Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ελπίδες.



Αγωνιώδη έκκληση στην πολιτεία να προστατεύσει την αγορά ακινήτων και να προχωρήσει στην παροχή κινήτρων που θα δώσουν ώθηση και θα βγάλουν τον κλάδο από την κρίση, απευθύνουν ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί του real estate. Σε μια κτηματαγορά που βρίσκεται σχεδόν δύο χρόνια σε χειμερία νάρκη και που ουσιαστικά αναπνέει με σωληνάκια, μόνο η παρέμβαση της πολιτείας θα δώσει μόνιμη λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Ο φόβος όλων είναι μήπως παγιωθεί αυτή η κατάσταση με τις ελάχιστες αγοραπωλησίες κατοικιών, τη μεγάλη προσφορά ακινήτων, ιδιαίτερα νεόδμητων, την βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας και το κύμα ανεργίας που πλήττει ξεκάθαρα σε κάδες επαγγέλματα.
Συμφωνίες
Το καλοκαίρι παραδοσιακά δεν γίνονται συμφωνίες, ωστόσο, φέτος υπάρχει και η ιδιαιτερότητα της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου που επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας. Και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, «το φετινό καλοκαίρι θα είναι δράμα από πλευράς αγοραπωλησιών. Ελπίζουμε να μην είναι εξίσου τραγικό και το φθινόπωρο. Από Σεπτέμβριο περιμένουμε μια μίνι αναθέρμανση, αλλά και πάλι η παρτίδα είναι χαμένη».
Μόνη ελπίδα για να πάρει κάπως μπροστά η κτηματαγορά είναι μια τεχνικής φύσεως αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα γίνουν οι αυξήσεις μέσα στο έτος αλλά στις αρχές του 2011. Ωστόσο, το Μνημόνιο αφενός και η ανάγκη για «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία αφετέρου, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε επίσπευση της πρώτης δόσης της αναπροσαρμογής.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει κινητικότητα για να γίνουν κάποιες αγορές ακινήτων ώστε να προλάβουν τη σημαντική επιβάρυνση που προκαλεί κάθε φορά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Πόσω μάλλον τώρα που έχει προαναγγελθεί διπλή αύξηση η οποία μπορεί να απογειώσει έως και 200% τους φόρους και τις άλλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν σε κάθε αγοραπωλησία (έξοδα υποθηκοφυλακείου, κτηματολογίου, αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μεσιτών κ.λπ).
Επομένως, οι κατασκευαστές με το τεράστιο απόθεμα απούλητων σπιτιών, που πιθανότατα ξεπερνά τα 150.000, περιμένουν τα? πρωτοβρόχια μήπως πουλήσουν και ρεφάρουν. Για τον λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει διάφορες προωθητικές ενέργειες και εκπτώσεις ή παροχές ώστε να προσελκύσουν πελάτες.
Στα τελευταία δώρα είναι η δωρεάν τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων κι άλλων παρανομιών στα σπίτια ή ακόμη και η πληρωμή του μεσίτη από την τσέπη τους ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αγοραστής. Ότι, πάντως, και να γίνει τους επόμενους έξι μήνες, το σίγουρο είναι ότι το 2011 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών από πλευράς πωλήσεων. Το α’ εξάμηνο εκτιμάται ότι πουλήθηκαν περί τις 20.000 κατοικίες, κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα ξεπεράσουν ελαφρά τις 50.000 με το καλό σενάριο να κάνει λόγο για 60.000 συμφωνίες. Αν υπολογίσει κανείς ότι πέρυσι πουλήθηκαν 70.000-90.000 τότε η υποχώρηση θα ξεπεράσει το 40%
Ζήτηση
Το σκηνικό της κρίσης, πάντως, αποτυπώνεται από τα στοιχεία που δίνουν οι ειδικοί: Ζήτηση υπάρχει, αλλά δε μετουσιώνεται σε συμφωνίες. Οι συμβολαιογράφοι μιλούν για πτώση πάνω από 40%. Περίπου 60.000 εργαζόμενοι στην οικοδομή και τον μεσιτικό κλάδο έχουν μείνει χωρίς δουλειά τελευταία με την ανεργία να χτυπά κόκκινο στα συνεργεία των οικοδομών. Περισσότερες από 700 εργολαβικές εταιρείες έχουν κλείσει μέσα στη χρονιά, δηλαδή σχεδόν 4 επιχειρήσεις την ημέρα.
Οσο για τις τιμές, σημαντική πτώση από 10% έως 25% καταγράφεται σε πολλές περιπτώσεις στις φτωχές συνοικίες και στα Μεσόγεια, ειδικά για μεγάλα ακίνητα. Στις ακριβές γειτονιές, επειδή οι αγοραπωλησίες είναι λίγες και το στοκ μικρό, οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.
Πωλήσεις με σκόντο
Σε ότι αφορά τις τιμές, οι εργολάβοι οικοδομών εμφανίζονται άκαμπτοι αρχικά και δηλώνουν εξαρχής ότι θέλουν να πουλήσουν, όχι να εκποιήσουν. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όμως, κάνουν σκόντο ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν κατοικίες που πωλήθηκαν έως και 20% φθηνότερες.
Εκεί που γίνεται ο μεγάλος... χαμός είναι στα σπίτια που κτίστηκαν με άδειες μετά τον Ιούλιο 2009 και διαθέτουν ημιυπαίθριους που όμως δεν εντάσσονται στον νόμο Μπιρμπίλη. Οι υποψήφιοι αγοραστές δε ρισκάρουν να πάρουν τέτοια ακίνητα κι όσοι το κάνουν «εκβιάζουν» τους εργολάβους οι οποίοι τα δίνουν σε τιμή ευκαιρίας.
Πηγή www.imiresia.gr