Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Μείωση έως 60% στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2010.



IΣXYPH αντίσταση εμφανίζουν οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, εξακολουθούν να κινούνται στα προ κρίσης επίπεδα. Οι ίδιοι παράγοντες διαπιστώνουν ότι υπάρχει μηδαμινή ζήτηση για αγορές κατοικιών ενώ εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του έτους το ποσοστό μείωσης των αγοροπωλησιών θα αγγίξει ακόμη και το 60%.

Η μικρή διολίσθηση των τιμών που καταγράφεται αποδίδεται στο γεγονός ότι στην αγορά δεν υπάρχει ουσιαστική ζήτηση, η οποία να ανταποκρίνεται στην προσφορά ώστε να γίνονται πράξεις. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, η συρρίκνωση των τιμών των ακινήτων διαμορφώθηκε μόλις στο 2% στην Αθήνα και στο 3,6% στη Θεσσαλονίκη συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η παραμονή των τιμών σε σταθερά υψηλά επίπεδα εγκυμονεί κινδύνους για απότομη πτώση των τιμών, στην περίπτωση δηλαδή που το διαθέσιμο εισόδημα στην οικονομία συνεχίσει να μειώνεται και εκδηλωθεί ζήτηση με ταυτόχρονη διαπραγμάτευση των τιμών.

Από την πλευρά τους οι κτηματομεσίτες επισημαίνουν ότι η υποτίμηση των ακινήτων, σε όλη την επικράτεια, στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τουλάχιστον το 10%.

Τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών. Tο πεντάμηνο του 2010 οι αγοραπωλησίες ακινήτων εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό άνω του 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Επιπλέον, οι συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του έτους το ποσοστό μείωσης θα διευρυνθεί και ίσως αγγίξει ακόμη και το 60%.

Η μείωση των αγοροπωλησιών αποδίδεται κυρίως στην άρνηση των πωλητών να μειώσουν τις τιμές, στα νέα φορολογικά μέτρα, στη δυσκολία λήψης στεγαστικού δανείου, στην επιβολή του «πόθεν έσχες» στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά και στην επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Από την πλευρά τους οι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί και αναζητούν ευκαιρίες, έχουν ωστόσο αντιληφθεί ότι πολύ δύσκολα θα παρατηρηθεί στην αγορά περαιτέρω πτώση στις πραγματικές μέσες τιμές πώλησης.
Η εξέλιξη αυτή, με δεδομένο ότι ο αριθμός των πράξεων που αφορούν σε ακίνητα είναι σήμερα εξαιρετικά περιορισμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη άσχημο κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια κτηματαγορά.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η κατάσταση που επικρατεί στα εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, καθώς μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών εξακολουθούν να μην δέχονται να προχωρήσουν –έστω και προσωρινά– σε επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου προς τα κάτω.