Λύση για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ανταλλαγές εκτάσεων που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου με ευθύνη του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.
Με το νέο σχέδιο νόμου θα παρέχεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να ενταχθούν σε καθεστώς ανταλλαγής εκτάσεων και μεταφοράς συντελεστή δόμησης μέσω ταχύρρυθμων διαδικασιών ιδιωτικής πολεοδόμησης και της Τράπεζας Γης. Σημειώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά οικοδομικούς συνεταιρισμούς με ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι οποίοι κατέχουν δασικές ή άλλες προστατευόμενες εκτάσεις και δεν μπορούν να δομήσουν. Στόχος είναι ο νόμος να έχει ψηφιστεί μέχρι στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.
Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ της Δευτέρας, στην Αττική έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι δασικές εκτάσεις. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν 330, από τους οποίους το 25% αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.
Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την εφημερίδα προβλέπει:
-Η περιοχή ιδιωτικής πολεοδόμησης πρέπει να είναι ενιαία και να έχει ελάχιστη επιφάνεια τα 50 στρέμματα
-Η χωροθέτηση γίνεται δίπλα σε μικρούς και εγκαταλειμμένους οικισμούς που έχουν μέχρι 150 κατοίκους
-Η ελάχιστη απόσταση από τον υφιστάμενο οικισμό είναι τα 500μ και η μέγιστη τα 6χλμ, προκειμένου οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο οικισμό.
-Η ελάχιστη απόσταση από την ακτογραμμή είναι τα 350μ και από τις κορυφογραμμές τα 100μ.
-Η αρτιότητα των οικοπέδων από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 500 τετραγωνικά μέτρα
-Ο μέσος συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να είναι πάνω από 0,4 και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,6.
-Οι ζώνες υποδοχής θα λειτουργούν Κρήτης, Εύβοιας, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πατρών, Βόλου και Λάρισας.