Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Χρήμα στην οικοδομή ρίχνει η Τράπεζα Γης (UPD).




Σε διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική πολεοδόμηση που ρυθμίζει το μέλλον των οικοδομικών συνεταιρισμών μέσα από τη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης.

Η ρηξικέλευθη αυτή νομοθετική ρύθμιση αλλάζει άρδην την άποψη περί εμπράγματων δικαιωμάτων, καθώς για πρώτη φορά ο τίτλος αποκτά άυλη μορφή δίνοντας στον «ιδιοκτήτη» του τη δυνατότητα να τον ανταλλάξει, μεταφέρει ή πουλήσει, τη στιγμή που εκείνος θα κρίνει κατάλληλη.

Στη λογική αυτή δίνεται λύση και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης, που κρατάει σε ομηρία πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων τις τελευταίες δεκαετίες, σε αναμονή ορισμού -από το κράτος- αντίστοιχων ζωνών υποδοχής.

Βασικό ζήτημα που έρχεται να χειριστεί το νομοχέδιο του ΥΠΕΚΑ είναι η πολεοδόμηση από πλευράς ιδιωτικών φορέων, θέτοντας κανόνες στο παιχνίδι και τροφοδοτώντας την ανάπτυξη στον εξωαστικό ιστό και την Περιφέρεια, εισάγοντας εργαλεία και κίνητρα αποκατάστασης του τοπίου, που σε πολλές περιοχές κυριαρχείται από αυθαίρετα κτίσματα.

Ζητήματα που απομένει να αποσαφηνιστούν στη νέα διαδικασία καθορισμού των Ζωνών Συγκέντρωσης Δικαιωμάτων Δόμησης σχετίζονται τόσο με το νέο νόμο των αυθαιρέτων (Κεφαλαιο Β του Ν.4178/2013), τη στάση του υπουργείου Οικονομικών και την ολοκλήρωση του θεσμού της Τράπεζας Γης με τη δημιουργία του κατάλληλου αλγορίθμου, που θα ψηφιστεί το καλοκαίρι.

Το ν/σ θέτει τη διαδικασία και τον τρόπο καθορισμού του δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε ακίνητο εντός ζώνης συγκέντρωσης δικαιώματος δόμησης καθώς και το κόστος περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής που θα καταβάλλεται από τους ιδιώτες και θα αποτελεί πόρο του Πράσινου Ταμείου.

Βασικοί κανόνες πολεοδόμησης

Μέγιστη περιοχή πολεοδόμησης στην περιφέρεια τα 300 στρέμματα, για να υπηρετείται η ανάγκη προσαρμογής στα υφιστάμενα μεγέθη του οικισμού, με ελάχιστη έκταση 50 στρεμμάτων.
Χωροθέτηση δίπλα σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς οι οποίοι ορίζονται όσοι έχουν μέχρι εκατόν πενήντα κατοίκους και παρουσιάζουν φθίνουσα πληθυσμιακή πυκνότητα.

Για υφιστάμενους μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς που έχουν μέχρι 50 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 100 στρέμματα, για οικισμούς που έχουν μέχρι 100 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 200 στρέμματα και για οικισμούς που έχουν μέχρι 150 κατοίκους προβλέπεται μέγιστη έκταση νέας πολεοδόμησης τα 300 στρέμματα.

Ελάχιστη απόσταση 500 μέτρα από τον υφιστάμενο οικισμό και μέγιστη απόσταση τα έξι χιλιόμετρα, προκειμένου οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους οικισμούς.
Υποχρέωση οδικής σύνδεσης (υφιστάμενης ή νέας) με τον υφιστάμενο οικισμό.
Ελάχιστη απόσταση δέκα χιλιομέτρων από πόλη, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέα προάστια και οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς και όχι από την πόλη.

Δεν δύναται να χωροθετηθούν ανά περιφερειακή ενότητα πλήθος οικισμών που υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα
Ελάχιστη απόσταση 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 100 μέτρων από κορυφογραμμές.
Επιτρεπόμενες χρήσεις, αποκλειστικά σχεδόν κατοικίας (και ορισμένες συνοδές χρήσεις: αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλοπαιδιές, πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης αναγκών). Όλες οι άλλες χρήσεις θα χωροθετούνται στον υφιστάμενο οικισμό.
Νέοι κανόνες απόδοσης έκτασης και εισφοράς σε γη και χρήμα για τις υπό πολεοδόμηση περιοχές
Υποχρέωση εναρμόνισης των μορφολογικών χαρακτηριστικών των νέων αναπτύξεως στη μορφολογία και την κλίμακα του υπάρχοντος οικισμού.
Υποχρέωση δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού στο νέο οικισμό και κατασκευής των απαραίτητων δικτύων, παράλληλα με τη μελέτη σύνδεσης του υφιστάμενου οικισμού στο νέο βιολογικό καθαρισμό. Ο Δήμος θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα δίκτυα και τη σύνδεση του υφιστάμενου οικισμού από την εισφορά σε χρήμα του νέου οικισμού.

Νέες χρήσεις γης

Το τρίτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις χρήσεις γης γενικά, σε όλη τη χώρα. Το υφιστάμενο ΠΔ για τις χρήσεις γης, μετρά πάνω από 25 χρόνια εφαρμογής, Με το σχέδιο νόμου, αναθεωρούνται οι βασικές κατηγορίες χρήσεων γης ενσωματώνοντας όλες τις ρυθμίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο τα τελευταία 20 χρόνια. Επιπλέον εξορθολογίζεται η επιμέρους κατηγοριοποίηση ανά γενική χρήση γης.

Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται αναρτημένο για σχολιασμό έως τις 14 Φεβρουαρίου στον ιστοχώρο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης

Ποιες χρήσεις γης προβλέπονται και που

Διαβάστε τις νέες διαδικασίες για ηλεκτρονική έκδοση αδειών

Διαβάστε πως καθορίζονται οι Υποδοχείς

Διαβάστε τις αλλαγές στη διαδικασία Πολεοδόμησης