Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Βόμβα: Στα 90 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια.




Κάποτε έλεγαν ότι η βόμβα των απλήρωτων στεγαστικών δανείων είναι βραδυφλεγής, ωστόσο, φαίνεται πλέον ότι το φιτίλι που άναψε καίει πολύ γρήγορα και θα σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Ο λόγος για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών που αυξάνονται πλέον με απίστευτους ρυθμούς. Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCooper (PwC) δήλωσε χθες στο συνέδριο του ΣΕΒ ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν φέτος στο 40%, από 32% που ήταν το 2013.

Θα προστεθούν δηλαδή 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτά θα φτάσουν τα 90 δισ. ευρώ!

Ο μεγάλος αυτός κίνδυνος επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου ο οποίος στο ίδιο συνέδριο τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συστηματικά το ζήτημα των προβληματικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε, η συσσώρευση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν φθάσει πλέον το 30%, είναι μία από τις αιτίες για την περιορισμένη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες.

Προέβλεψε μάλιστα ότι βραχυπρόθεσμα οι δυνατότητες για αύξηση των χορηγήσεων (πιστωτική επέκταση) θα παραμείνουν περιορισμένες.

Την τελευταία πενταετία η αύξηση των «κόκκινων» δανείων ήταν αλματώδης. Το 2008 το ποσοστό τους ήταν στο 5% και αντιστοιχούσε σε δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ. Το 2012 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση έφτασε το 24,6% με τις «κόκκινες» οφειλές να εκτινάσσονται στα 56 δισ. ευρώ.

Ενα στεγαστικό δάνειο χαρακτηρίζεται προβληματικό όταν δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις του για διάστημα 180 ημερών (6 μήνες), αντίστοιχα τα προβληματικά είναι τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και τα δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες.