Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Αλλάζουν επάγγελμα λόγω της κρίσης.



Πολλαπλασιάζεται από τις αρχές του έτους ο αριθμός των οικοδομικών επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, κ. Δημήτρη Καψιμάλη. Συνολικά 734 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν διαγραφεί από τα μητρώα της ομοσπονδίας από τις αρχές του έτους, μέγεθος που προσεγγίζει το 5% του συνολικού δυναμικού των 15.000 εταιρειών πανελλαδικά. Η κρίση στην αγορά κατοικίας είναι δεδομένη, καθώς η ζήτηση, ιδίως για νέες κατασκευές, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, οι αγοραπωλησίες υποχωρούν κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες και η οικοδομική δραστηριότητα οδεύει προς τελμάτωση.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που διατύπωσε πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει πτώση για τέταρτη διαδοχική χρονιά, ενώ η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, σε συνδυασμό με την πιστωτική στενότητα, αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Αρνητικά για το μέλλον της εγχώριας αγοράς κατοικίας εκφράζεται και το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Εκτιμητών (RICS) της Μεγ. Βρετανίας, το οποίο δημοσίευσε πρόσφατα εξειδικευμένη ανάλυση για την ελληνική αγορά. Σε αυτήν τονίζεται ότι η κορύφωση για την κτηματαγορά στη χώρα μας σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, κάτι που τεκμηριώνεται τόσο από την πορεία των στεγαστικών δανείων σε ετήσια βάση, όσο και από την πορεία των τιμών των κατοικιών. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 13,6% σε ετήσια βάση. Εκτοτε, ο ρυθμός ανόδου μειώθηκε σταθερά, προτού φτάσει σε υποχώρηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ το RICS αναφέρει ότι ο σημερινός ρυθμός μείωσης των τιμών διαμορφώνεται σε 3,5%.

Αντίστοιχα, οι καθαρές ροές στεγαστικών δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2006 είχαν ενισχυθεί κατά 30,9%, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα σημειώνεται αποκλιμάκωση (2,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009). Σύμφωνα με τον κ. Τζόσουα Μίλερ, οικονομικό αναλυτή του RICS, «η εγχώρια ζήτηση κατοικιών θα υποχωρήσει περαιτέρω, μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως μετά και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ. Σε μία περίοδο συρρίκνωσης της οικονομίας, όπως η σημερινή, τα νέα πλήγματα στα νοικοκυριά από την αύξηση της φορολογίας θα λειτουργήσουν αρνητικά για τυχόν ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίλερ.

«Ερχονται νέα λουκέτα»

Τη ζοφερή εικόνα της αγοράς κατοικίας δεν αμφισβητεί πλέον κανείς, ούτε ο άλλοτε αισιόδοξος κ. Καψιμάλης. «Η ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες είναι μικρή, ενώ ακόμα λιγότερες είναι οι πωλήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά, προβλέποντας μάλιστα ότι τα λουκέτα στον κλάδο θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους προσεχείς μήνες. Το «καμπανάκι» ηχεί περισσότερο στα αυτιά των εταιρειών εκείνων που εμφανίστηκαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια των ιδρυτών τους να εκμεταλλευτούν την άνθηση της αγοράς. Μη έχοντας την απαιτούμενη ρευστότητα από πιθανές υπεραξίες που αποκόμισαν άλλοι, παλιότεροι στον χώρο, συνάδελφοί τους, δύσκολα θα μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα μεσιτικά γραφεία.

Σημαντικό πλήγμα στις πωλήσεις κατοικιών επέφερε και η άρση της απαλλαγής «πόθεν έσχες» για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, περιορίζοντας κι άλλο τις αγοραπωλησίες, ιδίως από τα μέσα Απριλίου και μετά, εξέλιξη που αναμένεται να αποτυπωθεί στην προσεχή ανάλυση της Τραπέζης της Ελλάδος, που θα αφορά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προς το παρόν, τα επίσημα στοιχεία της ΤΤΕ κάνουν λόγο για πτώση τιμών κατά μόλις 2,6% κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο, ενώ αναφορικά με τα νεόδμητα, η πτώση του 0,3% που ανακοινώθηκε, προσεγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, η περαιτέρω μείωση των τιμών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι συνθήκες στην αγορά δεν προβλέπεται να βελτιωθούν, το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, η πτώση των αγοραπωλησιών κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους ξεπέρασε το 40%, ενώ έως τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι η κάμψη ενδεχομένως να αγγίξει ακόμα και το 60%. Αν υπολογίσει κανείς ότι ήδη κατά το 2009, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 36% σε 74.300 ακίνητα, εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο φετινός όγκος των πωλήσεων θα κινηθεί πολύ κάτω από τις 50.000 κατοικίες, έναντι π.χ. των 116.000 συναλλαγών του 2008.
Πηγή www.kathimerini.gr