συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να είναι πάνω από 0,4 και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,6.
-Οι ζώνες υποδοχής θα λειτουργούν Κρήτης, Εύβοιας, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πατρών, Βόλου και Λάρισας.
Tροποποιήσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό επέρχονται με το νομοσχέδιο "Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου (Α.Ε.Π.) και άλλες διατάξεις" που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.
Δείτε παρακάτω τις τροποιήσεις έτσι όπως ορίζονται στο Αρθρο 8 όπως εμφανίζονται στη δημόσια διαβούλευση.
"Αρθρο 08: Τροποποιήσεις Ν.Ο.Κ.
1. Αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α΄) ως εξής:
"Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από την έκδοση ή αναθεώρηση ή ενημέρωση της άδειας δόμησης για τις εργασίες της παρ.1 του παρόντος άρθρου είτε μετά από την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για τις εργασίες της παραγράφου 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Στις περιπτώσεις νομιμοποίησης αυθαίρετων εργασιών της παραγράφου 3 εκδίδεται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας μόνο με την υποβολή τεχνικής έκθεσης".
2. Στο τέλος της παραγράφου 9β του άρθρου 7 του ν.4067/2012 (79 Α') προστίθεται εδάφιο ως εξής:
"Οικόπεδα τα οποία δεν έχουν πρόσωπο σε εγκεκριμένη οδό, όταν δεν μπορούν δια τακτοποιήσεως να αποκτήσουν πρόσωπο επί εγκεκριμένης οδού, επιτρέπεται να οικοδομούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης εφόσον η έλλειψη του προσώπου δεν έγινε με υπαιτιότητα των ιδιοκτητών ή των δικαιοπαρόχων με δικαιοπραξία εν ζωή ή αιτία θανάτου μετά την ισχύ του νόμου 651/1977."
3. Η παρ. 6ιβ1 του άρθρου 11 του ν. 4067/2012 (79 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:
"ιβ. 1. Για ειδικά κτίρια, ο πρώτος υπόγειος όροφος κύριας χρήσης κτιρίου θεάτρου, μουσείου, νοσοκομείου ή θεραπευτηρίου, εκπαιδευτηρίου ή ερευνητικού κέντρου, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού ? αερισμού, επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, καθώς και αυτής εκτός του περιγράμματος της ανωδομής σύμφωνα με το εδάφιο β΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 17, εφόσον στο εκτός του περιγράμματος τμήμα εξυπηρετούνται χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του κτιρίου ή και απαραίτητων για την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου της διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και των ΑΠΕ ή και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν τις εγκαταστάσεις αυτές."
4. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6δ του άρθρου 11 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α) αντικαθίσταται ως εξής:
"Σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο τουλάχιστον 10 τ.μ. καθώς και σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια τα οποία δύναται να ενταχθούν στις διατάξεις του παρόντος, το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη."
5. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α΄) ως εξής:
"
Σε περιπτώσεις κατασκευής φυτεμένων δωμάτων επιφάνειας μεγαλύτερης του 50% της καθαρής επιφάνειας δώματος τα ανωτέρω μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη, ως ισχύουν προσαυξάνονται κατά 1,00 μ. και των στεγών κατά 0,40 μ. και ομοίως σε υφιστάμενα κτίρια στα οποία έχει γίνει εξάντληση ύψους περιοχής."
6. Στο άρθρο 15 του Ν.4067/12 (ΦΕΚ 79 Α) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
"8. Επιτρέπεται υπέρβαση του ύψους, όπως αυτό εκάστοτε ισχύει, μέχρι 1,00μ, στις περιπτώσεις όπου το ισόγειο του κτιρίου χρησιμοποιείται κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για στάθμευση αυτοκινήτων. Το ίδιο ισχύει όταν στην πιο πάνω περίπτωση το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστυλώματα (PILOTIS) κατ΄ εφαρμογή της παρ.6 ιζ του άρθρου 11 του Ν.4067/12 και ο ελεύθερος ημιυπαίθριος χώρος της διατίθεται αποκλειστικά για στάθμευση αυτοκινήτων."
7. Η παράγραφος 1δ του άρθρου 23 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α') αντικαθίσταται ως εξής:
"δ) αν προϋφίσταται του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν. 1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του 4178/2013."
8. Η παράγραφος 2γ του άρθρου 23 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α') αντικαθίσταται ως εξής:
"Στοιχεία που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν οριστεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος όπως είναι οι εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), οι σοφίτες κα, κατά την μελέτη της προσθήκης κατισχύουν των διατάξεων του εδαφίου α του παρόντος άρθρου.
9. Η παράγραφος 3β του άρθρου 23 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α' ) αντικαθίσταται ως εξής:
"β) Ειδικότερα, η επέκταση καθ ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν το τελευταίο υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, όπως αυτά καθορίζονται από τον παρόντα νόμο ή από τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή, μόνο για λόγους ενίσχυσης ή συμπλήρωσης της φέρουσας κατασκευής. Ειδικά για τα κτίρια της παραγράφου 1δ του άρθρου 23 του παρόντος νόμου η επέκταση καθ ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το νόμιμο περίγραμμα αυτών όπου αυτό ορίζεται ως το τμήμα εκείνο το οποίο δεν αντίκειται είτε στις ισχύουσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του εάν αυτές είναι ευμενέστερες."
10. Αντικαθίσταται η παράγραφος 2 του άρθρου 28 του ν.4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α΄) ως εξής:
"2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, επιλύεται κάθε ερμηνευτικό ζήτημα που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, καθώς και κάθε διάταξη της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας, λόγω διαφορετικών ερμηνειών των αρμόδιων υπηρεσιών είτε λόγω διαφωνίας πολίτη προς την ερμηνεία της υπηρεσίας."
Σημειώνεται ότι η διαβούλευση διενεργείται μέχρι την επόμενη εβδομάδα, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ στον ιστοχώρο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης:http://www.opengov.gr/home/category/users/minenv
Ολο και μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά ακινήτων αποδίδουν οι μεγιστάνες ανά τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας Savills, οι σχεδόν 200.000 που διαθέτουν τον απαιτούμενο πλούτο, επενδύουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των συσσωρευμένων κεφαλαίων τους σε ακίνητα.
Σήμερα, τα ακίνητα καταλαμβάνουν το 1/5 των επενδεδυμένων κεφαλαίων των εν λόγω προσώπων.
Η αξία των εν λόγω ακινήτων ανέρχεται σε 3,92 τρισ. ευρώ, αποτελώντας το 3% της συνολικής αξίας των ακινήτων παγκοσμίως, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 133 τρισ, ευρώ.
Εξ αυτών, το 72% αφορά ιδιόκτητες και ιδιοχρησιμοποιούμενες κατοικίες.
Οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες μεγιστάνες είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη «αγάπη» για τα ακίνητα, καθώς από κοινού ελέγχουν το 80% της αξίας των ακινήτων που κατέχουν συνολικά οι πολυεκατομμυριούχοι.
Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει το 31% του πλούτου τους σε ακίνητα και οι Ασιάτες το 27%, με τη συνολική αξία των εν λόγω επενδύσεων να υπολογίζεται σε 3,1 τρισ. ευρώ.
Με στόχο την είσπραξη €8,25 εκατ. ευρώ αρχίζουν ξανά από τις αρχές Μαρτίου οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Βόλο με τις δημοπρασίες να πραγματοποιούνται στις 6 και 7 Μαρτίου.
Το ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει στους ενδιαφερόμενους εξαώροφο κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας 9 στην Αθήνα (με τιμή εκκίνηση το 1.500.000 ευρώ), οικόπεδο 397,85 τετραγωνικών μέτρων στη συμβολή των Λεωφ. Συγγρού και Σκρα στην Καλλιθέα (με τιμή εκκίνησης τα 1.200.000 ευρώ), οικόπεδο 1.250 τ.μ. με ερειπωμένη αποθήκη στον Βόλο (τιμή εκκίνησης 350.000 ευρώ).
Στις 7 Μαρτίου ξεχωρίζει η δημοπρασία για την πώληση οικοπέδου 5.088 τ.μ. κοντά στον σταθμό Νερατζιώτισσα στο Μαρούσι (δίπλα στο εμπορικό κέντρο The Mall) με τιμή εκκίνησης το 1.800.000 ευρώ. Την ίδια ημέρα πωλείται και οικόπεδο 733 τ.μ. με διατηρητέο κτίριο 488,66 τ.μ. στην οδό Θεοφίλου 13 στη Θεσσαλονίκη με τιμή εκκίνησης τα 600.000 ευρώ.
Φωτογρ. αρχείο: kathimerini.gr
Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους: με τέτοιες συνθήκες φορολόγησης δεν πρόκειται να προωθηθούν επενδύσεις σε νέα ακίνητα, παρά μόνον με συνθήκες υψηλής απόδοσης. Εσωτερικά η ΠΟΜΙΔΑ παρουσιάζει το αυτονόητο, την ασφυξία ρευστότητας που μετατίθεται παντού στην αγορά...
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Μόλις 11.500 κατοικίες ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του 2013, κατά τις εκτιμήσεις των τραπεζών, έναντι 18.321 το 2012 και 29.964 το 2011, νούμερα που απέχουν κατά πολύ από τα 103.865 διαμερίσματα που είχαν παραδοθεί το 2007. Η πλήρης κατάρρευση της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων αποδεικνύεται από τα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες καθώς στο δεκάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκδόθηκαν 13.406 έναντι 19.489 την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και 29.131 στο δεκάμηνο του 2011. Όσο για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, στην αγορά εκτιμούν πως πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 22.500, έναντι περίπου 30.000 το 2012, όταν την τελευταία χρονιά πριν από την κρίση (το 2007) είχαν φτάσει στο απίστευτο ύψος των 148.200.
Η αισιοδοξία της Alpha Bank
Στην Alpha Bank παρατηρούν ως άξια λόγου την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης των τιμών από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και όπως επισημαίνουν «από πουθενά δεν προκύπτει ότι επίκειται νέα πτώση των τιμών των ακινήτων της τάξης του 10% το 2014, επιπλέον της πτώσης 32,5% που ήδη έχει σημειωθεί στην περίοδο 2009-2013, όπως φαίνεται να προβλέπει η Fitch. Ο ρυθμός μάλιστα της πτωτικής πορείας ήδη περιορίστηκε από το τρίτο τρίμηνο του 2013 στο 9,2% (-8,4% για τα παλαιά ακίνητα) και μάλιστα στις πολύ δυσμενείς συνθήκες για την αγορά ακινήτων που ίσχυσαν το περασμένο έτος». Στην επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης των τιμών θα συμβάλει, κατά τους αναλυτές της Alpha Bank, «και η τεράστια πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες που σημειώθηκε στην περίοδο 20072013, αφού οι επενδύσεις αυτές διαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2005 το 2013, από 26,1 δισ. ευρώ το 2007». Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν ένα οικιστικό απόθεμα στη χώρα αντικειμενικής αξίας άνω των 650 δισ. το 2013 (από άνω του 1 τρισ. ευρώ το 2008)». Εκτιμάται πως οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες «δεν είναι αρκετές για να αντικαταστήσουν ούτε το 1/4 των κατοικιών που τίθενται εκτός λειτουργίας κάθε έτος. Τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι η προσφορά νέων-κάτω των 5 ετών- κατοικιών θα είναι σχετικά περιορισμένη το 2014 και στα επόμενα έτη, παρότι η προσφορά προς πώληση παλαιών κατοικιών μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένη». Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν πως «η πτώση των τιμών των ακινήτων το 2013 προσδιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό και από το γεγονός ότι το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων ήταν αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής ΦΑΠ για τέσσερα χρόνια και του ΕΕΤΑ, που υποχρέωσαν πολλούς να πωλήσουν ακίνητα σε υπέρμετρα χαμηλές τιμές, διότι σε αυτές της συνθήκες δεν υπήρχαν αγοραστές.
«Εξωτερικός» ο εν δυνάμει εργοδότης
Η ζήτηση κατοικιών από εγχώριους κατοίκους διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές της Alpha εντόπισαν αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό που «αρχίζει να συμβάλει θετικά στην οικοδομική δραστηριότητα, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων (με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος) αυξήθηκε κατά 28,9% στο 10μηνο του 2013, σε 103,8 εκατ. ευρώ, από 80,5 εκατ. ευρώ στο 10μηνο του 2012.
Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ
Αν και ο επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της Alpha Bank Μιχ. Μασουράκης μίλησε το Σάββατο στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και μετέφερε τις συγκεκριμένες θετικές προβλέψεις, το κλίμα μεταξύ των ιδιοκτητών ήταν βαρύ. Η έρευνα της Kapa Research για λογαριασμό της ομοσπονδίας δείχνει πως οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κ.λπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση. Ήδη ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει πως δεν έχει εισόδημα από τα ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους, ενώ σε υψηλά επίπεδα (38%) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.
Η στεγαστική πίστη θα είναι ένας από τους τομείς που θα δώσει έμφαση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια του 2014 αλλά και την επομένη χρονιά.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης γνώρισαν ιστορική πτώση λόγω των συνεπειών της κρίσης και υποχώρησαν σε αρνητικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, από τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης που ξεπέρασαν και το 25% σε ετήσια βάση στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τα νέα δάνεια στον τομέα της στεγαστικής πίστης σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος κυμάνθηκαν μόλις γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε αριθμό δόθηκαν περίπου 2.500 δάνεια, όσα περίπου δινόντουσαν σε μια εβδομάδα την «χρυσή εποχή».
Για το 2014 οι τράπεζες προγραμματίζουν να διοχετεύσουν στην αγορά πολλά περισσότερα κεφάλαια στην στεγαστική πίστη.
Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει να χορηγήσει νέα στεγαστικά δάνεια το 2014 που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες.
Οι τράπεζες, στη διάρκεια της κρίσης, στον τομέα της στεγαστικής πίστης επικέντρωσαν την προσοχή τους, σχεδόν αποκλειστικά, στις ρυθμίσεις δανείων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους, με αποτέλεσμα σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος να έχουν πλέον ρυθμιστεί πάνω από 250 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια ποσού 18 δισ. ευρώ.
Στόχος των τραπεζών είναι πλέον να δώσουν έμφαση στη δανειοδότηση των νοικοκυριών που χαρακτηρίζονται από υγιή χρηματοοικονομικά στοιχεία και βρίσκονται σε αναζήτηση αγοράς νέας κατοικίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια προβλέπουν αυξημένα ποσά για τη χρηματοδότηση των αναγκών των νοικοκυριών στην στεγαστική πίστη.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ξανά ρυθμοί ανάπτυξης αντίστοιχοι εκείνων που γνώρισε η στεγαστική πίστη τα χρόνια πριν την κρίση, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι τραπεζικά στελέχη, ανοίγουν ξανά οι χρηματοδοτικοί κρουνοί για την ικανοποίηση των αναγκών των νοικοκυριών.
Ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει μεταβληθεί στην στεγαστική πίστη, σε σχέση με την προ κρίσης εποχή και θα πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά είναι ότι οι τράπεζες δεν θα δίνουν πλέον δάνεια για το 100% του ποσού που απαιτείται για την αγορά του σπιτιού. Η ιδία συμμετοχή των πελατών πρέπει να είναι στο 25% με 30% της αξίας αγοράς της κατοικίας.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας λαμβάνονται υπόψη μόνον τα επίσημα δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ πριν την κρίση σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε άτυπη αξιολόγηση και εισοδημάτων που δεν είχαν δηλωθεί.
Έμφαση δίνεται και στην συνολική σχέση που διατηρεί ο πελάτης με την τράπεζα του, ενώ θετικά αξιολογείται και το γεγονός της ύπαρξης καταθέσεων.
Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει το κριτήριο ότι η συνολική δανειακή επιβάρυνση σε μηνιαία δόση δεν θα πρέπει να πάνω από το 30% με 35% του εισοδήματος.
Στο 9,2% διαμορφώθηκε η υποχώρηση των τιμών κατοικίας στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, μόνο η Κροατία εμφανίζει χειρότερη εικόνα, καθώς εκεί η πτώση των τιμών ήταν της τάξεως του 16,9%.
Πρόκειται για ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της επιβράδυνσης της εγχώριας αγοράς κατοικίας, καθώς όλες οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η πτώση στην Ισπανία δεν ξεπέρασε το 6,4%, έναντι αντίστοιχης μείωσης κατά 10,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012), δείγμα της επιβράδυνσης του ρυθμού υποχώρησης των τιμών στη χώρα της Ιβηρικής. Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία, οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 3,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013. Στην Πορτογαλία, η πτώση δεν ξεπέρασε το 2,9%, ενώ στην Ιταλία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,3%.
Η ΠΟΜΙΔΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τον φόρο «υπεραξίας», πριν οδηγηθούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες, πωλητές και συμβολαιογράφοι ακόμη και στις... φυλακές. Παράλληλα ζήτησε να αλλάξει η νομική αντιμετώπιση όσων ιδιοκτητών αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους στην ακίνητη περιουσία.
Μάλιστα τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εκχωρούσαν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές τους υποχρεώσεις, όπως προκύπτει από μελέτη της Kapa Research που παρουσιάστηκε στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.
Στην έρευνα της Kapa Research, το 73% των ιδιοκτητών χαρακτηρίζουν άδικο τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ), ενώ το 38% δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κ.λπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.
Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.
Προκειμένου να απαλλαγούν από την ολοένα αυξανόμενη φορολογία που επιβαρύνει την περιουσία τους, το 13,7% των ιδιοκτητών θα άφηναν το Δημόσιο να κατάσχει τα ακίνητά τους. Από την άλλη πλευρά, το 29,2% θα προσπαθούσαν να πουλήσουν τα ακίνητά τους σε τιμή κοντά στην αντικειμενική τους αξία, το 17,1% θα δανείζονταν για να πληρώσουν τους φόρους, ενώ το 14,7% θα πουλούσαν σε τιμές χαμηλότερες αυτής της αντικειμενικής τους αξίας.
Σημειώνεται ακόμη ότι περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών (65%) θεωρεί πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80%) θεωρεί λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.
Τα αιτήματα
Μερικά από τα βασικά αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ προς το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:
Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.
Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.
Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.
Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις Δ.Ο.Υ., με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, λαμβανομένης υπόψη και της νομισματικής μεταβολής και με βάση το αναγραφόμενο τίμημα ως τιμή πώλησης, και με σαφή προσδιορισμό του νομικού πλαισίου της έκπτωσης των 25.000 ευρώ.
Αμεση απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, μείωση χρόνου και αποζημιώσεων των παλαιών και παράταση της θητείας των Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εξέδωσε μία σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων σχετικά με την προστασία της κύριας κατοικίας, την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω.
1. Για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση;
Η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και έχει επιφέρει σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και αύξηση της ανεργίας, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών και στον εγκλωβισμό των δανειοληπτών σε μακροχρόνιες διαδικασίες διευθέτησης οφειλών, κατέστησαν αναγκαία τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για παροχή προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση ενός μόνιμου μηχανισμού υποστήριξης και διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο οποίος, σε συνάρτηση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, θα αποτελέσει έναν μόνιμο πυλώνα προστασίας των υπερχρεωμένων πολιτών.
2. Με ποιο τρόπο προστατεύεται η κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς;
Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας των οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος. Με αυτό τον τρόπο, εισάγεται μία διάταξη βασιζόμενη σε κοινωνικά κριτήρια η οποία παρέχει προστασία στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών με χαμηλό και μέσο εισόδημα.
3. Ποια είναι τα κριτήρια υπαγωγής στην παρούσα διάταξη;
Οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια: α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. β) το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, να είναι μέχρι 35.000. γ) η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000.
4. Πως εκτιμώνται τα περιουσιακά στοιχεία;
Τα περιουσιακά στοιχεία εκτιμώνται βάσει της αντικειμενικής αξίας, και για όσα βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, ο προσδιορισμός της αξίας αυτών θα γίνεται βάσει των κείμενων φορολογικών διατάξεων όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν. Στα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες του οφειλέτη, ήτοι μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε αλλοδαπό νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων.
5. Ποιοι οφειλέτες εμπίπτουν στην παρούσα διάταξη;
Η διάταξη αφορά όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ιδιότητας. Στη διάταξη εμπίπτουν ενδεικτικά: άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιτηδευματίες, αγρότες κλπ.
6. Ποιες οφειλές υπάγονται στην παρούσα διάταξη;
Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κτλ).
7. Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση;
Οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στο δανειστή μέχρι 31.01.2014 (δείτε εδώ παράταση της προθεσμίας υποβολής) ή εντός δύο μηνών από επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86, με κάθε πρόσφορο μέσο, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και αναλυτική κίνηση των λογαριασμών που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000) τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Κάθε πρόσφορο μέσο νοείται οτιδήποτε μπορεί να φέρει βεβαιωμένη ημερομηνία και αποδεικτικό αποστολής, όπως λχ αυτοπρόσωπη ή μέσω ειδικώς εξουσιοδοτημένου ατόμου υποβολή ενώπιον του δανειστή, επίδοση με δικαστικό επιμελητή, συστημένη επιστολή μέσω ΕΛΤΑ, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση, αποστολή μέσω τηλεομοιοτυπίας με αποδεικτικό αποστολής κλπ.
8. Πως αποδεικνύονται τα περιουσιακά στοιχεία;
Ο δανειστής κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού δύναται να καλέσει τον οφειλέτη να προσκομίσει, εντός ενός (1) μήνα, α) αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 01-01-2007 και φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν την 01-01-2007 β) βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού, γ) αντίγραφο τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9 δ) αποδεικτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με νωρίτερη ημερομηνία την 20η Νοεμβρίου 2013 σχετικά με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, ε) βεβαίωση ή κάρτα ανεργίας και στ) πιστοποιητικό αναπηρίας. 9. Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού οι δανειολήπτες οφείλουν να καταβάλλουν κάποια μηνιαία καταβολή; Ο οφειλέτης υποχρεούται κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, να καταβάλλει μηνιαία δόση ανάλογα με την πραγματική οικονομική του κατάσταση. Σε οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή με εισόδημα που ισούται μέχρι του ποσού του επιδόματος ανεργίας, κι εφόσον αυτοί πληρούν τις σωρευτικές προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.
10. Πώς θα υπολογίζεται η ελάχιστη μηνιαία καταβολή; Όσον αφορά:
α) μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα
β) ελεύθερους επαγγελματίες με τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και
γ) ανέργους με εισοδήματα πέραν του επιδόματος ανεργίας, η δόση προς τους δανειστές ορίζεται σε ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Για παράδειγμα, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή 830 το μήνα, η δόση του δανείου θα διαμορφώνεται στα 83 το μήνα.
Για τους υπόλοιπους οφειλέτες (ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους), καταβάλλεται το ίδιο ποσοστό επί των εισοδημάτων τους, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
11. Τι γίνεται αν οι πιστωτές είναι περισσότεροι από ένας;
Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός δανειστών, η ανωτέρω οριζόμενη μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.
12. Οι μηνιαίες καταβολές υπολογίζονται στην αποπληρωμή του χρέους;
Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο και καταλογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα.
13. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες;
Η παρούσα διάταξη εισάγει ειδικές προβλέψεις για i) οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, ii) άτομα με αναπηρία 67% και άνω και iii) όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία 67% και άνω, για τους οποίους τα όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10% παρέχοντάς τους με αυτό τον τρόπο επιπλέον προστασία. Δηλαδή, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 220.000, το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 297.000 και από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500. Για τις παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών προβλέπεται καταβολή μηνιαίας δόσης σε ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος, για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 20.000 υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 20.000 και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
14. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους ανέργους;
Για τους ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, κι εφόσον πληρούν τις σωρευτικές προϋποθέσεις του νόμου, προβλέπεται αναστολή πλειστηριασμών χωρίς να υπάρχει υποχρέωση οποιασδήποτε καταβολής.
15. Εξακολουθεί να ισχύει η προστασία της κύριας κατοικίας μέσω της υπαγωγής στο ν.3869/2010;
Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 με το ν.4161/2013 παρέχεται απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κτλ), αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
16. Θα συνεχίσει να ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης για δανειολήπτες των οποίων δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση;
Βάσει του ν.4161/2013 ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης το οποίο παρέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δανειολήπτες, των οποίων δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση. Οι ρυθμίσεις παρέχονται υποχρεωτικά από τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος καταγγελίας της σύμβασης, εξασφαλίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του οφειλέτη.
Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το φόρο υπεραξίας, ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί για όποια συναλλαγή - αγοραπωλησία πραγματοποιηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, προβλέπει ότι ακόμη και όταν δεν προκύπτει υπεραξία από την πώληση ακινήτου ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό (υποαξία) ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το νέο φόρο, όρισε με έγκυκλιο του το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του.
Το υπουργείο μάλιστα καλεί τους συμβολαιογράφους να υποβάλουν ηλεκτρονικά την παραπάνω δήλωσης μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της www.gsis.gr. Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης βεβαιώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε και παράγεται το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Οφειλής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στις τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Ο φόρος αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.
Ωστόσο, ορίζεται ότι ειδικά για το 2014 η δήλωση μπορεί να υποβάλλεται στην καθ' ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα. Από αυτά το πρώτο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική σημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου και αποτελεί και απόδειξη υποβολής της δήλωσης. Μετά τη βεβαίωση του φόρου εκδίδεται ταυτότητα οφειλής.
Η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία του συμβολαιογράφου (Α.Φ.Μ.), ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.), τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, τα στοιχεία του δικαιούχου (πωλητής), τα στοιχεία του / των αγοραστή/ών, την ημερομηνία κτήσης του ακινήτου, τον χρόνο πώλησης, τον τρόπο απόκτησης, τα έτη διακράτησης, την τιμή κτήσης, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και την τιμή πώλησης του ακινήτου.
Σημειώνεται, ότι όπως προβλέπεται στο άρθρο 41 του νόμου 4172/2013, η διαφορά μεταξύ της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης καθορίζεται κυρίως μέσω των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν υποχωρήσει κατά πολύ περισσότερο από τις πραγματικές τιμές. Αποτέλεσμα να υπάρχουν κατά τη μεταβίβαση σημαντικές επιβαρύνσεις.
Ο νέος φόρος βαρύνει τον πωλητή. Εφόσον, το ακίνητο έχει διακρατηθεί για περισσότερο από πέντε έτη και η υπεραξία είναι έως 25.000 ευρώ τότε δεν επιβάλλεται φόρος. Ως τιμή κτήσης του ακινήτου θεωρείται αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που κατέβαλε ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπολογιστεί τιμή κτήσης τότε αυτή θεωρείται ότι είναι μηδενική. Μάλιστα προβλέπεται και ο αποπληθωρισμός της υπεραξίας έως και 39% ανάλογα με τα έτη που έχει στην κατοχή του το ακίνητο ο πωλητής.
Συμβολαιογράφοι: Απόφαση για αποχή
Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη συνεδρίασή της της 22ας Ιανουαρίου 2014 εξέδωσε την ακόλουθη Ανακοίνωση, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους συμβολαιογράφους της χώρας:
"Σε συνέχεια των προηγούμενων ενημερώσεων, σας πληροφορούμε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τα θέματα που δημιουργούνται από το νέο φορολογικό καθεστώς.
Ιδιαίτερα για το ζήτημα του φόρου υπεραξίας σε μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία, επιβεβαιώνεται καθημερινά η αδυναμία διαχείρισης του συγκεκριμένου φόρου καθώς επίσης και η απεριόριστη προσωπική ευθύνη του συμβολαιογράφου για τον υπολογισμό-παρακράτηση και απόδοση του φόρου αυτού με υπεγγυότητα της προσωπικής του ελευθερίας και περιουσίας.
Προς τούτο και μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων, τις οποίες ήδη επεξεργάζεται η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου με τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος,
Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ
από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας που υπάγονται στο φόρο υπεραξίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πειθαρχήσουν στην απόφαση αυτή»
Πάγωσαν" οι μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω φόρου υπεραξίας
Από την αρχή του έτους, στον πάγο έχουν μπει οι λίγες μεταβιβάσεις ακινήτων που γινόντουσαν καθώς . Αιτία; Οι ασάφειες και αβεβαιότητες που υπάρχουν αναφορικά με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Οπως αναφέρει και το capital.gr "οι συμβολαιογράφοι έχουν εντοπίσει μια σειρά από ασάφειες οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στη σύνταξη συμβολαίων. Ενδεικτικά, δεν έχει ξεκαθαριστεί:
-πως υπολογίζεται η αξία κτήσης όταν ο φορολογούμενος προχωρά στην πώληση ακινήτου το οποίο έχει οικοδομήσει ο ίδιος σε ιδιόκτητο οικόπεδο
-πως υπολογίζεται η αξία κτήσης όταν ο φορολογούμενος απέκτησε το ακίνητο με χρησικτησία
-πώς υπολογίζεται η αξία κτήσης στις περιπτώσεις ανταλλαγής ακινήτων.
Ένα άλλο σημείο που έχει προκαλέσει την αντίδραση των συμβολαιογράφων είναι ότι υποχρεώνονται να παρακρατήσουν το φόρο υπεραξίας και να τον αποδίδουν οι ίδιοι στο δημόσιο ταμείο. Επίσης, επιθυμούν η αξία των ακινήτων να υπολογίζεται από την εφορία και όχι από τους ίδιους προκειμένου να μην έχουν και τη σχετική ευθύνη".
Δείτε παρακάτω όλη την εγκύκλιο για τον φόρο υπεραξίας
ΠΟΛ.1014/7.1.2014
Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 και καθορισμός του τρόπου υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του φόρου
ΠΟΛ 1014/2014
(ΦΕΚ Β' 48/15-01-2014)
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 61 του ν. 4172/2013.
2. Τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 1 και της παρ. 4 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013, όπως αυτές ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α΄ 287) «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».
3. Τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ.1 και της παραγράφου 7 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 και όπως αυτές ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 24 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α΄ 287) «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».
4. Τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4174/2013.
5. Τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 41 του ν. 4174/2013.
6. Την υπ' αριθμ. Δ6Α 1196756 ΕΞ 2013/23.12.2013 (Β΄ 3317) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», η οποία συμπληρώνει την υπ' αριθμ.Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (Β΄ 130 και 372) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών.
7. Την ανάγκη καθορισμού του τρόπου απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου υπεραξίας βάσει του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης και λοιπών σχετικών θεμάτων αναγκαίων για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
8. Ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
1. Ορίζουμε ότι ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της παρούσας.
Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ν. 4172/2013
Παρέχεται η ευχέρεια χρησιμοποίησης μηχανογραφικά προσχεδιασμένου εντύπου εφόσον πληρεί τις προδιαγραφές του εντύπου που ορίζεται με την παρούσα απόφαση.
2. Η υποβολή της παραπάνω δήλωσης καθώς και η απόδοση του φόρου γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο τηςwww.gsis.gr, από το συμβολαιογράφο ενώπιον του οποίου έγινε η μεταβίβαση στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ. Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης βεβαιώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε και παράγεται το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Οφειλής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στις τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής δήλωσης και μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Δ.ΗΛΕ.Δ., η δήλωση υποβάλλεται άμεσα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το Γ.Ε.Φ. μαζί με το σχετικό αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά.
3. Η δήλωση υποβάλλεται και ο φόρος αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41 και την παρ. 4 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013.
4. Ιδιαίτερα για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται στην καθ' ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το Γ.Ε.Φ. σε δύο αντίτυπα. Από αυτά το πρώτο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. (ή το Γ.Ε.Φ.) και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική επισημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου και αποτελεί και απόδειξη υποβολής της δήλωσης. Μετά τη βεβαίωση του φόρου εκδίδεται ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τα οριζόμενα.
Για την καταχώρηση των δηλώσεων θα τηρείται βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενου φόρου κερδών υπεραξίας κεφαλαίου από τη μεταβίβαση ακινήτων. Ο τύπος και το περιεχόμενο του βιβλίου έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης αυτής, σύμφωνα με το οποίο κάθε Δ.Ο.Υ. ή ΓΕΦ πρέπει να γραμμογραφήσει, σελιδοποιήσει και θεωρήσει σχετικό βιβλίο από τα υπάρχοντα σε αυτήν.
5. Η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που διενεργεί την παρακράτηση του φόρου (Α.Φ.Μ.), ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.), τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, τα στοιχεία του δικαιούχου (πωλητής), τα στοιχεία του / των αγοραστή/ών, την ημερομηνία κτήσης του ακινήτου, τον χρόνο πώλησης, τον τρόπο απόκτησης, τα έτη διακράτησης, την τιμή κτήσης, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και την τιμή πώλησης του ακινήτου.
6. Η δήλωση υποβάλλεται και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό.
7. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των βασικών στοιχείων παραλαβής και πληρωμής στο TAXIS. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει την δυνατότητα εμφάνισης και εκτύπωσης των δηλώσεων αυτών.
8. Το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται καταχωρείται στον ΚΑΕ 1218 με είδος φόρου 2213.
9. Η παρούσα απόφαση ισχύει από το φορολογικό έτος 2014 για μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας που πραγματοποιούνται από 1.1.2014 και μετά.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2014
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Μείωση 1,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριµήνου 2012, έναντι μείωσης 1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2012 προς το 2011.
Ο ίδιος δείκτης, το δ΄ τρίµηνο 2013 σε σύγκριση µε τον δείκτη του γ΄ τριµήνου 2013, σημείωσε μείωση 1,1% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2012.
Ενώ, ο µέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2013- Δεκεμβρίου 2013 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2012- Δεκεμβρίου 2012, σημείωσε μείωση 1,1% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Παράλληλα, μείωση 2,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών το δ΄ τρίμηνο 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριµήνου 2012, έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2012 προς το 2011.
Ο ίδιος δείκτης, το δ΄ τρίµηνο 2013 σε σύγκριση µε τον δείκτη του γ΄ τριµήνου 2013, σημείωσε μείωση 0,8% έναντι μείωσης 0,4, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2012.
Ενώ, ο µέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2013- Δεκεμβρίου 2013 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2012- Δεκεμβρίου 2012, παρουσίασε μείωση 1,4% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιµών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών (δείκτης εκροών), εκφράζει τη μεταβολή των τιµών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές- εργολήπτες των διαφόρων επιµέρους τµηµάτων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατά την ανάθεση κατασκευής των έργων. Ενώ, ο δείκτης συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών (δείκτης εισροών), εκφράζει την εξέλιξη του κόστους στο οποίο υποβάλλεται ο κατασκευαστής µιας τυποποιημένης κατασκευής (πολυκατοικίας) και υπολογίζεται βάσει των τιµών των υλικών και της αµοιβής εργασίας που καταβάλλει.
Εκπτώσεις έως και 50% στο πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτων προβλέπει το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, προβλέποντας συμψηφισμό στα ποσά που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση και στατική επάρκεια στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 2003.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το 50% του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία, ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου.
Για την υπαγωγή, απαιτείται η διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα με την υπαγωγή του κτιρίου στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 και πριν την έναρξη των παρεμβάσεων και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση αυτών για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης των παρεμβάσεων και της επίτευξης του ενεργειακού στόχου.
Ποιους αφορά
Στο νέο σχέδιο εντάσσονται όσα κτίρια κατασκευάστηκαν πριν από το 2003 καθώς και τα λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ της 28ης Ιουλίου 2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του νέου νόμου 4178/2013 «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις». To ποσό του ειδικού προστίμου, μπορεί να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
Από την απόφαση εξαιρούνται όσοι ιδιοκτήτες έχουν λάβει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους.
Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης και εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
Στο συμψηφισμό λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αγορά υλικών - εξοπλισμού, καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης - αποκομιδής, τοποθέτησης - εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης. Στις ανωτέρω δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
Το πλαίσιο για τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, και θα διαρκέσει έως την επόμενη εβδομάδα.
Στόχοι... αναβάθμισης
Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελούν προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, όπως επισημαίνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, τονίζοντας πως «Επενδύουμε στη χώρα μας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για την ενεργειακή θωράκιση χιλιάδων κατοικιών και δημόσιων κτιρίων και διεκδικούμε να αυξήσουμε κατά τουλάχιστον 50% τον προϋπολογισμό για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, στη νέα προγραμματική περίοδο».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η λήψη μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, πιστωτικών διευκολύνσεων μέσω δανείων, καθώς και διοικητικών προβλέψεων για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση των περίπου 7 εκατ. κτιρίων της χώρας, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου, που στηρίζει την εγχώρια βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών μόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης και καταπολεμά την μάστιγα της ανεργίας.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Σύμφωνα με την απόφαση που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπονται τα εξής:
Συμψηφισμός ειδικού προστίμου για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του νόμου 4178/2013
Για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003 καθώς και για λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ της 28ης.07.2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄ 174), το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, μπορεί να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας για υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αυτών. Η απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους.
Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές για τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
Για το συμψηφισμό λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αγορά υλικών - εξοπλισμού, καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης - αποκομιδής, τοποθέτησης - εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης. Στις ανωτέρω δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Για τον υπολογισμό της σχετικής δαπάνης λαμβάνονται υπόψη τα όρια των δαπανών που περιγράφονται στην κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007−2013», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία, ή ετήσια εξοικο νόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο. Η πρώτη λαμβάνει χώρα μετά την υπαγωγή του κτιρίου στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 και πριν την έναρξη των παρεμβάσεων και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση αυτών για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης των παρεμβάσεων και της επίτευξης του ενεργειακού στόχου.
Για τη διενέργεια του συμψηφισμού υποβάλλονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, τα στοιχεία του κτιρίου για το οποίο αιτείται συμψηφισμό, ο αριθμός της βεβαίωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, το ποσό του ειδικού προστίμου που έχει υπολογιστεί, το ύψος της δαπάνης για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και το ποσό που αιτείται να συμψηφιστεί.
β) Αντίγραφο της άδειας δόμησης, της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας ή της έγγραφης ενημέρωσης προς την ΥΔΟΜ αν απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών.
γ) Τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των δελτίων αποστολής υλικών ή εξοπλισμού.
δ) Αντίγραφα των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης που εκδόθηκαν κατόπιν των ενεργειακών επιθεωρήσεων της παραγράφου 5.
ε) Πόρισμα - Δήλωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή που διενήργησε τη δεύτερη επιθεώρηση, στο οποίο δηλώνεται η επίτευξη του ενεργειακού στόχου της παραγράφου 4.
ζ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του αιτούντος, με την οποία δηλώνει ότι υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα στοιχεία των οποίων είναι αληθή, ότι όλα τα παραστατικά δαπανών που υποβάλλει εκδόθηκαν για την αγορά υλικών - εξοπλισμού, την εκτέλεση εργασιών και την παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που αναφέρει η αίτησή του καθώς επίσης και ότι οι ιδιοκτήτες για το εν λόγω κτίριο δεν έχουν λάβει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους.
Συμψηφισμός ειδικού προστίμου για Στατική Ενίσχυση κτιρίων του νόμου 4178/2013
Για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 2003 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄ 174), το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, δύναται να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσης για την στατική ενίσχυση των κτιρίων αυτών. Εξαιρούνται κτίρια που έχουν λάβει επιδότηση - ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).
Οι παρεμβάσεις αφορούν στην επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης του κτιρίου, μετά από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.
Στο συμψηφισμό εντάσσονται δαπάνες για αγορά υλικών - εξοπλισμού καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης - αποκομιδής, τοποθέτησης - εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, και για την αποζημίωση για τους απαιτούμενους ελέγχους δόμησης. Στις ανωτέρω δαπάνες συμψηφισμού δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
Για τον υπολογισμό της σχετικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη το τιμολόγιο της Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση) και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής».
Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου.
Για τη διενέργεια του συμψηφισμού υποβάλλονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, τα στοιχεία του κτιρίου για το οποίο αιτείται συμψηφισμό, ο αριθμός της βεβαίωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, το ποσό του ειδικού προστίμου που έχει υπολογιστεί, το ύψος της δαπάνης για την υλοποίηση παρεμβάσεων στατικής ενίσχυσης και το ποσό που αιτείται να συμψηφιστεί.
β) Τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των δελτίων αποστολής υλικών ή εξοπλισμού.
γ) Αντίγραφο του δελτίου δομικής τρωτότητας που έχει κατατεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης αυθαιρέτων και αντίγραφο της μελέτης στατικής επάρκειας αν αυτή είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν είναι υποχρεωτική για την υπαγωγή του αυθαιρέτου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4178/2013, εκπονείται, πριν τις επεμβάσεις και υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό.
δ) Θεωρημένη άδεια δόμησης ή έγκρισης εργασιών στατικής ενίσχυσης του κτιρίου όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 25 του ν.4178/2013.
ε) Πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που βεβαιώνει την ορθή εκτέλεση των εργασιών που προβλεπόταν στην εκδοθείσα άδεια στατικής ενίσχυσης.
στ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του αιτούντος, με την οποία δηλώνει ότι υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα στοιχεία των οποίων είναι αληθή, ότι όλα τα παραστατικά δαπανών που υποβάλλει εκδόθηκαν για την αγορά υλικών/εξοπλισμού, την εκτέλεση εργασιών και την παροχή υπηρεσιών για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου που αναφέρει η αίτησή του, καθώς επίσης και ότι για το εν λόγω κτίριο δεν έχει λάβει επιδότηση/ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή / αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).
Υποβολή και έλεγχος δικαιολογητικών
Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός υποβάλλει στο ηλεκτρονικό σύστημα του νόμου 4178/2013 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που υποβάλλει έχουν ελεγχθεί για την ορθότητα και την πληρότητα τους και ότι τα παραστατικά που υποβάλλονται αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν δηλωθεί και πραγματοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση ή την στατική ενίσχυση της ιδιοκτησίας ή του ακινήτου.
Είναι δυνατή η υποβολή των ως άνω δικαιολογητικών για την ίδια ιδιοκτησία ή ακίνητο και για τις δύο περιπτώσεις συμψηφισμού του ειδικού προστίμου, με την προϋπόθεση ότι ο συμψηφισμός διενεργείται συνολικά για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου.
Τα καταβληθέντα ποσά για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σε περίπτωση που μετά τον ως άνω υπολογισμό, προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου που υπολείπεται, με βάση τις διατάξεις του παρόντος, δεν επιστρέφονται ούτε αναζητούνται.
Η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, ή άλλη αρμόδια αρχή, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ελέγχει δειγματοληπτικά ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία των δηλώσεων, που αφορούν την περιγραφή της κατασκευής, τα παραστατικά και τα δελτία αποστολής, καθώς και τα πορίσματα των επιθεωρητών ενέργειας ή των Ελεγκτών Δόμησης είναι αληθή και ακριβή. Σε περίπτωση διαπίστωσης ψευδών στοιχείων ή/και αναληθών δηλώσεων, το ειδικό πρόστιμο που αρχικά είχε υπολογιστεί από την ηλεκτρονική διαδικασία του ηλεκτρονικού συστήματος διπλασιάζεται. Για την επιβολή του διπλασιασμού του ειδικού προστίμου εκδίδεται σχετική διοικητική πράξη από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία υποβάλλεται στο ΤΕΕ.
Ο έλεγχος μετά από καταγγελία ή εντολή δημοσίων αρχών δύναται να διενεργείται από Ελεγκτές Δόμησης όπως ορίζονται στο ν. 4030/2011 (Α΄ 249), τυχαία, μετά από ηλεκτρονική κλήρωση.
Στον «αέρα» βρίσκονται αυτή τη στιγμή όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων με τους συμβολαιογράφους να «σηκώνουν τα χέρια» αφού αδυνατούν να υπολογίσουν τον νέο φόρο υπεραξίας 15% που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Πρόκειται για τον «κρυφό» φόρο που επιβάλλεται στους πωλητές των ακινήτων οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, εάν δεν μετακυλήσουν το κόστος στους αγοραστές. Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου.
Ωστόσο μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τη διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το νέο φορολογικό τοπίο στις μεταβιβάσεις ακινήτων με αποτέλεσμα να παραμένουν τα κενά και οι συμβολαιογράφοι να μην μπορούν να προχωρήσουν στη σύνταξη των συμβολαίων.
Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στις οποίες συμμετέχουν και συμβολαιογράφοι προκειμένου να εξευρεθεί λύση στα δεκάδες προβλήματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Κ. Βλαχάκη για το περίπου 80% των πωλήσεων ακινήτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αξία κτήσης τους ώστε να υπολογιστεί η διαφορά με την τιμή πώλησης και να προκύπτει έτσι ο φόρος υπεραξίας. Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί σύγχυση και οι πωλητές των ακινήτων να μην γνωρίζουν τι φόρο θα πληρώσουν.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στις πωλήσεις ακινήτων από αντιπαροχή, στα δομημένα ακίνητα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί το πραγματικό κόστος ανέγερσης της οικοδομής αλλά και στα ακίνητα κυρίως της επαρχίας που αποκτήθηκαν μέσω χρησικτησίας.
Την ίδια ώρα «δώρο-άδωρο» αποδεικνύεται το αφορολόγητο όριο των 25.000 ευρώ για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που σκοπεύουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους αφού για να έχουν το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν διακρατήσει το ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και να μην έχουν πραγματοποιήσει άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας (αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά).
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2014, σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου, ο συμβολαιογράφος που καταρτίζει το συμβόλαιο πρέπει να παρακρατήσει φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής στην οποία ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο και της τιμής στην οποία το μεταβιβάζει. Δηλαδή ο φόρος 15% επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η τιμή στην οποία πωλείται το ακίνητο είναι μεγαλύτερη από την τιμή στην οποία αυτό αποκτήθηκε από τον τωρινό πωλητή του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θεωρείται πλέον ότι προκύπτει «υπεραξία» η οποία είναι εισόδημα για τον πωλητή.
Ο υπολογισμός της «υπεραξίας» και του τελικού οφειλόμενου φόρου θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο σε συνεργασία με τον πωλητή του ακινήτου. Στο σημείο αυτό, οι συμβολαιογράφοι έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο υπολογισμός της «υπεραξίας» να μην γίνεται από τους ίδιους αλλά από τη φορολογική αρχή.
Τα βήματα που ακολουθούνται για τον υπολογισμό της «υπεραξίας» είναι τα εξής:
Προσδιορίζεται η τιμή στην οποία ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο, δηλαδή η τιμή κτήσης. Ο προσδιορισμός της τιμής αυτής θα γίνεται με βάση το τίμημα που αναγράφεται στο σχετικό συμβόλαιο ή με βάση το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά ή με βάση το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το τίμημα που καταβλήθηκε για την απόκτηση του ακινήτου, η τιμή κτήσης θα προσδιορίζεται με βάση την αξία επί της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ή κατοχής του ακινήτου, κατά το χρόνο κτήσης. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου κατά το χρόνο κτήσης ή η αξία την οποία προσδιόρισε η εφορία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, την εποχή που ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο. Σε περίπτωση που το πωλούμενο ακίνητο έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση τη φορολογητέα αξία κατά το χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά το χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θα θεωρείται ότι είναι μηδενική.
Στη συνέχεια, από την τιμή πώλησης που αναγράφεται στο νέο συμβόλαιο θα αφαιρείται η τιμή κτήσης όπως προσδιορίστηκε. Αν η διαφορά που προκύπτει είναι θετική, τότε θα θεωρείται ότι υπάρχει «υπεραξία» η οποία πρέπει να φορολογηθεί.
Η «υπεραξία» θα υπόκειται σε μείωση με την εφαρμογή ενός «συντελεστή απομείωσης», ο οποίος κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του χρόνου διακράτησης του ακινήτου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει μεταξύ του έτους απόκτησης και του έτους πώλησης του ακινήτου (βλ. πίνακα).
Εάν η υπεραξία που θα προκύψει από τους παραπάνω υπολογισμούς είναι μικρότερη ή ίση με 25.000 ευρώ και ο φορολογούμενος είχε στην κατοχή του το ακίνητο που πουλά για 5 ή περισσότερα χρόνια και στο διάστημα αυτό δεν πραγματοποίησε άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας δεν θα υπολογίζεται κανένας φόρος υπεραξίας.
Ο προσδιορισμός της «υπεραξίας» και ο υπολογισμός του φόρου θα γίνουν από τον συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος πρέπει να παρακρατήσει από τον πελάτη του και να αποδώσει στο Δημόσιο τον φόρο υπεραξίας 15%.
Παραδείγματα
1. Ακίνητο αγοράστηκε το 2003 με τιμή συμβολαίου 100.000 ευρώ. Το 2014 πωλείται με τιμή συμβολαίου 180.000 ευρώ. Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται ως εξής:
Υπεραξία ακινήτου: 180.000 – 100.000= 80.000 ευρώ.
Ποσό απομείωσης: 80.000 Χ 21%= 16.800 ευρώ.
Υπεραξία ακινήτου: 80.000 – 16.800 = 63.200 ευρώ
Απαλλαγή φόρου υπεραξίας (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις):25.000 ευρώ.
Τελική υπεραξία ακινήτου: 63.200 – 25.000= 38.200 ευρώ.
Φόρος υπεραξίας: 38.200 Χ 15%= 5.730 ευρώ.
Κατοικία αγοράστηκε το 1985 με τιμή συμβολαίου 5.500.000 δραχμές που ισοδυναμούν με 16.140,86 ευρώ. Το 2014 πωλείται έναντι τιμήματος 80.000 ευρώ.
- Υπεραξία ακινήτου: 80.000 – 16.140,86= 64.859,14 ευρώ
- Ποσό απομείωσης: 64.859,14 Χ 39%= 38.954,07 ευρώ.
- Φόρος υπεραξίας (δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις για το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ): 38.954,07 Χ 15% = 5.843,11 ευρώ.
Συντελεστές απομείωσης
Έτη διακράτησης | Συντελεστής απομείωσης |
Από 1 έως 5 | 0,95 |
Πάνω από 5 έως 10 | 0,87 |
Πάνω από 10 έως 15 | 0,79 |
Πάνω από 15 έως 20 | 0,73 |
Πάνω από 20 έως 25 | 0,66 |
Πάνω από 25 | 0,61
|