Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Στο συρτάρι οι έλεγχοι ημιυπαιθρίων.



Παγώνουν οι έλεγχοι της Εφορίας σε ημιυπαίθριους χώρους μέχρι τα τέλη του έτους.
Το δημοσίευμα της «Ε» του περασμένου Σαββάτου 29/5 προκάλεσε την άμεση αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία τις προσεχείς ημέρες θα αποστείλει σύμφωνα με πληροφορίες εντολή προς όλες τις Εφορίες να σταματήσουν τους ελέγχους για τους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ρύθμιση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας, δεν είναι «σύννομοι» οι έλεγχοι που εν μέσω ρύθμισης αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ορισμένες Εφορίες, κυρίως της πρωτεύουσας, με το πρόσχημα ελέγχου του συμβολαίου αγοράς λόγω παραγραφής. Αλλά και για έναν δεύτερο λόγο ελέγχεται η νομιμότητα αυτών των ελέγχων: ως προς το αν μπορεί η Εφορία να πραγματοποιεί αυτοψία 5 ή 6 χρόνια μετά την αγορά, καθώς η εγκύκλιος από το 2005 προβλέπει πως αυτό μπορεί να γίνεται μόνο εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, το οποίο προσδιορίζει σε ένα δίμηνο από την κατάθεση του συμβολαίου στην Εφορία.

Το διπλό πρόστιμο

Οι κινήσεις ορισμένων Εφοριών κινδύνευαν να τινάξουν στον αέρα τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, καθώς ο ιδιοκτήτης θα καλούνταν να πληρώσει διπλό πρόστιμο: ένα πρόστιμο διατήρησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και δεύτερο πρόστιμο αλλαγής χρήσης στο υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο θα καταστήσει σαφές πως δεν θα ελεγχθούν οι ημιυπαίθριοι, καθώς ο νόμος προβλέπει πως δεν οφείλονται «άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί». Εν τούτοις οι έλεγχοι θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2011 έναντι των ιδιοκτητών που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση.

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος αναμένεται να εξετάσουν και ένα έτερο σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει: τι θα γίνει με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν προσφύγει και μετέπειτα εντάχθηκαν στη ρύθμιση είτε της προηγούμενης κυβέρνησης είτε της τωρινής. Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν κοινωνικά άδικο κάποιος να πληρώσει διπλό πρόστιμο για τον ίδιο χώρο (ημιυπαίθριο, υπόγειο, δώμα κ.λπ.) και επισημαίνουν προς την «Ε» που έθεσε το ζήτημα πως θα εξεταστεί και θα δοθεί λύση άμεσα. *
Πηγή www.enet.gr