Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Μαγική εικόνα .




Μαγική εικόνα για την αγορά ακινήτων είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αγοραπωλησίες και τις τιμές των σπιτιών κατά το α' τρίμηνο 2010. Ενώ δηλαδή η ΤτΕ δίνει μείωση μόλις 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι καθώς και μεγάλη αύξηση πάνω από 38% στις συναλλαγές με τη μεσολάβηση των τραπεζών, εντούτοις η αγορά άλλα λέει.

Παράγοντες του real estate επισημαίνουν ότι τα στοιχεία της ΤτΕ δεν καταγράφουν τελικά την πραγματικότητα για δύο λόγους:

1. Σε ότι αφορά τις τιμές και τη μικρή αποκλιμάκωση η ΤτΕ βγάζει τα στοιχεία στηριζόμενη στις εκτιμήσεις που κάνουν οι δικοί της μηχανικοί για να βγει το δάνειο στον πελάτη. Οι τράπεζες δε γνωρίζουν πόσο τελικά έκλεισε ένα ακίνητο αφού άλλη είναι η τιμή που δίνει ο εκτιμητής κι άλλη η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο αλλά και η τιμή που καθορίζεται έπειτα από τα παζάρια του εργολάβου με τον υποψήφιο αγοραστή.

2. Σε ότι αφορά τις συναλλαγές, η αγορά, κυρίως οι μεσίτες και συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για πολύ λιγότερες συμφωνίες απ' αυτές που δίνει η ΤτΕ. Τον τελευταίο καιρό πολλοί δανειολήπτες, εξαιτίας της κακής οικονομικής τους κατάστασης και της δυσκολίας τους να πληρώσουν τις δόσεις, ζητούν αναχρηματοδότηση του δανείου τους. Απευθύνονται στην τράπεζα, αυτή στέλνει εκτιμητή να κάνει την αξιολόγηση της περιουσίας του πελάτη και τελικά αυτή η εκτίμηση περνά στο σύστημα ως συμφωνία με αποτέλεσμα να φαίνεται στο α' τρίμηνο η αύξηση 38%.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που βλέπουν οι ειδικοί είναι ότι οι αγοραπωλησίες είναι τουλάχιστον 50% μειωμένες ενώ οι τιμές, ανάλογα με την περιοχή έχουν μειωθεί από 15% έως 30%.
Πηγή www.ered.gr