Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών το real estate το 2014.



To 2014 ξεκινά με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς για τον κλάδο του real estate και ειδικά των επαγγελματικών ακινήτων. Η εξέλιξη των μακροοικονομικών δεδομένων είναι αυτή που θα καθορίσει και την πορεία των επιμέρους κλάδων του real estate με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν, όπως και το 2013, να δίνουν τον ρυθμό στην πραγματική οικονομία.

Τα καλά νέα είναι ότι το βασικό σενάριο των περισσοτέρων οίκων εκτιμά ότι στη διάρκεια του 2014 θα εδραιωθεί η ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει από το 2013.

Ισχυρότερη ανάπτυξη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν και πάλι τον ρόλο της ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας. Η πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, ο ρυθμός ανάπτυξης -που τοποθετείται στο 2,4% από 1,7% πέρυσι- και το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία που θα επηρεάσουν άμεσα τις αποδόσεις στην Ευρώπη.

Δεδομένης της ισχυρότερης ανάπτυξης των ΗΠΑ έναντι της Ευρωζώνης -αναμένεται στο 1,3% το 2014 και 1,7% το 2015- εκτιμάται ότι οι αγορές των ΗΠΑ θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις έναντι των ευρωπαϊκών.

Οι κεντρικές τράπεζες

Το ζητούμενο είναι η αντίδραση των αγορών αλλά και οι συνέπειες στη ρευστότητα που θα έχει ο αναμενόμενος περιορισμός των αγορών ομολόγων από τη Federal Reserve, κάτι που χρονικά τοποθετείται στα τέλη του πρώτου τριμήνου. Αν και ο περιορισμός της ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται περιορισμένος, το γεγονός ότι η «κατσαρόλα με το φαγητό» θα φύγει από το τραπέζι των αγορών θα οδηγήσει στην ανάγκη αναζήτησης νέων ισορροπιών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα ενδέχεται α έχει αρνητικές συνέπειες στη ρευστότητα, ειδικά στην Ευρωζώνη, όπως εκτιμά η Credit Suisse.

Την ίδια στιγμή, η ανοδική πορεία των επισφαλών δανείων αυξάνει την αβεβαιότητα και ταυτόχρονα την απροθυμία των αγορών να δανείσουν τις τράπεζας στα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σε ότι αφορά την τελευταία, η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το 2014 θα είναι η καταπολέμηση του αποπληθωρισμού. Εκτιμάται πάντως, ότι η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εν ισχύ δήλωση Ντράγκι ότι η «ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ευρώ» θα βοηθήσει την κατάσταση.

Αναδυόμενες αγορές
Την ίδια στιγμή, ο περιορισμός της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει νέο γύρω εκροών από τις αναδυόμενες αγορές, καθώς θα αυξήσει τις αποδόσεις στη Δύση, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων και ειδικότερα για τις εταιρείες ανάπτυξης εμπορικών κέντρων με μεγάλη έκθεση σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αλλωστε ο γρίφος της φετινής χρονιάς είναι αν οι επενδυτές θα τοποθετηθούν σε δευτερεύον προϊόν στις βασικές αγορές ή σε A Class σε δευτερεύουσες αγορές.