Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Νέο αλαλούμ με τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα.



Σε «γεφύρι της Αρτας» το οποίο προκαλεί και γκρίνια στο οικονομικό επιτελείο εξελίσσεται η υπόθεση του φόρου υπεραξίας 15% στα ακίνητα και οι διευκρινήσεις που ακόμη δεν έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σημείο τριβών εξακολουθεί να αποτελεί η τιμή στην οποία θα ορίζεται ο φόρος, αν δηλαδή θα είναι η αντικειμενική αξία του τελευταίου συμβολαίου μεταβίβασης ή η εμπορική τιμή που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ered.gr, χθες έγινε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη χωρίς την παρουσία του αρμόδιου για το θέμα, Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, αλλά και πάλι δεν βρέθηκε λύση καθώς υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την ισχύουσα τιμή.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ισχύσει η αντικειμενική αξία καθώς στο υπουργείο φοβούνται ότι στο συμβόλαιο θα αναγράφονται χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα ο φόρος υπεραξίας να είναι ιδιαίτερα χαμηλός και να μην υπάρχουν έσοδα.

Επίσης, φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τους συμβολαιογράφους τους οποίους ο νόμος καθιστούσε υπεύθυνους για τον υπολογισμό του φόρου. Αν μάλιστα έκαναν λάθος θα έπρεπε να πληρώσουν βαριά πρόστιμα.

Τελικά μάλλον τον υπολογισμό του φόρου θα κάνει η εφορία και ο συμβολαιογράφος θα είναι υποχρεωμένος απλά να πληρώσει στις τράπεζες.