Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δύο δόσεις.



Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δύο δόσεις, η πρώτη το 2011 και η δεύτερη το 2012, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο αυτές να αγγίξουν τις τιμές της αγοράς. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει το 2011 καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει απόφαση για να γίνει νωρίτερα αλλά ούτε έχει διατυπωθεί εισήγηση στον ίδιο για τα ποσοστά των αυξήσεων».
Στο υπουργείο θεωρούν ότι μια νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών το διάστημα αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στην κτηματαγορά και την οικοδομή που ήδη πλήττονται από την κρίση και έχουν υποστεί καθίζηση.
Στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ έχουν εγγραφεί έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στη διετία 2011-2012. Πιο συγκεκριμένα, για το 2011 προβλέπεται να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ και άλλα 200 εκατ. ευρώ το 2012.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, εκτός απρόοπτου, από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει με την καταγραφή των εμπορικών τιμών ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων».
Οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά σημαντικά μεγάλες στις «φθηνές». Σε κάθε περίπτωση πάντως το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις και η μεγάλη φοροδιαφυγή στην αγορά των ακινήτων. Η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 200%.
Ντόμινο αυξήσεων
Η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Ειδικότερα η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων:
1. Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.
2. Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία που σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 9%.
3. Τα συμβόλαια και οι μετεγγραφές. Αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
4. Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
5. Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
6. Φόρος από ενοίκια και ΤΑΠ. Ανοδικά θα κινηθούν άλλωστε, ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% επί των μισθωμάτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.
Πηγή www.imerisia.gr