Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Φόρος υπεραξίας: Θα υποβάλλεται δήλωση ακόμη και αν υπάρχει υποαξία.



Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το φόρο υπεραξίας, ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί για όποια συναλλαγή - αγοραπωλησία πραγματοποιηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, προβλέπει ότι ακόμη και όταν δεν προκύπτει υπεραξία από την πώληση ακινήτου ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό (υποαξία) ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το νέο φόρο, όρισε με έγκυκλιο του το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του.

Το υπουργείο μάλιστα καλεί τους συμβολαιογράφους να υποβάλουν ηλεκτρονικά την παραπάνω δήλωσης μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της www.gsis.gr. Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης βεβαιώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε και παράγεται το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Οφειλής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στις τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Ο φόρος αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο, ορίζεται ότι ειδικά για το 2014 η δήλωση μπορεί να υποβάλλεται στην καθ' ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα. Από αυτά το πρώτο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική σημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου και αποτελεί και απόδειξη υποβολής της δήλωσης. Μετά τη βεβαίωση του φόρου εκδίδεται ταυτότητα οφειλής.

Η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία του συμβολαιογράφου (Α.Φ.Μ.), ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.), τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, τα στοιχεία του δικαιούχου (πωλητής), τα στοιχεία του / των αγοραστή/ών, την ημερομηνία κτήσης του ακινήτου, τον χρόνο πώλησης, τον τρόπο απόκτησης, τα έτη διακράτησης, την τιμή κτήσης, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και την τιμή πώλησης του ακινήτου.

Σημειώνεται, ότι όπως προβλέπεται στο άρθρο 41 του νόμου 4172/2013, η διαφορά μεταξύ της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης καθορίζεται κυρίως μέσω των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν υποχωρήσει κατά πολύ περισσότερο από τις πραγματικές τιμές. Αποτέλεσμα να υπάρχουν κατά τη μεταβίβαση σημαντικές επιβαρύνσεις.

Ο νέος φόρος βαρύνει τον πωλητή. Εφόσον, το ακίνητο έχει διακρατηθεί για περισσότερο από πέντε έτη και η υπεραξία είναι έως 25.000 ευρώ τότε δεν επιβάλλεται φόρος. Ως τιμή κτήσης του ακινήτου θεωρείται αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που κατέβαλε ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπολογιστεί τιμή κτήσης τότε αυτή θεωρείται ότι είναι μηδενική. Μάλιστα προβλέπεται και ο αποπληθωρισμός της υπεραξίας έως και 39% ανάλογα με τα έτη που έχει στην κατοχή του το ακίνητο ο πωλητής.

Συμβολαιογράφοι: Απόφαση για αποχή


Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη συνεδρίασή της της 22ας Ιανουαρίου 2014 εξέδωσε την ακόλουθη Ανακοίνωση, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους συμβολαιογράφους της χώρας:

"Σε συνέχεια των προηγούμενων ενημερώσεων, σας πληροφορούμε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τα θέματα που δημιουργούνται από το νέο φορολογικό καθεστώς.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα του φόρου υπεραξίας σε μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία, επιβεβαιώνεται καθημερινά η αδυναμία διαχείρισης του συγκεκριμένου φόρου καθώς επίσης και η απεριόριστη προσωπική ευθύνη του συμβολαιογράφου για τον υπολογισμό-παρακράτηση και απόδοση του φόρου αυτού με υπεγγυότητα της προσωπικής του ελευθερίας και περιουσίας.

Προς τούτο και μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων, τις οποίες ήδη επεξεργάζεται η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου με τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος,

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ
από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας που υπάγονται στο φόρο υπεραξίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πειθαρχήσουν στην απόφαση αυτή»

Πάγωσαν" οι μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω φόρου υπεραξίας

Από την αρχή του έτους, στον πάγο έχουν μπει οι λίγες μεταβιβάσεις ακινήτων που γινόντουσαν καθώς . Αιτία; Οι ασάφειες και αβεβαιότητες που υπάρχουν αναφορικά με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Οπως αναφέρει και το capital.gr "οι συμβολαιογράφοι έχουν εντοπίσει μια σειρά από ασάφειες οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στη σύνταξη συμβολαίων. Ενδεικτικά, δεν έχει ξεκαθαριστεί:

-πως υπολογίζεται η αξία κτήσης όταν ο φορολογούμενος προχωρά στην πώληση ακινήτου το οποίο έχει οικοδομήσει ο ίδιος σε ιδιόκτητο οικόπεδο

-πως υπολογίζεται η αξία κτήσης όταν ο φορολογούμενος απέκτησε το ακίνητο με χρησικτησία

-πώς υπολογίζεται η αξία κτήσης στις περιπτώσεις ανταλλαγής ακινήτων.

Ένα άλλο σημείο που έχει προκαλέσει την αντίδραση των συμβολαιογράφων είναι ότι υποχρεώνονται να παρακρατήσουν το φόρο υπεραξίας και να τον αποδίδουν οι ίδιοι στο δημόσιο ταμείο. Επίσης, επιθυμούν η αξία των ακινήτων να υπολογίζεται από την εφορία και όχι από τους ίδιους προκειμένου να μην έχουν και τη σχετική ευθύνη".

Δείτε παρακάτω όλη την εγκύκλιο για τον φόρο υπεραξίας

ΠΟΛ.1014/7.1.2014
Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 και καθορισμός του τρόπου υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του φόρου

ΠΟΛ 1014/2014

(ΦΕΚ Β' 48/15-01-2014)

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 61 του ν. 4172/2013.

2. Τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ. 1 και της παρ. 4 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013, όπως αυτές ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α΄ 287) «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».

3. Τις διατάξεις της περ. στ΄ της παρ.1 και της παραγράφου 7 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 και όπως αυτές ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 24 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α΄ 287) «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».

4. Τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4174/2013.

5. Τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 41 του ν. 4174/2013.

6. Την υπ' αριθμ. Δ6Α 1196756 ΕΞ 2013/23.12.2013 (Β΄ 3317) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», η οποία συμπληρώνει την υπ' αριθμ.Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (Β΄ 130 και 372) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών.

7. Την ανάγκη καθορισμού του τρόπου απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου υπεραξίας βάσει του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης και λοιπών σχετικών θεμάτων αναγκαίων για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

8. Ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

1. Ορίζουμε ότι ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της παρούσας.
Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ν. 4172/2013

Παρέχεται η ευχέρεια χρησιμοποίησης μηχανογραφικά προσχεδιασμένου εντύπου εφόσον πληρεί τις προδιαγραφές του εντύπου που ορίζεται με την παρούσα απόφαση.

2. Η υποβολή της παραπάνω δήλωσης καθώς και η απόδοση του φόρου γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο τηςwww.gsis.gr, από το συμβολαιογράφο ενώπιον του οποίου έγινε η μεταβίβαση στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ. Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης βεβαιώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε και παράγεται το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Οφειλής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στις τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής δήλωσης και μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Δ.ΗΛΕ.Δ., η δήλωση υποβάλλεται άμεσα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το Γ.Ε.Φ. μαζί με το σχετικό αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά.

3. Η δήλωση υποβάλλεται και ο φόρος αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41 και την παρ. 4 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013.

4. Ιδιαίτερα για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται στην καθ' ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το Γ.Ε.Φ. σε δύο αντίτυπα. Από αυτά το πρώτο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. (ή το Γ.Ε.Φ.) και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική επισημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου και αποτελεί και απόδειξη υποβολής της δήλωσης. Μετά τη βεβαίωση του φόρου εκδίδεται ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Για την καταχώρηση των δηλώσεων θα τηρείται βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενου φόρου κερδών υπεραξίας κεφαλαίου από τη μεταβίβαση ακινήτων. Ο τύπος και το περιεχόμενο του βιβλίου έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης αυτής, σύμφωνα με το οποίο κάθε Δ.Ο.Υ. ή ΓΕΦ πρέπει να γραμμογραφήσει, σελιδοποιήσει και θεωρήσει σχετικό βιβλίο από τα υπάρχοντα σε αυτήν.

5. Η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που διενεργεί την παρακράτηση του φόρου (Α.Φ.Μ.), ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.), τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, τα στοιχεία του δικαιούχου (πωλητής), τα στοιχεία του / των αγοραστή/ών, την ημερομηνία κτήσης του ακινήτου, τον χρόνο πώλησης, τον τρόπο απόκτησης, τα έτη διακράτησης, την τιμή κτήσης, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και την τιμή πώλησης του ακινήτου.

6. Η δήλωση υποβάλλεται και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό.

7. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των βασικών στοιχείων παραλαβής και πληρωμής στο TAXIS. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει την δυνατότητα εμφάνισης και εκτύπωσης των δηλώσεων αυτών.

8. Το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται καταχωρείται στον ΚΑΕ 1218 με είδος φόρου 2213.

9. Η παρούσα απόφαση ισχύει από το φορολογικό έτος 2014 για μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας που πραγματοποιούνται από 1.1.2014 και μετά.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2014

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ